Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Shelby 427 S/C Cobra z roku 1965, vyvolávacia cena je 130.000 eur

Shelby 427 S/C Cobra má za sebou bohatú históriu.

Aukčný doma RM Sotheby´s organizuje začiatkom apríla aukciu vo floridskom Fort Lauderdale. Jeden z bodovej aukčnej ponuky sa týka aj zreštaurovaného automobilu Shelby 427 S/C Cobra z roku 1965, ktorého vyvolávacia cena je 160.000 amerických dolárov (130.000 eur).

Najskôr trochu histórie. Shelby AC Cobra je výkonné anglo-americké športové auto, ktoré sa vyrábalo v 60. rokoch minulého storočia. Je to bradaté spojenie ľahkých európskych podvozkov a hliníkových častí z veľkým americkým osemvalcovým motorom.

Neskôr to boli vozy s najväčšším agregátom, aké sa natrhu prodávali. V roku 1961 vedenie automobilky Ford zatúžilo po aute, s ktorým by jazdci vyhrávali svetové súťaže. Vznikla vtedy dohoda medzi bývalým automobilovým pretekárom Carrollom Shelbym z amerického Texasu a značkou Ford.

Ford sa vtedy zaviazal, že dodá motor a Shelby zase všetko ostatné a zaistí montáž a servis. Anglická firma AC vyrábala v tej dobe automobily s motormi Bristol rovnako ako mnoho ďalších európských automobiliek.

V roku 1961 však zrušil Bristol výrobu a firma AC sa začala potýkať s mnohými problémami. Našťastie, ešte v októbri toho istého roku firmu AC kontaktoval spomínaný Američan Shelby so svojim návrhom. Vznikla tak spolupráca.

AC letecky posielali svoje vozy bez motorov do kalifornskej firmy Shelby’s California, kde boli následne vybavené americkými osemvalcovými agregátmi Ford. Prvý bezmotorový voz firmy AC dorazil do Kaliornie začiatkom roku 1962.

Shelby ho hneď vybavil motorom Ford HiPo 260 s objemom 4,2 litra, pričom išlo o malý blok V8, naladený na vysoký výkon. Auto bolo po zhruba ôsmich hodinách práce hotové. A hneď odštartovali jeho testy.

Carroll Shelby následne pomenoval voz podľa svojho sna, ktorý sa mu zdal – Cobra. V roku 1965 skončila výroba vozov verzie 289, z ktoých bolo vyrobených asi 580 kusov. V roku 1964 sa však začali vyrábať autá s novými väčšími motormi Ford 427 (7,0 l).

Takto vybavený model mal maximálny výkon až 485 koní. Dosahoval maximálnu rýchlosť 270 km/h. Súčasne bolo upravené nové odpruženie a moderné zavesenie kolies. Túto úpravu navrhol spolupracovník Carrolla Shelbyho Tom McCahill z Mechnix Industrated. Z tohto exempláru sa vyrobilo celkovo 350 ks.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov