Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Za ostatné tri roky sa zvýšila kvalita aj cena jazdeniek

Čoraz lepšia ekonomická situácia Slovákov sa odráža aj na trhu s ojazdenými automobilmi. Každý rok sa zvyšuje kvalita jazdených áut, ktoré u nás predávajúci ponúkajú.

S nárastom kvality automobilov ide samozrejme ruka v ruke aj cena. Na Slovensku vzrástla cena inzerovaných jazdeniek v priemere o 4 200 eur oproti roku 2015. Tieto výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

Zvyšujúca sa životná úroveň obyvateľov spoločne so širokými možnosťami financovania umožňujú motoristom investovať do automobilov viac, ako tomu bolo v minulosti. Dôsledkom toho náš trh s ojazdenými automobilmi mladne a znižuje sa počet najazdených kilometrov u áut. Za ostatné tri roky klesol vek z 10,3 na 7,9 rokov. Keď tento trend porovnáme s Českou republikou zistíme, že tam je výrazne iný. Oproti roku 2015 tam vek ponúkaných jazdeniek v roku 2016 stúpol o päť mesiacov na 10,4 rokov, aby v tomto roku klesol na 9,4. Nájazd kilometrov v ČR pomaly klesá.

Priemerná cena inzerovaných áut rastie rovnako ako na Slovensku, avšak je polovičná. S popísanými trendmi je spojená aj narastajúca obľuba zánovných áut, charakterizovaných nízkym nájazdom a vekom. Rastúci záujem o tieto „trocha jazdené“ autá možno sledovať v oboch krajinách.

 

TOP 10 inzerovaných jazdených vozidiel na Slovensku v rokoch 2015-2017

2015 2016 2017*
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Škoda Octavia
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Volkswagen Passat
3. Volkswagen Passat Volkswagen Passat Volkswagen Golf
4. Volkswagen Golf Volkswagen Golf Škoda Fabia
5. BMW 3 Audi A6 Audi A6
6. Audi A4 Audi A4 Audi A4
7. BMW 5 Škoda Superb Škoda Superb
8. Škoda Superb BMW 3 BMW 3
9. Audi A6 BMW 5 BMW 5
10. Ford Focus Ford Focus Ford Focus

 

V priebehu ostatných troch rokov kraľuje v rebríčku TOP 10 najviac ponúkaných vozidiel na Slovensku Škoda Octavia. Druhú priečku si držala Škoda Fabia, ale v tomto roku ju odsunuli Volkswagen Passat a Volkswagen Golf až na štvrtú pozíciu. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 sa medzi slovenských TOP 10 dostávajú najluxusnejšie automobily. Tento fakt je ďalším z dôvodov vyššej priemernej ceny inzerovaných automobilov.

Zatiaľ čo v roku 2015 bolo najviac inzerovaných áut v Bratislavskom kraji, posledné dva roky vedie Trenčiansky kraj. Naopak najmenej ponúkaných áut je v Prešovskom kraji.

*Dáta zozbierané do 12. 12. 2017

PR Clinic (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov