Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prototyp Nissanu jazdí autonómne po Tokiu

Zadanie adresy do navigačného systému a usadiť sa pohodlne vo vozidle: prototyp Nissanu, vybavený pokročilou technológiou pre autonómne riadenie, jazdil na verejných komunikáciách po celom Tokiu. Nová generácia ProPILOTu bezpečne manévrovala v hustej mestskej premávke. 

Testovacie vozidlo Nissan je vybavené systémom ProPILOT tretej generácie. Technológia umožňuje autonómnu jazdu v mestskej doprave, ako aj na diaľniciach začne pracovať hneď, ako vodič zadá požadované miesto určenia do navigačného systému. Tento systém by sa mal spustiť v roku 2020.

    

V upravenom modeli Infiniti Q50 sa nachádza rozsiahla umelá inteligencia: s dvanástimi sonarmi, dvanástimi kamerami, radarom, ktorý pracuje na deväťmilimetrových vlnách, šieatimu laserovými skenermi s vysokým rozlíšením samostatne mapuje a analyzuje zložité situácie v reálnom čase. Vozidlo sa pohybuje pokojne a uvoľnene v náročnej mestskej premávke – dokonca aj  keď prechádza cez rušné križovatky. Interakcia medzi softvérom a hardvérom ľahko zvláda prekážky na ceste. Výsledkom je silný zážitok z jazdy, ktorá dáva cestujúcim bezpečnosť.

„Náš prototyp s ďalšou generáciou systému ProPILOT ukazuje technológiu, ktorá bude skutočne k dispozícii od roku 2020. Demonštrácia je ďalším príkladom našej úspešnej práce na tom, aby sa autonómne jazdy sprístupnili všetkým,“ zdôraznil Takao Asami, senior viceprezident Nissanu pre výskum a vývoj.

Testovacie jazdy nasledovali po odhalení nového bezemisného modelu Nissan Leaf, ktorý je so systémom ProPILOT prvej generácie v prípade potreby schopný jazdiť čiastočne automatizovane na diaľnici. Táto pokroková technológia bude k dispozícii od roku 2018 aj pre crossovery Qashqai a X-Trail.

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov