Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën C3 Elle – kráska pre nežné krásky

Janka Hospodárová a Citroën C3 Elle. Štýlová žena a štýlové auto neodmysliteľne patria k sebe. A kde sa tieto dve veci spoja za dobrú vec, tam nesmieme chýbať ani my.

  

 

 

Špeciálna edícia Citroën C3 Elle vychádza z najvyššej výbavy Feel. Už v základe má krásnu farbu Biela Banquise a lesklé čierne vonkajšie spätné zrkadlá. Dámsky charakter vyzdvihujú štýlové prvky v ružovom odtieni Cherry Pink, ktoré sa objavujú na lištách okolo svetiel do hmly, okolo prvkov Airbump a na fóliách na C-paneloch. C3 Elle tak pôsobí skutočne nežne a štýlovo. S exteriérom ladí aj interiér, kde dizajnéri použili rovnaký odtieň Cherry Pink na podšití šedo melírovaných sedadiel a lište okolo palubnej dosky. Okrem toho je časť prístrojovej dosky čalúnená látkou. Vozidlo si pochvaľovala aj Janka Hospodárová, ktorá si ho vyskúšala v rámci pomoci psiemu útulku Dog Azyl vo Veľkom Mederi. „C3 Elle je krásne nielen v interiéri, ale aj zvonku. Páči sa mi farebná trojkombinácia – biela, béžová a trochu ružovej. Chválim aj poťahy a prešívanie, ktoré pôsobia veľmi esteticky a žensky. Zaujímavo pôsobia aj ochranno-okrasné lišty na bočných dverách, ktoré v mestských podmienkach prídu vhod. Ale nielen dizajnom sa mi páči Citroën C3 Elle, aj sa mi dobre šoféruje. Má výborné sedadlá, sú veľké a pohodlné. A na rozdiel od mojej 12-ročnej Toyoty Corolly sú vyhrievané. Originálne pôsobí aj prístrojový štít, ktorý sa veľmi jednoducho ovláda,“ reagovala Janka, podľa ktorej aj predné svetlá predstavujú iný „level“, než na aký sme zvyknutí v tejto triede.

   

  

 

Janka a zvieratá

Ľudia poznajú Janku z televíznej obrazovky, jej meno je však úzko späté aj s občianskymi aktivitami v oblasti práv zvierat. Snaží sa pomôcť útulkom, nadáciám, občianskym združeniam. Hoci už aj v detstve mala domácich miláčikov, svoj ozajstný vzťah k zvieratám si vybudovala vďaka svojmu bývalému priateľovi Jurajovi Černému, spoluzakladateľovi skupiny Tublatanka a neskôr bubeníkovi kapely Slobodná Európa. „Keď sme spolu začali bývať, tak mi jeho pes, čierny ruský teriér, tak trochu liezol na nervy. Vždy keď som sa vyobliekala do práce, tak ma Yetinko svojou papuľkou úplne zašpinil a zamazal. Časom som sa naň prestala hnevať, pretože som si uvedomila, že to robí z čistej lásky. Asi práve vtedy som podľahla zvieratám,“ zaspomínala si Janka, ktorá má teraz okrem psíka a mačky aj vyslúženého parkúrového koňa. Medzi najviac týraných a ohrozených „zvieracích bezdomovcov“ patrí pes. Práve preto sa Janka veľmi rada ujala úlohy podporiť psí útulok granulami.

     

Smer Dog Azyl

S Jankou sme ráno naložili do auta sedem veľkých vriec granúl a vydali sa do Veľkého Medera. Sami sme boli prekvapení, ale všetkých sedem vriec sa zmestilo do kufra. Sedadlá sme nemuseli sklápať. Benzínový motor 1,2 PureTech 82, teda s výkonom 60 kW, resp. 82 koní, v spojení s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou sa ukázal ako skvelý spoločník nielen v meste, ale aj na okresných cestách. Janka si cestou pochvaľovala: „Celé auto je zmyselné. Dobre sa v ňom cítim. Vôbec som necítila, žeby som mala nejako naložený zadok. A keď som sa dozvedela, že je to len jedna-dvojka a trojvalec, tak som tomu ani nechcela uveriť. Motor je živý a spotreba nízka, takže ešte aj ten agregát si zaslúži pochvalu. Ide úplne hladko, nepotrebujem vôbec tlačiť na plyn, jednoducho perfektné. C3 je síce zvonka malé auto, takže sa s ním ľahko parkuje, no vo vnútri je skutočne priestranné.“ Nástrahy premávky mu pomáha zdolávať aj ABS, elektronický stabilizačný program, podpora núdzového brzdenia, automatické spustenie výstražných smeroviek pri núdzovom brzdení, asistent rozjazdu do kopca, tempomat s obmedzovačom rýchlosti, cúvacie senzory a vo výbave je aj automatická klimatizácia a elektrické ovládanie všetkých štyroch okien.

    

V útulku Dog Azyl vo Veľkom Mederi je aktuálne okolo 150 psov, ktoré každý mesiac potrebujú zhruba jednu tonu granúl. To sú nemalé náklady a k tomu ešte treba pripočítať ročne asi 35 000 eur za veterinárne služby. Preto je každá pomoc vítaná, vysvetľovala Veronika Dosoudilová, predsedkyňa OZ Dog Azyl.

„Je to veľmi príjemné a vydarené autíčko a som rada, že som s ním mohla pomôcť psíkom, ktorí sú na pomoc ľudí odkázaní,“ uzavrela svoje krátke spolužitie s Citroënom C3 Elle Janka.

Text: Peter Barta, Foto: Juraj Hrivnák

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov