Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Okrídlený šíp letí do Južnej Ameriky: Škoda KodiaQ na Rely Dakar 2018!

Vďaka iniciatíve tímu BARTH Racing sa automobilka s okrídleným šípom v znaku vôbec prvýkrát objaví vo farbách českého pretekárskeho tímu na slávnej Rely Dakar!

Do jej budúceho ročníka vyrazí v úlohe sprievodného vozidla nové SUV Škoda KodiaQ s moderátorom Vlastom Korcom za volantom a hviezdou českej YouTube scény Honzom Macákom, zvaným MenT v úlohe spolujazdca. Plán? Bezpečne doraziť až do cieľa.

Nápad vyslať KodiaQ do legendárneho diaľkového maratónu naprieč Južnou Amerikou sa zrodil v hlave šéfa tíme BARTH Racing Michala Burkoňa. „Pátrali sme, či niekedy v minulosti vozidlo značky Škoda štartovalo  za český tím Dakar, napríklad v úlohe sprievodného auta. A keď sme žiadnu takú informáciu nenašli, tak sme sa rozhodli, že je čas to zmeniť,“ vraví Burkoň. Od nápadu začala dlhá cesta k realizácii. „K tomu, že nakoniec škodovka naozaj po trase Dakaru pôjde, nám pomohlo aj samotné zastúpenie vozidiel značky Škoda v ČR, ktoré je o našom projekte informované,“ dopĺňa šéf tímu.

Agent 001 BARTH na scéne

Aby nevznikol omyl – do nadchádzajúceho dakarského dobrodružstva nevyrazí žiadny pretekársky špeciál z dielne preslávenej divízie Škoda Motorsport, ale sériový automobil. Konkrétne ide o model Škoda KodiaQ Style 2.0 TDi so sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG v prevedení 4×4. Jeho motor s objemom 1968 cm3 s turbodúchadlom poskytuje výkon 140 kW (188 koní) a maximálny krútiaci moment 340 Nm pri 1750-3000 ot/min. Dosahuje maximálnu rýchlosť 210 km/h   a z 0 na 100 km/h  dokáže akcelerovať pod 9 sekúnd. Do Južnej Ameriky vyrazí so špeciálnou poznávacou značkou 001 BARTH.

“Hlavnou výzvou je dokázať, že české SUV zvládne nástrahy náročnej automobilovejsúťaže, a hlavne podmienky Južnej Ameriky. Čaká nás trasa dlhá necelých 10 000 km v Peru, Bolívii a Argentíne. Čiastočne pôjdeme aj do veľkej nadmorskej výšky nad 4500 metrov nad morom, a tiež pieskami, dunami,prejdeme soľnú plání, bahno či prašné cesty. Takže pôjde o komplexné previerku autá. KodiaQ pôjde s cieľom zvládnuť ako asistenčné vozidlo tímu BARTH Racing celú trasu,“ zdôraznil Michal Burkoň, ktorý verí v úspešné splnenie misie. Tá je navyše okorenená zaujímavou symbolikou – Rallye Dakar 2018 je totiž jubilejným 40. ročníkom, a zároveň sa ide desiaty raz v Južnej Amerike.

Posádka KodiaQa sa prestavuje

Za volant Škody KodiaQ naprieč Peru, Bolíviou a Argentínou usadne známy moderátor Vlasta Korec. Jeho úlohou pritom nebude len samotné šoférovanie. „Každý deň budem pripravovať reportážne ,Dakarský cestopis ‘, ktorý sa bude zaoberať zaujímavosťami zo zákulisia slávnej súťaže. Popri tom budem zachytávať aj príbeh nášho auta. Veľmi sa na to teším a verím, že KodiaQ doveziem až do cieľa,“ hovorí s tým, že by rád zúročil všetky skúsenosti, ktoré nadobudol pri svojej účasti na Rely Dakar 2017.

Korcovým spolujazdcom bude obľúbený YouTuber Honza Macák zvaný MenT. „O účasti na Dakare snívam prakticky od detstva,“ hovorí dvadsaťročný rodák z Pardubíc. „Keď mi BARTH Racing ponúkol, že má pre mňa miesto v aute, tak som neváhal. Navyše je to adičná značka, ktorá sa nikdy predtým na tejto legendárnej súťaži ešte nezúčastnila. O to väčšiu výzvu a poctu to pre mňa predstavuje,“ dodal.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov