Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Nemáte čas na dobrodružnú jazdu? Tu je Top 5 zážitkov s Range Rover Sport!

Nedávno dorazil Range Rover Sport po 999 schodoch k čínskej Nebeskej bráne.

Jaguar Land Rover je známy tým, že propagáciu svojich žiadaných automobilov, organizuje v neštandardných a extrémnych podmienkach. Len za posledných päť rokov sa tak Range Rover Sport ocitol na skutočne diabolských destináciách!


Len pred pár týždňami Range Rover Sport P400e PHEV  ako prvý automobil pokoril 999 schodov vedúcich k Nebeskej bráne v čínskom pohorí Tianmen. Náročnú úlohu zverili čínskemu profesionálnemu pilotovi z tímu Panasonic Jaguar Racing Ho-Pin Tungovi, ktorý má skúsenosti z pretekov 24 hodín Le Mans a Formula E. Domáci jazdec však musel najprv zdolať Dračiu cestu. To je 11,3 km dlhý úsek pozostávajúci z 99 zákrut a serpentín, na ktorom jazdec musí absolvovať prevýšenie z 200 na 1300 metrov nad morom. Ho-Pin Tung mal k dispozícii úplne štandardný Range Rover Sport P400e v plug-in hybridnom prevedení s celkovým výkonom 297 kW (404 k).


Používal však príplatkové terénne pneumatiky, ktoré poskytli väčšiu ochranu proti ostrým schodom. Jazdu po schodoch k Nebeskej bráne zvládol voz s istiacim lanami, ktoré slúžili ako bezpečnostná poistka, ak by došlo k nejakým problémom. Na prvom úseku používal systém Terrain Response 2 nastavený v režime Dynamic. Na vrchole slávnej cesty potom upravil nastavenie systému Terrain Response pre druhú časť tejto výzvy tak, aby za pomoci výkonného zážihového motoru a elektrickej energie zdolal všetkých 999 schodov so sklonom 45 ° vedúcich k legendárnej čínskej Nebeskej bráne.

Mimochodom, Nebeská brána je 131 metrov vysoký a 57 metrov široký otvor, ktorý vznikol eróznou činnosťou medzi dvoma vrcholmi. Ide o najvyššie položenú jaskyňu svojho druhu na svete, pričom spomínané čísla 99 a 999 nie sú náhodné. Číslo 9 je totiž podľa taoistickej tradície symbolom cisára (syna nebies) a zdôrazňuje záhadnosť tohto miesta na pomedzí ľudského a božského sveta. „Vo svojej doterajšej kariére som zažil seriály Formula E aj ´efjednotku´, zároveň som zvíťazil v 24hodinových pretekoch v Le Mans, ale toto bola nepochybne jedna z najväčších výziev, akej som kedy čelil. Range Rover Sport PHEV si viedol skvele, keď s prehľadom zdolal horskú cestu a na záver ľahko vyšiel k Nebeskej bráne,“ povedal 35-ročný Ho-Pin Tung, ktorý sa narodil v Holandsku.


 

Voz Range Rover Sport bol už v minulosti hlavným hrdinom aj pri iných výzvach a podobných promotion akciách. V lete roku 2013 napríklad stanovil nový svetový rekord pre sériovo vyrábané SUV v náročných pretekoch Pikes Peak Hill Climb. Range Rover Sport zdolal trať pretekov dlhú 20 kilometrov v čase 12 minút 35,61 sekundy s priemernou rýchlosťou 95,23 km/h. Na trase vyhlásených pretekov do vrchu – Pikes Peak Hill Climb musia účastníci zdolať 156 zákrut. Na trati dochádza k prudkému stúpaniu a voz aj s posádkou sa dostane z 2860 metrov nad morom až do nadmorskej výšky 4300 m.n.m. V tejto výške vzduch obsahuje len 58 % kyslíku. V týchto náročných podmienkach sa znižuje aj výkon motoru a dochádza k otupeniu ako fyzickej tak psychickej výkonnosti.

Ešte v novembri roku 2013 stanovil vtedy nový Range Rover Sport najrýchlejší čas pre prejazd oblasti Rub al-Chálí (Pustá končina) sériovým vozom. Ide o jednu z najdrsnejších a najnevľúdnejších púští na našej planéte. Pustá končina je najväčšia piesočná púšť na svete a druhá najväčšia púšť po Sahare. Počas dňa tam spaľujúce teploty prekračujú 50 °C, navyše je tam nebezpečné sucho. Bez spoľahlivých zdrojov pitnej vody a s neustále sa meniacim terénom predstavuje skutočnú skúšku pre človeka aj stroj.


Tím jazdcov zvládol cestu z Wadi Adda Wasir v Saudskej Arábii na hranici Spojených arabských emirátov za 10 hodín a 22 minút pri priemernej rýchlosti 81,87 km/h, pričom absolvoval vzdialenosť 849 km. Spomínaný čas bol vtedy stanovený novým sériovým Range Roverem Sport s preplňovaným päťlitrovým zážihovým osemvalcovým motorom s výkonom 510 koní a so štandardnými pneumatikami. Jedinou úpravou na voze bola montáž ochranného krytu podvozku. Auto riadil 47-ročný španielsky jazdec Land Roveru Moi Torrallardona, ktorý má bohaté skúsenosti z pretekov Rallye Dakar.

O tom, že Range Rover Sport patrí medzi najlepšie automobily v terénne, sa presvedčili nielen priaznivci značky aj na jeseň roku 2016. Exponovanou destináciou sa tentoraz stalo  Inferno vo švajčiarskom stredisku Mürren, ktoré je pre skúsených lyžiarov dobre známym pojmom. Patrí totiž medzi vôbec najnáročnejšie zjazdovky v Alpách, kde sa už od roku 1928 konajú doslova diabolské preteky v zjazde. Lyžiarska trať s celkovou dĺžkou 14.900 metrov padá o 2170 výškových metrov a striedajú sa na nej rýchle otvorené úseky so zakrútenými technickými pasážami. Len tí úplne najlepší to zvládnu na lyžiach. Ale na aute? Na túto extrémnu výzvu napokon reagoval automobilový pretekár, kaskadér a bývalý „The Stig“ z Top Gearu Ben Collins.



Brutálny svah Inferno zdolal ako prvý na aute, pričom k dispozícii mal úplne štandardný model Range Rover Sport. V prídavnej výbave mal len bezpečnostný rám, viacbodové pásy a odolnejšie gumy. Collins sa na trati so 75 % klesaním mimo zimnej sezóny musel vyrovnať rozbitým asfaltom, trávou, šotolinou až po bahno. To všetko pri maximálnej rýchlosti až 155 km/h, pričom trať absolvoval za 21 minút a 36 sekúnd.

V októbri minulého roka zasa Range Rover Sport potvrdil, že je obojživelníkom a dobre sa cíti aj vo vode. Táto promotion akcia sa uskutočnila v Anglicku a jej účelom bolo doraziť na ostrov Brugh z pláže Bantham skôr, než tam dopláva olympijská plavkyňa Kerri-Anne Payneová spolu s atlétom a dobrodruhom v jednej osobe Rossom Edgleyom. Za normálnych okolností by títo dvaja elitní športovci neboli pre nový Range Rover Sport P400e PHEV prakticky žiadnou konkurenciou, napokon pod jeho kapotou sa ukrýval motor o s výkonom 404 koní a krútiacim momentom 640 Nm. Proti automobilu však stál ešte jeden súper – matka príroda a s ňou silný príliv.


Aby boli preteky ešte napínavejšie, musel Range Rover Sport ešte pred samotným dobývaním ostrova Brugh prejsť vo svojom elektrickom režime niekoľko okolitých dediniek, prekonať pár kamenitých a zablatených ciest a až potom mohol vyraziť naprieč plážou k ostrovu. Video zábery Ranger Roveru Sport v prílive sú rozhodne pôsobivé. V momente keď vlny prekonávajú aj čelné sklo potom človek musí doceniť prácu, ktorú britskí konštruktéri odviedli.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov