Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Raketou raketovo na Zemi ! Elon Musk pritvrdzuje!

Podnikateľ Elon Musk, ktorý dlho sníva o vytvorení ľudskej kolónie na Marse, plánuje vybudovať nový druh raketovej lode s názvom “BFR”, ktorá bude schopná preletieť z jedného na druhé miesto kdekoľvek na Zemi za menej ako hodinu.

Po automatizovaných prepravných tuneloch, ktoré by mali eliminovať neznesiteľné mestské zápchy, prichádza po dlhšom čase na rad ďalší  nápad vizionára zo Spojených štátov amerických. Elon Musk (inžinier, vynálezca, vizionár a úspešný podnikateľ. Je generálnym riaditeľom automobilky Tesla Motors a zároveň jej najväčším akcionárom. Vlastní firmu SpaceX, ktorá pôsobí v aerokozmickom priemysle) na tohtoročnej konferencie vesmírneho priemyslu poodhalil už tradične ambiciózne plány, s pomocou ktorých chce tentokrát na Zemi vybudovať enormne rýchly planetárny prepravný systém.

Elon Musk

Ako informuje The Verge, let z Londýna do New Yorku by mal trvať necelých 30 minút  Cestujúci si zaobstará palubný lístok, vyhľadá najbližšiu nástupnú stanicu a potom sa už iba pohodlne usadí. Celé to bude fungovať podobne, ako dnes funguje doprava prostredníctvom lietadiel. Netradičný dopravný prostriedok vyletí až na orbitua potom použije techniku propulzívneho pristávania.

Ak sa táto koncepcia stane skutočnosťou, Musk povedal, že cesta z New Yorku do Šanghaja môže trvať asi 30 minút. Prekvapivé oznámenie znamená, že jeho spoločnosť Space Exploration Technologies Corp. plánuje prepravovať ľudí nielen na vzdialené planéty, ale aj naprieč miestami na Zemi, čo predstavuje potenciálne konkurenčnú výzvu pre komerčný letecký priemysel. Povedal, žeraketa  BFR bude mať 40 kabín, ktoré dokážu prepravovať približne 100 ľudí naraz.

„Ak chceme letieť na Mars, prečo by sme nemali využívať rakety na Zemi?“ povedal Musk na 68. Medzinárodnom astronautickom kongrese v Adelaide v Austrálii. Ku koncu vysoko technickej prezentácie Musk ukázal animáciu na veľkej obrazovke a zdôraznil, že cestujúci sa môžu z New Yorku na palube vysokorýchlostného trajektu BFR dostať do Šanghaja za približne pol hodiny.

„Na väčšinu miest na Zemi preletí BFR za menej ako 30 minút a kdekoľvek pod jednu hdinu,“ napísal Musk v Instagrame po tom, čo opustil pódium bez toho, aby odpovedal na otázky. „Náklady na sedadlo by mali byť približne rovnaké ako cestovné v ekonomickej triede v lietade. Zabudol som to spomenúť,“ dodal.

Elon Musk zároveň tvrdí, že výroba a montáž rakety BFR započne niekedy počas nadchádzajúcich šiestich až deviatich mesiacov.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov