Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tokyo 2017: Mitsubishi hlási nástup umelej inteligencie

Svetová premiéra koncepčného modelu Mitsubishi E-Evolution Concept na autosalóne v Tokyu.

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) na 45. autosalóne v Tokiu oslávi svetovú premiéru svojho koncepčného modelu Mitsubishi E-Evolution Concept. Vývojová štúdia elektromobilu naznačí pravdepodobné smerovanie vozidiel Mitsubishi Motors v najbližších rokoch.

Koncepčný model Mitsubishi E-Evolution Concept je novou generáciou vysoko výkonného elektrického SUV-crossoveru, predstavujúceho akúsi ochutnávku budúcich vozidiel od spoločnosti MMC. Mitsubishi E-Evolution Concept v snahe ponúknuť čo najvyššie potešenie z jazdy spája tie najlepšie technológie Mitsubishi Motors s flexibilitou vozidiel SUV, pripravených pobiť sa s akýmkoľvek terénom.

Koncepčné voidlo je ďalším rozšírením know-how spoločnosti MMC na poli SUV v oblasti elektrického pohonu a pohonu všetkých kolies, vrátane ďalšieho posunu na novú úroveň prostredníctvom umelej inteligencie (AI). Uvedené aspekty spoločne prinášajú bezpečné a príjemné jazdné schopnosti, s presnými reakciami na požiadavky vodiča za všetkých klimatických podmienok a bez ohľadu na typ povrchu.

Mitsubishi E-Evolution Concept vznikol s cieľom podnietiť prirodzenú zvedavosť vodiča aj zvyšku posádky, v presnom súlade s významom slova Evolution (evolúcie, rozvoj).

* Nové vozidlo využíva vysokokapacitnú batériu a výkonné elektromotory s vysokým krútiacim momentom, poskytujúce hladkú a dynamickú odozvu, ktorou sa elektromobily líšia od vozidiel so spaľovacím motorom. Sústava pohonu 4WD s trojicou elektromotorov využíva jeden samostatný elektromotor na pohon kolies prednej nápravy a nový systém AYC (aktívna kontrola stáčania okolo zvislej osi) s dvojicou elektromotorov, ktorý zabezpečuje koordinovanú činnosť dvoch zadných elektromotorov prostredníctvom elektronicky riadeného vektorovania krútiaceho momentu v rámci systému AYC (Active Yaw Control). Pri jazde po meste, na rýchlostných komunikáciách aj cestách plných zákrut tento systém vždy zabezpečuje ostré a pohotové reakcie, verne odrážajúce zámery vodiča.

* Jeho mozgom je systém umelej inteligencie (AI), ktorý ďalej posúva vodičove schopnosti. Systém AI vďaka sústave senzorov dokáže okamžite sledovať zmeny stavu vozovky a aktuálnu dopravnú situáciu, rovnako tak ako zámery vodiča. Keďže systém dokáže hladko koordinovať zámery majiteľa s výkonovými charakteristikami vozidla, účinne podporuje vodiča akýchkoľvek schopností. Jednoduchšia a bezpečnejšia kontrola nad vozidlom potom predstavuje posun motoristických skúseností na novú úroveň.

* Vďaka špeciálnej funkcii osobného kouča v rámci systému umelej inteligencie je možné vodičovi odovzdávať nové vedomosti, a nenútene tak zlepšovať jeho vodičské schopnosti. Systém si najprv vytvorí celkový obraz o úrovni vodičských schopností a následne pripraví program školenia, na základe ktorého poskytuje rady prostredníctvom hlasového dialógu a veľkého displeja na prístrojovej doske. Vo výsledku tak vodič bez ohľadu na úroveň vlastných schopností rýchlo získa automobil, ktorý sa správa presne podľa jeho zámerov, a čoskoro tak zakúsi pôžitok z jazdy na predtým nepoznanej úrovni.

Tucet modelov

Mitsubishi E-Evolution Concept bude jedným z 12 prezentovaných modelov od Mitsubishi. Bude ho sprevádzať nové SUV kupé Eclipse Cross, v Japonsku odhalené vôbec po prvý raz, určené na predaj na japonskom trhu od začiatku budúceho roka. Súčasťou prezentácie bude aj Outlander PHEV a ďalšie kľúčové modely MMC.

Osobný asistent s prvkami umelej inteligencie (AI)

Osobný palubný asistent Mitsubishi Motors s prvkami umelej inteligencie (AI) sa snaží komplexným spôsobom porozumieť celej posádke vozidla. Prináša nové “prepojené” motoristické skúsenosti tým, že poskytuje správny druh informácií pre bezpečnejšie a pohodovejšie cestovanie, napríklad aj tak, že podporuje komunikáciu medzi vodičom a zvyškom rodiny doma.

Kľúčové vlastnosti osobného asistenta s umelou inteligenciou (AI):

* Osobný asistent AI využíva najmodernejšie technológie umelej inteligencie, vrátane rozpoznávania hlasu a spracovania prirodzeného jazyka, s cieľom správne porozumieť tomu, čo cestujúci hovoria, a rozprávať s nimi čo najviac prirodzeným jazykom, bez ohľadu na ruchy z dopravy na pozadí.

* Vďaka technológii tzv. hlasového odtlačku a rozpoznávania osôb dokáže systém rozlíšiť medzi cestujúcimi, učiť sa na základe ich reči a správania, resp. poskytovať im služby spĺňajúce ich preferencie a potreby.

* Vodič pomocou tohto systému môže hlasom ovládať najrôznejšie palubné funkcie, ako je klimatizácia, stierače, svetlomety a ďalšie. Systém tiež sprostredkuje informácie o stave vozidla, vrátane upozornenia na prípadné chyby.

* Funkcia osobného asistenta AI pre rozpoznávanie hlasu využíva hybridný systém, ktorý spája spracovanie v cloude s lokálnym (palubným) spracovaním dát. Lokálny systém zabezpečuje vysokú presnosť rozpoznávania hlasu, a to aj bez pripojenia k sieti alebo v čase, keď je sieťové pripojenie obmedzené.

Konektivita s rôznymi zariadeniami a obsahom

* Osobný asistent AI podporuje konektivitu s najrôznejšími zariadeniami a obsahom. Dokáže sa napríklad spojiť s dronom a overiť dopravnú situáciu vpredu na trase, resp. poskytnúť cestujúcim pohľad z vtáčej perspektívy na prírodné scenérie v okolí.

Ukážka inteligentných reproduktorov

MITSUBISHI CONNECT zóna na stánku Mitsubishi Motors predstaví bezdrôtové reproduktory (tzv. inteligentné reproduktory) poukazujúce na možnosti prepojenia domácnosti s vozidlom. Reproduktory využívajú asistentku Alexa zo služby Amazon Echo a virtuálneho osobného asistenta Google Home VPA. Inteligentné reproduktory sú jednou zo služieb palubnej konektivity, ktoré vyvíja spoločnosť MMC.

MMC (šr)

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov