Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Hodená rukavica! Stane sa Hennessey Venom F5 najrýchlejším cestným vozom na svete?

Začiatkom novembra mal svetovú premiéru superšportiak Hennessey Venom F5, ktorý má ambície dosiahnuť maximálnu rýchlosť 480 km/h. V prípade, že sa mu to podarí, prepíše ešte „čerstvý“ rekordný zápis švédskej automobilky Koenigsegg .


Nový voz Hennessey Venom F5 je výsledkom trojročného snaženia vývojárov, inžinierov a technikov v americkom Texase. V podstate ide odpoveď na nedávne výkony vozu Koenigsegg Agera RS, ktorý vytvoril v Nevade v priebehu jedného víkendu hneď päť svetových rekordov. Padlo aj maximum najvyššej dosiahnutej rýchlosti u sériovo vyrábaného auta (444,6 km/h).


Ešte predtým na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom rezonovala správa , že Bugatti Chiron so skúseným jazdcom Juanom Pablom Montoyom za volantom zvládol zrýchlenie z nuly na 400 km/h a následne zastavenie za pozoruhodných 42 sekúnd, čo bolo v danom momente svetové maximum.

 

Len o pár dní neskôr Koenigsegg absolvoval rovnakú disciplínu s modelom Agera RS za 36,44 sekundy!! A keby to niekomu nestačilo, tak Agera Rs ešte pridala vylepšenie rekordu v rýchlostnej disciplíne 0-400-0 na 33,29 s, najvyššiu priemernú rýchlosť na jednom kilometri, na jednu míľu a konečne najvyššiu rýchlosť dosiahnutú na verejnej cestnej komunikácii.


Hennessey Venom F5 sa bude vyznačovať okrem špeciálneho podvozku tiež veľmi progresívnym dizajnom s dôrazom na dokonalú aerodynamiku. Tento voz by tak mal mať koeficient odporu 0,44. Zatiaľ však nie je jasné, aký bude pod kapotou motor. Zrejme ako v prípade modelu Venom GT dostane prednosť V8 s dvoma turbami. Očakávaný výkon motora sa bude pohybovať okolo 1193 kW. V Texase vyrobia len 24 kusov, polovicu pre domáci trh a zvyšok pôjde do sveta. Základná cena vozu bude 1,6 milióna USD.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov