Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Euro NCAP tvrdí: Bezpečnosť áut už nie je iba želaním!

Spoločnosť Euro NCAP uverejnila bezpečnostné hodnotenie ôsmich nových automobilov: Volvo XC60 v kategórii veľkých terénnych vozidiel; VW T-Roc, Škoda Karoq a Mitsubishi Eclipse Cross v kategórii malých terénnych voidiel; Citroën C3 Aircross a Opel Crossland X v kategórii MPV; a dva supermini – nový VW Polo a jeho partner SEAT Ibiza Arona. Všetky vozidlá získali maximum päť hviezdičiek.

Potvrdzujú to čoraz prísnejšie testy vozidiel nezávislej spoločnosti NCAP. Nový model Volvo XC60 sa zatiaľ stáva najlepším všestranným vozidlom roku 2017 a zodpovedá úrovni modelu XC90, ktorý bol testovaný v roku 2015. S takmer dokonalou ochranou cestujúcich, hodnotenou na úrovni 98 percent a s radom asistenčných funkcii pre vodičov model XC60 demonštruje úroveň bezpečnosti, akú majú špičkové modely.

    

Ale bezpečnosť však nie je doménou len vyššieho segmentu trhu. Aj automobily subcompact hatchback patria medzi najpredávanejšie v Európy a výrobcovia sa k najnovším ponukám snažia pridať špičkové technológie. Nový VW Polo spolu s novým modelom Nissan Micra, či Ford Fiesta a SEAT Ibiza patria medzi rad nedávno testovaných vozidiel kategórie superminy, ktoré sú vybavené celým radom asistenčných prvkov, vrátane štandardného núdzového brzdenia. Model SEAT Arona zdieľa impozantnú bezpečnostnú špecifikáciu auta a je tiež odmenený piatimi hviezdičkami.

Michiel van Ratingen, generálny tajomník spoločnosti Euro NCAP, povedal: “Samozrejme, je skvelé vidieť, ako sa vyrábajú autá značky Volvo, ktoré sa v niektorých oblastiach našich testov dostali takmer úplne na vrchol a ukazujú, prečo sa musia kritériá testov Euro NCAP sprísňovať. Budúci rok uvidíme nové testy a ešte náročnejšie požiadavky na päť hviezdičiek. Súčasné vozidlá majú tiež vysokú úroveň aktívnej aj pasívnej bezpečnosti, ktorou budú v budúcnosti skutočne aktívne ovplyvňovať bezpečnosť cestnej premávky.Výrobcom musíme zablahoželať, že poskytujú špičkovú bezpečnostnú asistenčnú pomoc aj vo svojich malých autách. Očakávame, že Renault, ktorého Clio vedie európske predaje v tomto segmente, sa zameria aj v budúcnosti na zvyšovaním bezpečnosti.”

Podrobnému testovaniu sa podrobili aj tri malé off-roady: VW T-Roc, Škoda Karoq a Mitsubishi Eclipse Cross majú vysokú úroveň vo všetkých oblastiach hodnotenia. V ostatnom testovaní bola malá kategória MPV jediná, v ktorej AEB nie je štandardné: Opel Crossland X a jeho bratranec, ktorý zdieľa platformu modelu Citroën C3 Aircross majú AEB len ako možnosť za príplatok, ale sú vybavené inými asistenčnými systémami vodiča, za čo získali päť hviezdičiek.

Podrobné výsledky a fotky z testov budú zverejnené na webovej stránke  NCAP. Videá budú k dispozícii aj na kanáli YouTube. Ďalšie bezpečnostné hodnotenie bude 29. novembra 2017.

NCAP (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov