Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Prepíše Bloodhound SSC svetové maximum v rýchlosti dosiahnutej na zemskom povrchu?!

Supersonické auto Bloodhound absolvovalo prvú verejnú testovaciu jazdu, pri ktorej dosiahlo rýchlosť 322 km/h. Poháňa ho prúdový motor Rolls-Royce EJ200 zo stíhačky a v roku 2020 má pokoriť neuveriteľnú rýchlosť 1600 km/h.

Šofér sofistikovaného vozidla a pilot RAF Andy Green pritom viedol pred dvadsiatimi rokmi model Thrust SSC. A dodnes drží výkonom 763,035 míľ za hodinu (asi 1300 km/h) rýchlostný rekord, ktorý sa práve pokusí Bloodhound prekonať.


Verejná premiéra, ktorá sa konala na letiskovej dráhe Newquy v juhozápadnom Anglii, prebehla úspešne. Auto riadené Greenom zvládlo dvakrát docieliť rýchlosť 322 km/h v priebehu 8 sekúnd na dráhe dlhe 2,7 kilometrov.

Mimochodom, rakety pripomínajúci stroj, poháňa spomínaný agregát od Rolls-Royce, ktorý pochádza z vojenskej stíhačky Eurofighter Typhoon. Podľa tímu stojaceho za Bloodhoundom dodal motor autu ťah až 9-tisíc kilogramov, čo nám dáva nejakých 90 kilonewtonov.

To je ekvivalent výkonu zhruba 54-tisíc konských síl alebo 360 bežných rodinných automobilov. O prekonanie rekordu sa chce britský tím pokúsiť v roku 2020 na vyschnutom soľnom jazere v Severnom Kapsku v Juhoafrickej republike.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov