Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ekologický všadechod: Toyota FT-AC je auto pre výpravy do neznáma

Toyota v Los Angeles predstavuje nové koncepčné vozidlo Future Toyota Adventure Concept (FT-AC) pre aktívny životný štýl. Model je určený pre najrôznejšie výpravy, či už po spevnených cestách alebo v teréne.

Na prvé miesto stavia model všestrannosť a súčasne vyzýva cestujúcich, aby si každú výpravu spríjemnili prispôsobením vozidla na mieru. FT-AC počíta s tým, že každá výprava je svojím rozsahom aj charakterom jedinečná, a preto napĺňa potreby rôznych životných štýlov, osobných preferencií alebo dokonca generácií.

    

Úplne jedinečné zážitky

Smelý a odvážny dizajn konceptu FT-AC už na prvý pohľad odráža sebaistý charakter existujúcich vozidiel SUV a pick-upov Toyota. Veľká a široká maska chladiča v čiernom odtieni je lemovaná účinnými LED svetlometmi. V nevľúdnom počasí alebo nepriaznivých podmienkach osvetľujú cestu hmlové svetlá, ktoré je dokonca možné vybrať z držiakov a používať ako prenosné svietidlo. Hmlové svetlá možno navyše upevniť na horský bicykel a vydať sa na nočnú jazdu. V spodnej časti karosérie je FT-AC vybavený dvojicou hákov na prípadné vyslobodenie vozidla. Spodok vozidla pod krátkym predným a zadným previsom chránia kryty, aby vás na ceste zbytočne nespomalili nečakané kamene, vyjazdené koľaje alebo iná prekážka.

Konštrukcia FT-AC vychádza z dlhého rázvoru a širokého rozchodu kolies na zdôraznenie sebaistého postoja tohto vozidla. Extra široké lemy blatníkov chránia boky karosérie a zdanlivo sa vznášajú nad 20″ kolesami s mohutnými terénnymi pneumatikami, ktoré impozantný vzhľad vozidla ešte akcentujú. Pozoruhodné obutie v kombinácii s veľkorysou svetlou výškou FT-AC ponúka vodičovi omnoho viac možností, kam sa s týmto vozidlom vydať.

Robustné strešné nosiče v loveckom štýle umožňujú prevážať najrôznejšie outdoorové náčinie. LED pozičné svetlá v predných rohoch zaisťujú dostatočné osvetlenie okolo vozidla a podľa potreby môžu osvetľovať terén vpredu alebo fungovať ako osvetlenie pre kamery zabudované do bočných spätných zrkadiel.

Infračervené kamery v bočných spätných zrkadlách dokážu zaznamenávať prejazd terénom a podobne ako hmlové svetlá ich môžeme z vozidla vybrať, aby žiadna zábava nezostala nezdokumentovaná. Zabudovaný Wi-Fi hotspot automaticky odosiela záznam do cloudového úložiska, kde možno v reálnom čase upravovať a zverejňovať príspevky pomocou mobilného zariadenia. Wi-Fi konektivita dokonca cestovateľom umožňuje vysielať živé prenosy z výpravy všetkým fanúšikom a odberateľom.

K lepšiemu rozhľadu v noci napomáhajú dozadu otočené LED svetlá na strešnom nosiči, opäť s možnosťou ovládania prostredníctvom mobilného zariadenia. Vzadu nájdeme aj pokrokovo riešený integrovaný nosič na bicykel s funkciou vysunutia, aby ste tento užitočný prvok výbavy mohli kedykoľvek v priebehu niekoľkých sekúnd bezpečne schovať. A nakoniec, celá posádka môže využívať lokačné funkcie FT-AC na nasmerovanie späť na základňu.

Koncept FT-AC je nalakovaný v kontrastnej kombinácii zelenej Prospect Green so sivými akcentmi Fortress Gray na zdôraznenie robustného outdoorového charakteru.

Predpokladané schopnosti

Hoci je FT-AC v tejto fáze len dizajnovým cvičením, vozidlo je poňaté ako v plnej miere schopný prostriedok so zážihovým pohonným ústrojenstvom, ktoré zahŕňa aj pokrokové vektorovanie krútiaceho momentu a systém pohonu všetkých kolies. Hnací moment je tak možné vždy nasmerovať na správne kolesá, čo vozidlu poskytuje mimoriadnu ovládateľnosť a skvelé záberové schopnosti. Ďalej sú tu rôzne nastavenia odozvy pre jazdu v teréne spoločne s uzávierkami diferenciálu, ktoré riadia trakciu a odozvu škrtiacej klapky v prospech čo najlepšieho záberu každého z kolies a dynamickejších jazdných schopností.

A kto hovorí, že hybridné vozidlá sú určené len na hladké vozovky? FT-AC by mohol ponúknuť hybridné ústrojenstvo budúcej generácie, spájajúce nízku spotrebu paliva s robustným pohonom všetkých kolies, aby si vodiči mohli vychutnať ešte viac výkonu, skvelú odozvu a pozoruhodnú spotrebu paliva – bez akýchkoľvek kompromisov.

Toyota, dk

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov