Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fantastický zvrat v kariére Maťa Homolu!

Maťo Homola, ako prvý slovenský jazdec štartoval na domácich pretekoch Majstrovstiev sveta WTCC na okruhu Slovakia Ring a ako prvý Slovák sa niekoľkokrát postavil na pódium pretekov TCR International Series. A teraz prichádza fantastická zmena. Na konci roka 2017 došlo k zlúčeniu dvoch najprestížnejších šampionátov cestovných vozidiel na svete, a to WTCC (Majstrovstvá sveta cestovných vozidiel) a TCR International Series (šampionát cestovných vozidiel) a vznikol nový seriál so štatútom svetového pohára – WTCR.​
Ako najlepšie zhrnúť spojenie týchto dvoch pohárov? Svetový pohár WTCR zahŕňa to najlepšie z oboch svetov. Jazdiť sa bude na vozidlách TCR, ktoré sú skutočne blízko štandardným vozidlám, aké si dokážete objednať priamo v showroomoch, čo prináša nižšiu finančnú náročnosť a zároveň omnoho širšie štartovné pole. Mení sa však promotér, po novom to bude Eurosport Events, ktorý mal na starosti Majstrovstvá sveta WTCC, čo znamená, že sa preteky pôjdu na 4 rôznych kontinentoch, bude 30 samostatných pretekov (po tri každý víkend) a preteky budú naživo vysielané nielen na internete, ale aj na TV stanici Eurosport. ​

Maťo Homola sa minulý rok predstavil vo farbách belgického tímu DG Sport Competition, ktorý bol s jeho výkonmi viac ako spokojný a preto došlo k vzájomnej dohode aj tento rok. Nebude to však už za volantom Opel Astra TCR, ale krotiť bude francúzsku novinku Peugeot 308 TCR. Maťo si vozidlo pochádzajúce z dielne Peugeot Sport vyskúšal už pred pár dňami  vo Francúzsku. Pod kapotou mu tlčie srdce s objemom 1,6 l preplňované turbodúchadlom a dosahuje maximálny výkon 257 kW/350 k. Krivka maximálneho krútiaceho momentu dosahuje 420 Nm.
Maťo Homola dodáva: „Veľmi sa teším na novú výzvu, kvalitných súperov a taktiež aj na pokračujúcu spoluprácu s tímom DG Sport Competition. Nové auto Peugeot 308 TCR som už mal možnosť vyskúšať a pocity sú viac ako prekvapivé, pretože som neočakával tak dobré ovládateľné auto a výkonný motor, v ktorom vôbec nie je cítiť nižší objem. Teším sa aj na spoluprácu s továrenským tímom Peugeot Sport, ktorý auto vyvinul a odviedol vynikajúcu prácu. V tejto chvíli, kedy ešte nie je vyhodnotené BOP, je náročné povedať, ako na tom budeme v porovnaní s konkurenciou. Moje prvotné pocity z auta sú veľmi dobré a verím v jeho potenciál, potenciál tímu a športového oddelenia Peugeot Sport. Začína sa super sezóna a už sa neviem dočkať predsezónnych testov v Barcelone a prvých pretekov v Marakéši začiatkom apríla.”Christian Jupsin, majiteľ tímu DG Sport Compétition vyjadril nadšenie, že môže opäť počítať s Maťom Homolom, poznajúc jeho športové a ľudské kvality: “Áno je to tak, som skutočne potešený, že s Maťom obnovujeme túto výzvu a chcel by som sa mu poďakovať za dôveru, ktorú do nás dáva. Vlani tím dokázal oceniť jeho profesionalitu, nadšenie a obrovskú motiváciu. Maťo je bojovníka. Len jedna vec je pre neho dôležitá a tou je vyhrať! Je to dokonalé načasovanie – rovnaké mentálne nastavenie má aj tím DG Sport Compétition, ktorého členovia sú mu odhodlaní poskytnúť – rovnako ako Aurélienovi – všetky šance na získanie najlepších výsledkov za volantom Peugeot 308 TCR v prvom ročníku WTCR .”
Slávnostné zahájenie sezóny bude 28. marca 2018 v Barcelone, bude spojené aj s oficiálnymi testami, kde budú prítomní všetci pretekári WTCR a Maťo nebude chýbať. Prvý pretekársky víkend tohto novovzniknutého seriálu, ktorý hrdo a právom nesie status svetového pohára, sa bude konať na africkom kontinente v prvý aprílový víkend (7. – 8. 4.) v hlavnom meste Maroka, Marrakéši, a pôjde o náročný mestský okruh.

Maťo na margo tohto prelomového roka povedal: „Je neuveriteľné, aký veľký krok sa nám podaril. Sám neviem, či si už uvedomujem, že tento rok, kedy oslavujem 10 rokov v motoršporte, sme sa dostali do najvyššej ligy. Ako 13-ročný som prvýkrát sadol do motokáry v pretekoch Majstrovstiev Slovenska. Prešlo 10 rokov a je predo mnou sezóna doslova z ríše snov. Svetový pohár WTCR je to najviac, čo v kategórií pretekov cestovných automobilov existuje. Počet pretekárov je limitovaný na 26 a ja, z malej krajiny akou je Slovensko,  som sa tam dostal. Nešlo by to bez neskutočnej podpory, akú dostávam od rodiny a samozrejme, od našich reklamných partnerov a v neposlednom rade aj od všetkých fanúšikov, ktorí mi držia palce.”
(šr)

Kalendár svetového pohára WTCR 2018:
08. 4.   | Maroko, Circuit Mouley El Hassan
29. 4.   | Maďarsko, Hungaroring
12. 5.   | Nemecko, Nürburgring Nordschleife
21. 5.   | Holandsko, Circuit Zandvoort
24. 6.   | Portugalsko, Vila Real
05. 8.   | Argentína, Autódromo Termas de Río Hondo,
30. 9.   | Čína, Ningbo International Circuit
07. 10. | Čína, Wuhan International Circuit
28. 10. | Japonsko, Suzuka Circuit
18. 11. | Macau, Guia Circuit

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov