Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Slovenský unikát vyrábajúci biopalivá na švajčiarskej technológii!

V Leopoldove vyrastie prevádzka na výrobu pokročilých biopalív.

Slovenský producent bioetanolu Enviral dostal povolenie na výstavbu leopoldovskej prevádzky na výrobu bioetanolu druhej generácie. Na jeseň tohto roku sa dohodol s poprednou švajčiarskou špecializovanou chemickou spoločnosťou na zakúpení inovatívnej technológie na výrobu celulózového biopaliva. Pôjde tak o európsky unikát, jednu z mála komerčných výrob druhogeneračných biopalív.

Náročný proces

Najväčší slovenský výrobca biopalív, patriaci do skupiny Envien Group, získal povolenie Integrovanej prevencie a kontroly znečistenia na výstavbu technológie výroby druhogeneračných biopalív zo zvyškovej slamy. Výroba je náročný proces, ktorý vyžaduje najmodernejšie technológie na rozklad celulózy a následné získanie etanolu. Enviral preto podpísal licenčnú zmluvu so švajčiarskou spoločnosťou Clariant, svetovým lídrom v oblasti špecializovaných chemikálií, o zakúpení patentovanej technológie (sunliquid®) na výrobu celulózového etanolu zo zvyškovej slamy na komerčnej báze.

Dohode predchádzali rozsiahle testy na zvyškovej slame zo Slovenska s použitím švajčiarskej technológie v pilotnej prevádzke v nemeckom Straubingu. Vynikajúce výsledky upevnili rozhodnutie o realizácii projektu. „Pokročilé biopalivo prešlo od laboratórnych testov dlhým vývojom a dnes máme k dispozícii celulózový etanol zo zvyškových surovín, ktorý dokáže udržateľným spôsobom významne znižovať emisie v doprave,“ hovorí Matej Sabol, generálny riaditeľ Envien Group. Dodáva, že táto výnimočná technológia posúva Slovensko na technologickú špicu v energetickom odvetví.

Pilotný projekt

Rovnako ako pre Enviral, aj pre Clariant pôjde o pilotný projekt na komerčnej báze. Christian Kohlpaintner, člen výkonného výboru spoločnosti Clariant hovorí: “Sme nadšení, že môžeme oznámiť našu prvú licenčnú zmluvu na technológiu sunliquid. Je to jej oficiálny vstup na trh a úspešné komerčné zhodnotenie tejto vysoko inovatívnej a udržateľnej technológie. Celulózový etanol má významný potenciál na zníženie emisií skleníkových plynov a sme hrdí na to, že sme umožnili, aby sa to o krátky čas stalo realitou.” Vďaka tejto medzinárodnej spolupráci bude slovenská prevádzka jednou z prvých v Európe, ktorá začne komerčne vyrábať pokročilé – druhogeneračné biopalivá.

Výstavba leopoldovského závodu sa začne v prvom kvartáli budúceho roku a v roku 2020 už bude pokusne vyrábať. Prevádzka zamestná priamo viac ako sto ľudí, vrátane vysokoškolsky vzdelaných odborníkov a nepriamo ďalšiu stovku v agrosektore. Vďaka spracovaniu prebytočnej slamy od slovenských dodávateľov bude využívať domáce obnoviteľné zdroje. Plánovaná ročná výrobná kapacita je 50 000 ton bioetanolu.

Celulózový etanol je pokročilé udržateľné biopalivo s vysokou, viac než 90% úsporou emisií CO2 oproti benzínu. Vyrába sa z poľnohospodárskych zvyškov, z časti obilnej slamy, ktorá neostáva na poliach.

Slovenský energetický mix

Významným podnetom k rozhodnutiu o investícii vo výške približne 180 miliónov Eur bola tohtoročná novelizácia zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorá nastavila slovenský energetický mix do budúcnosti. Slovensko definovalo svoj záujem podporovať rýchlejší nástup a používanie obnoviteľných zdrojov energií, konkrétne aj druhogeneračných palív, prostredníctvom ktorých musí plniť európske environmentálne ciele o znižovaní emisií. Biopalivá prvej a druhej generácie v mixe obnoviteľných zdrojov energie zastupujú významnú časť emisných úspor.

(šr)

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov