Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Revolúcia v kokpite značky Mercedes-Benz

Mercedes-Benz na výstave CES 2018 predstavil intuitívny multimediálny systém MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ktorý sa vďaka umelej inteligencii dokáže učiť. Do sériovej výroby sa dostane v novej generácii triedy A už tento rok.

Systém MBUX využíva kokpit so širokouhlou obrazovkou s vysokým rozlíšením a ovládaním prostredníctvom dotykového displeja. Komplexnú koncepciu dotykového ovládania vytvára súhra dotykového displeja, dotykového poľa na stredovej konzole a tlačidiel dotykového ovládania na volante. MBUX samozrejme umožňuje prístup k poskytovaným funkciám aj prostredníctvom inteligentných hodiniek. Rozhranie linguatronic, ktoré MBUX používa, na rozdiel od bežných systémov ovládania hlasom dokáže rozpoznať a pochopiť takmer všetky vety týkajúce sa infotainmentu a ovládania vozidla. Nepotrebuje jednoznačné príkazy a dokáže reagovať aj na nepriamu reč. Napríklad keď používateľ povie „Je mi zima“ nastaví na vyššiu teplotu klimatizáciu. Ovládanie hlasom sa dokáže naučiť nové slová či prispôsobiť sa výslovnosti používateľa (i keď vybraný jazyk nie je jeho rodným). Širokouhlý dotykový displej systému ponúka tri úrovne obrazovky s rastúcou hustotou informácií: úvodnú (voliteľné hlavné aplikácie ako telefón, navigácia či rádio) zobrazuje najdôležitejšie informácie (napr. čas príchodu, práve prehrávaná skladba atď.); základnú (zobrazenie a ovládanie konkrétnej hlavnej aplikácie napr. multimédií a navigácie); vedľajšiu (určená pre málo používané informácie).

Navigácia s pokynmi na videoobraze
Navigácia s pevným diskom, ktorá je integrovaná v rozhraní MBUX a je založená na kartografických dátach HERE, nielenže predpokladá ciele, ale aj ich aj navrhuje (POI – body záujmu), prípadne navádza vodiča k najbližšej čerpacej stanici. Navigácia funguje aj vtedy, keď vozidlo nie je pripojené na internet. Úplne novou funkciou je zobrazenie mapy doplnené o rozšírenú realitu. Videozáznam okolia vozidla zachytený pomocou prednej kamery pritom dopĺňajú užitočné navigačné informácie. Priamo do obrazu na dotykovom displeji sa napríklad automaticky vložia pomocné šípky alebo orientačné čísla. To vodičovi uľahčuje vyhľadávanie konkrétneho čísla domu alebo správnej vedľajšej cesty, na ktorú má odbočiť. Zobrazenie navigácie s technológiou rozšírenej reality, ako aj inteligentné ovládanie hlasom so schopnosťou rozpoznávania prirodzeného jazyka sa aktivuje heslom „Hey, Mercedes“ (alternatívne tlačidlom).

„Nové technológie sa musia zameriavať na človeka a musia mu uľahčovať život. Prostredníctvom MBUX preto kombinujeme intuitívne a prirodzené ovládanie s inteligentným softvérom, ktorý sa dokáže učiť,“ vysvetľuje Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars.

MB (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov