Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tokyo 2017: lahôdky od Toyoty

Na blížiacom sa  45. autosalóne v Tokiu predstaví Toyota sedan Crown Concept, vybavený  unikátnou mobilnou technológiou cloud, založenou na Data Communication Modules. 

Ďalšou novinkou bude tretia generácia luxusnej limuzíny Century,  ktorú si objednáva aj japonský cisársky dvor. Vozidlo pre monarchov dostane hybridný pohon s  päťlitrovým motorom V8. Tokyo Motor Show sa uskutoční od 25. októbra do 5. novembra 2017 vo výstavnom centre Tokyo Big Sight.

Koncepčný Crown poslúži na prezentáciu dokonalých jazdných vlastností a špičkovej kvality plnohodnotného sedanu, vybudovaného na novej platforme TNGA, ako aj technológie internetu automobilov  a spájania vozidiel v cloude.  Prototyp spája tradíciu modelu Toyoty Crown, ktorá siaha do roku 1955, s mobilnými technológiami novej generácie.

Na novej platforme

Nová Toyota Crown v koncepčnej verzii má dĺžku 4910 mm, šírku 1800 mm a výšku 1455 mm a rázvor osi  2920 mm. Toyota navrhla luxusný japonský sedan celkom ,,od piky” a vybudovala ho na novej platforme TNGA. Koncept testovali na okruhu Nürburgring v Nemecku. Vozidlo sa ukázalo ako stabilné a riadiaci systém rýchlo reaguje na pokyny vodiča na hladkom aj na nerovnom povrchu.  Automobil sa dá ľahko kontrolovať a prináša pôžitok z jazdy. Premiéra novej generácie modelu Toyoty Crown, ktorej predpoveďou je Crown Concept, je naplánovaná na leto 2018.

    

Toyota plánuje vybaviť model Crown novou pridanou hodnotou v podobe  plného využitia technológie konektivity áut  pomocou takzvaného  cloud computingu ako aj internetu.  Crown Concept je vybavený modulom Data Communication Modules (DCM), ktorý bude  v najnovšej generácie modelu Toyota Crown štandardným vybavením. DCM umožňuje automatické spájanie automobilov s dostupnými telekomunikačnými sieťami bez  roamingu, čo zvyšuje možnosť využívania internetu, aplikácií, produktov a služieb ako aj odosielanie údajov z automobilu.

Crown – bezpečný a inteligentný

Technológie aktívnej bezpečnosti zahŕňajú nielen balík Toyota safety Sense, zavádzaný postupne do všetkých modelov Toyoty, ktorý zahŕňa systémy automatického brzdenia a návratu do jazdného pruhu alebo aktívny tempomat či automatické diaľkové svetlá. Koncern Toyota ako prvý výrobca áut na svete využil vo vybraných modeloch – vrátane Toyoty Crown – systém ITS Connect. Tento inteligentný dopravný systém je založený na cloudovej technológii výmeny informácií medzi vozidlami a dopravnou infraštruktúrou ako je svetelná signalizácia. To znamená, že vozidlá si poskytujú navzájom aktuálne informácie, ktoré pomáhajú predchádzať  nehodám, napríklad kvôli zlej viditeľnosti.  Toyota spolupracuje s so štátnymi aj miestnymi orgánmi, ktoré postupne inštalujú systémy ITS v mestách a na cestách čoraz širších oblastí Japonska. Cieľom je, aby  ITS  fungoval v celej krajine a zahŕňal automobily všetkých značiek.

Stále dokonalejšie služby

Toyota neustále rozširuje svoje platformy mobilných servisov, ktoré slúžia napríklad na riešenie takých problémov ako sú zápchy v mestách, pomocou navigačného systému s  aktuálnou výmenou údajov o hustote dopravy. Vozidlá značky Toyota budú diaľkovo diagnostikované pomocou údajov zhromažďovaných DCM, aby bolo možné včas identifikovať technické problémy a včas zaistiť servisné služby.  Komplexné služby zavŕši call centrum, ktoré zabezpečí zákazníkom potrebnú pomoc.

Century pre monarchov

Toyota sa vo svojej 50-ročnej histórii dočkala objednávok na špeciálne upravené, pancierované limuzíny pre cisára Akihita a cisárovnú Mičiko.  Takéto vozidlá si objednávala aj japonská vláda. Výrobu druhej generácie modelu ukončili vo februári 2017 a v tom čase ešte nebolo známe, či limuzína bude mať pokračovateľov. Preto sa debut tretej generácie modelu Century nepochybne stretne s obrovským záujmom nielen Japoncov.

    

Nový model je výsledkom spojenia tradičného majstrovského remeselníckeho umenia, charakteristického pre japonskú kultúru, s modernými ekologickými technológiami a maximálnym komfortom pre cestujúcich.  Auto s dĺžkou 5335 mm a šírkou 1930 mm je poháňané hybridným systémom s motorom V8 s objemom 5 l (2UR-FSE) s priamym vstrekovaním paliva, ktorý zaručuje najnižšiu spotrebu vo svojej triede. Elegantná karoséria bola navrhnutá v tradičnom japonskom štýle, s charakteristickou prednou maskou a čiernym orámovaním zadných svetiel.

Jazdný komfort zaručuje pevná karoséria, špeciálne zavesenie kolies a novo vyvinuté pneumatiky, ktoré znižujú vibrácie a hluk na nerovnej ceste.  O bezpečnosť cestujúcich sa postará balík Toyota Safety Sense s radarovou technológiou, systém monitorovania mŕtveho uhla v bočných zrkadlách a varovný systém  upozorňujúci na  pohyb za vozidlom.

1stclass (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov