Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Autonómna testovacia jazda skončila smrťou 49-ročnej ženy!!

K prvej tragickej nehode svojho druhu došlo v noci z nedele na pondelok  na predmestí amerického Phoenixu. Samoriadený automobil spoločnosti Uber zrazil ženu, ktorá následkom zranení podľahla v nemocnici.  

 

Podľa zámorských médií sa automobil Volvo XC90 SUV nachádzal v okamžiku nehody v autonómnom móde, za volantom však sedel šofér, ktorý mal jazdu stroja kontrolovať. Voz Uber zrazil 49-ročnú Elaine Herzbergovú pri rýchlosti 65 km/h.

„Chodec, ktorým bola v tomto prípade žena, sa v momente zrážky nachádzala mimo prechodu pre chodcov. Súčasne tlačila svoj bicykel, ale keď vstúpila do cesty, zrazilo ju auto,“ vysvetlil policajný seržant Ronald Elcock.

Spomínaná firma, ktorá je aj u nás známa z poskytovania „taxi“ služieb, okamžite pozastavila testovací program v amerických a kanadských mestách Pittsburgh a Toronto, ako aj v štáte Arizona. V zámorí sa súčasne rozbehla veľká debata a kritika autonómnej testovacej jazdy.

Uber sa vlani v novembri dohodol so švédskou značkou Volvo na nákupe až 24-tisíc osobných vozov SUV XC90 s autonómnym riadením. Alternatívna „taxislužba“ si tak chce vybudovať vlastné portfólio áut.

Prototyp automobilu sa už v USA testuje viac ako rok, pre prípad nutnosti však ako záloha sedí na prednom sedadle šofér. V budúcnosti by sa voz mal obísť bez neho. Len v oblasti Phoenixu testuje Uber 100 autonómnych vozidiel, ktoré využívajú pri testoch v Arizone fakt, že tam takmer vôbec neprší, nesneží a nehrozí ani poľadovica.

Mimochodom, prvú smrteľnú nehodu v samoriadiacom móde už za sebou majú aj automobily Tesla. V máji roku 2016 narazil sedan na elektrický pohon Model S do nákladného vozu, pričom šofér Tesly zahynul. Podrobné vyšetrovanie ukázalo, že elektrické auto išlo príliš rýchlo.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov