Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/Ženeva: Morgan oslavuje polstoročie s modelmi Plus 8 50th Anniversary edition a Aero 8 GT

Morgan sa v Ženeve rozlúčil s atmosferickým vidlicovým osemvalcom BMW N62.

Automobilka Morgan Motor Company oslavuje v tomto roku 50. výročie svojej existencie. Pr tejto príležitosti predstavil na autosalóne v Ženeve modely z limitovanej edície – Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition a Aero 8 GT.

 

Tradičná britská rodinná značka vyrába svoje originálne automobily už od roku 1909. Prvý model Morgan Plus 8 však vyvinul Maurice Owen a automobilka ho začala vyrábať v roku 1968. Toto dvojdverové športové vozidlo, ktoré vyšlo z menšej verzie Plus 4, absolvovalo svetovú premiéru v rovnakom roku na Earls Court Motor Show. Medzi motoristickými fanúšikmi je tento automobil úzko spojený s menom Petra Morgana, ktorý ma na svedomí dizajn vozidla. Pod kapotou „ostrovného diablika“ sa ukrýval motor Rover V8, ktorý spolupracoval s prevodovkou Moss.

Vďaka nesmiernej obľube sa vyrábal tento stroj dlhých tridsaťšesť sezón až do roku 2004. Za tú dobu sa stihlo vyrobiť okolo 6000 kusov a zaslúžene sa tak stal jedným z najobľúbenejších vozov spoločnosti Morgan. Príbeh modelu Plus 8 pokračoval v roku 2012 s novým motorom a ľahkým hliníkovým podvozkom. O pohon sa postaral osemvalec BMW s objemom motora 4,8 litra a výkonom 270 kW (367 k). O dva roky neskôr automobilka oznámila príchod limitovanej edície 60 kusov s označením Plus 8 Speedster.

 

Vráťme sa však na švajčiarske výstavisko Palexpo, kde sa v marci uskutočnil už 88. ročník ženevského autosalónu. Práve tam sa Morgan definitívne rozlúčil so spomínaným atmosferickým vidlicovým osemvalcom BMW N62. Vďaka tomuto motoru dokáže roadster pri hmotnosti 1100 kg zrýchliť z pokoja na stovku za 4,5 sekundy a vyvinúť maximálnu rýchlosť 250 km/h. Morgan síce v súčasnosti vyvíja originálny elektromobil EV3, ale ešte stále predstavuje jeden z posledných bezpečných prístavov pre skutočných motoristov. Tí dokážu aj dnes oceniť vôňu benzínu a všetkých radostí spojených s riadením skutočného automobilu.

Špeciálny roadster 50th Anniversary Edition bude vyrobený len v 50 exemplároch. Svojim dizajnom nadväzuje na svojho predchodcu, z ktorého niektoré prvky skôr kozmeticky upravuje. Línie výročného modelu sú o niečo priamejšie, hoci je zachovaná celková štýlovosť, dlhá predná časť kapoty, výrazná chladiaca mriežka, zoskupenie svetiel aj efektné zrkadielka.

Budúci majitelia si budú môcť vybrať otvorenú verziu s malými veternými štítkami namiesto čelného skla v modrej farbe alebo zeleným variantom s klasickým čelným sklom a plátennou sklápacou strechou.


Na štatút limitovanej edície upozorňuje žltý lem okolo masky chladiča, logá na bokoch kapoty, špecificky naladený výfukový systém a rovnako kolesá, ktoré svojim dizajnom odkazujú na pôvodné liate kolesá z prvých generácií modelu Plus 8.

Cena automobilu Morgan Plus 8 50th Anniversary edition je 107.500 britských libier (122.994 eur). Okrem vozu za uvedenú čiastku získate špeciálne navrhnuté hodinky C1 Morgan Plus 8 Chronometer Anniversary od britskej spoločnosti Christopher Ward.

Druhou novinkou značky Morgan predstavenou na ženevskom autosalóne sa stal model Aero 8 GT. Jeho dizajn je inšpirovaný tvarmi aj technikou pretekárskych vozidiel, ktoré tradičná britská automobilka pripravovala pre triedu GT3.



  

Morgan Aero 8 GT vznikne v limitovanom počte siedmich exemplárov s ručne vyrobenými panelmi karosérií od dramaticky tvarovaných blatníkov až po výrazný difúzor, ktorý zdobí zadnú časť vozu. Každý z týchto siedmich automobilov už údajne má svojho majiteľa.



Po dlhou prednou kapotou čerstvého modelu Aero nájdete podobne ako v prípade modelu Plus 8 spomínaný vidlicový osemvalec BMW s objemom 4,8 litra, ktorý disponuje najvyšším výkonom 270 kW (367 k) a krútiacim momentom 490 N.m.



Osemvalec, ktorý spolupracuje so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, umožňuje modelu Aero 8 GT pri celkovej hmotnosti 1180 kg akcelerovať z nuly na 100 km/h za 4,5 s. Maximálnu rýchlosť má stanovenú na 273 km/h. Predpokladaná cena modelu sa bude pohybovať okolo 120.000 britských libier (137.295 eur).

jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov