Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Máte pod čapicou? Čínsky elektrický koncept SF5 vás odmietne odviezť!

Tesla má ďalšiu čínsku konkurenciu – modely značky SF Motors.

Čínska automobilka SF Motors predstavila koncept svojho elektrického vozidla SF5, ktorý dokáže zistiť, či šofér pil alkohol. Pokiaľ bude pod vplyvom zakázaných látok, neumožní mu s autom odísť.

S novým modelom chce firma preniknúť hlavne na americký trh, kde chce postupne konkurovať elektrickej značke Tesla. Vedenie čínskej automobilky očakáva, že nové vozidlo ba sa mohlo objaviť na cestných komunikáciách už na budúci rok. Plánovaná ročná produkcia je 200.000 kusov.

Automobil SF5 sa zatiaľ nachádza vo fáze štúdie respektíve konceptu. Vozidlo dokáže zrýchliť z nuly na 100 km do troch sekúnd. Na jedno dobitie bude mať dojazd zhruba 500 kilometrov a bude mať prvky autonómneho riadenia.

Po výrobe prvého vozidla SF5, čo je v podstate elektrické SUV, bude nasledovať model SF7. Ten je o trochu väčší, ale dizajnovo podobný. Pozoruhodná je aj samotná technika. Najvýkonnejší variant získa elektromotory s výkonom až 1000 koní. Výkon by sa mal pohybovať podľa nainštalovaných elektromotorov od 100 do 400 kW.

Automobilka SF Motors bola doteraz známa výrobou minibusov, dodávok a úžitkových vozidiel. V rámci prípravy na výrobu nového modelu kúpili Číňania závod v Indii, kde sa kedysi vyrábali terénne autá Hummer.


Expandujúca čínska firma SF Motors súčasne kúpila spoločnosť zameranú na batériovú technológiu InEVit, ktorú vytvoril Martin Eberhard  – pôvodný riaditeľ a spoluzakladateľ výrobcu elektrických áut Tesla.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov