Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Borgward tlačí na pílu, ďalším čínskym esom je zmyselný koncept Isabella

Čínsky Borgward nadviazal kontakt s budúcnosťou.

Bývalá nemecká automobilka Borgward, ktorá vstala z popola vďaka čínskym investíciám, útočí s ďalším tromfom. Po predstavení SUV BX7 a jeho elektrickej variante prichádza na scénu futuristická štúdia s názvom Isabella.  

 

Sofistikované vozidlo malo svetovú premiéru už na minuloročnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Nový čínsky majiteľ – spoločnosť Beiqi Foton Motor Co., sa tentoraz zameral na iný segment, preto Borgward zahral na športovú strunu.

Čerstvý koncept nesie jednoznačné odkazy na automobil Borgward Isabella, ktorý sa vyrábal v rokoch 1954 až 1961. Do dnešného dňa ide o najúspešnejší vyrábaný model, takže paralela by tu bola. Isabella inak vznikla v mnohých karosárskych prevedeniach a okrem sedanu, kabrioletu a kombi vznikol aj pick-up.



Späť však do reality, či vlastne blízkej budúcnosti. Pri dizajne novej „Izabely“ dávali majstri dôraz na čo najlepšiu aerodynamiku, ideálne prúdenie vzduchu okolo karosérie. Zabudnite na na klasické otváranie dverí a v podstate zabudnite na všetko, na čo ste boli doteraz navyknutí. Samotný dizajn vozu je luxusnou víziou hladiacou skutočne vpred.


 

O tom, že dnes už znamená v tomto prípade vlastne zajtra, vás presvedčí aj futuristický interiér. Ani tam však nehľadajte žiadne klasické rysy. Palubnú dosku nahrádza voľne stojaca „surfovacia doska“ doplnená o trojuholníkovú konzolu ovládacieho panelu.

Dotykové ovládanie, holografický displej umožňujúci zobrazovať údaje v 3D rozlíšení, volant bez akýchkoľvek ovládačov, luxusné sedadlá inšpirované kreslami moderného bývania. Tento luxusný koncept v takej podobe na cestách síce neuvidíte, avšak niektoré prvky by sa do výroby určite mohli čoskoro dostať.



Dva elektromotory poskytujú kombinovaný výkon 220 kW a krútiaci moment 450 N.m. Z pokoja  na stovku dokáže akcelerovať za 4,5 sekundy a maximálnu rýchlosť má stanovenú na 250 km. Batérie, ktoré boli vyvinuté v spolupráci s firmou LG, umožňujú dojazd až 500 km, pričom na 80 % kapacity sa dobijú za polhodinu.


Len pre doplnenie historických faktov. Značka Borgward bola svojho času jednou z najväčších automobiliek v Európe. V roku 1928 ju v Nemecku založil Carl Friedrich Wilhelm Borgward. Počas svojej existencie produkovala štyri značky vozidiel – Borgward, Goliah, Hansa a Lloyd. Spoločnosť Borgward mala štatút technologického priekopníka a zavádzala novinky na nemeckom trhu.

 

Napriek tomu však automobilka nedokázala konkurovať nízkym cenám značiek ako Volkswagen alebo Opel, takže v roku 1961 bola donútená k likvidácii. Výroba sa potom presunula do Mexika. V roku 2005 sa však na scéne objavil vnuk slávneho zakladateľa, súčasný prezident Borgward AG, Christian Borgward, ktorý legendárnu značku obnovil.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov