Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Tesla tras sa! Príde čínske elektrické SUV Nio ES8 aj do Európy?

Automobilka Nio potrebovala od svojho vzniku len necelé štyri roky na to, aby vyrobila svoj prvý plne elektrický model. SUV s názvom ES8 má moderný dizajn a s cenou 448.000 čínskych jüanov (57.313 eur) sa ani z poloviny neblíži cene konkurenčnej Tesly Model X P100D.

O značke Nio, ktorá sa premenovala zo startup-u NextEV, motoristickí nadšenci už určite počuli. Napokon športový elektromobil EP9 strčil do kapsy všetky športiaky sveta a na severnom okruhu v nemeckom Nürburgringu prekonal najrýchlejší čas okruhu. Nový model ES8 je však o poznanie praktickejším vozom.

Model ES8 má k dispozícii batériu s kapacitou 70 kWh, s ktorou podľa európskeho NEDC cyklu dokáže na jedno nabitie absolvovať až trasu dlhú 500 km. V reálnom živote by to však nemalo byť menej ako 350 km. Sedemmiestne SUV s tak veľkou batériou samozrejme niečo váži, Nio má hmotnosť 2 460 kilogramov.

Obrovské SUV disponuje dvojicou elektromotorov s výkonom 320 koní, výsledný výkon je teda brutálnych 640 koní. Pohon na všetky štyri kolesá zaistia rozjazd z 0 na 50 km/h v priebehu 2,2 sekundy a z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy. Zo stovky späť na nulu zabrzdí ťažké SUV po 33,8 metroch. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 180 km/h.


Prvých 10.000 kusov ES8 má byť vyrobených v edícií „Founder.“ Ta má ale stáť o trochu viac (70.000 eur). Vedenie firmy Nio však tvrdí, že všetky tieto modely sú už vypredané. Majitelia globálnej automobilky sa však zaviazali, že chcú rozšíriť svoje pole pôsobnosti aj mimo Áziu. Prvé autonómne vozidlá na amerických cestách chce mať už v roku 2020.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov