Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Príde Toyota Supra už v roku 2019?

Toyotu Supra pozná snáď každý fanúšik motorizmu. Jedná sa o kultové auto, ktoré sa preslávilo nielen na ceste ale aj vo videohrách. Významnú úlohu zohrala aj vo filme Fast & Furious (Rýchlo a zbesilo), kedy sa na nej preháňal slávny, dnes už bohužiaľ nebohý, Paul Walker.

Možno ste ani nevedeli, že Supra je tu s nami už dobrých pár rokov, veď jej výroba sa začala už v roku 1978! Výroba poslednej generácie však bola ukončená v roku 2002 a fanúšikovia na celom svete zostali smutní.

Posledné správy naznačujú, že sa blíži jej návrat a novej generácie sa možno dočkáme už v roku 2019. Nová Supra by mala vychádzať z konceptu Toyota  FT-1, ktorý mal premiéru v roku 2014 na autosalóne v Detroite.

Nová Supra vraj vychádza z tejto nádhernej štúdie Toyota FT-1 concept

Možno Vás ale nepoteší, že nový model už nebude niesť meno Supra. Povráva sa totiž , že sa automobilka pohráva s názvom Gazoo. A prečo Gazoo? Nová Supra by podľa dostupných informácii mala byť čisto športové auto a Gazoo Racing je divízia Toyoty, ktorá má ladenie takýchto kúskov na starosti.

Športové auto však už dnes neznamená výlučne spaľovací motor pod kapotou. Šéf Toyoty pre Európu naznačil, že nie je vylúčená ani hybridná Supra. Tá by v sebe mala skrývať technológiu z pretekárskych špeciálov LMP1, kde sú dovolené aj hybridy.

  

Všetky dostupné informácie o pohone, motore či prevodovke zatiaľ nie sú definitívne, a preto ich treba brať s rezervou. Jedno je však isté. Spolupráca s BMW, ktorú automobilky avizovali už v roku 2012. Je teda dosť možné, že nová Supra by mohla dostať zdokonalený zadný náhon a motor z BMW (najviac sa skloňujú štvorvalcový dvojliter alebo šesťvalcový trojliter). No a čo sa prevodovky týka, manuál by mal byť minulosťou a nahradiť by ju mal automat.

Latka je nastavená vysoko a nech už sa bude nová generácia Toyoty Supra volať akokoľvek, určite sa je na čo tešiť.

 

LS, foto: Toyota a archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov