Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Priamy útok! Luxusný sedan Fisker EMOTION chce prekonať Teslu!

Ekologický luxusný sedan značky Fisker EMOTION v januári predstavia na veľtrhu CES v Las Vegas.

Henrik Fisker, legendárny automobilový dizajnér a CEO spoločnosťou Fisker Automotive, sa pripravujú na veľký návrat do automobilového priemyslu. Prvá spoločnosť Fisker Automotive skončila v roku 2013 v konkurze a v roku 2014 ju získala čínska spoločnosť Wanxiang Group.

     

Hlavným cieľom je návrat k Fisker EMOTION v novej spoločnosti Fisker Inc. Hoci prenikli len predbežné špecifikácie o elektrickom vozidle EMOTION, teraz vieme, kedy bude mať slávnostnú premiéru.

Fisker uviedol, že elektromobil EMOTION bude debutovať v januári na výstave Consumer Electronics Show v Las Vegas v Nevade v roku 2018. Ďalej povedal, že model EMOTION bude prezentovaný spolu s niektorými novými technológiami, vrátane energeticky výkonného akumulátora, nabíjacej stanice Ultracharger a vstavaného systému snímania Lidar.

Spoločnosť Fisker EMOTION sľubuje, že auto bude mať dojazd až 400 míľ/643 km. V budúcnosti bude podporovať jazdné schopnosti vozidla úrovne 4. Zaujímavé je, že špecifikácia elektromobilu EMotion sa nezmenila napriek predchádzajúcemu vyhláseniu spoločnosti Fisker, že vozidlo nebude vybavené technológiou grafénových batérií, ktoré kedysi sľúbil. Asi preto, lebo Fisker a UCLA Nanotech zrušili svoj spoločný podnik na výrobu a inštaláciu grafénových batérií začiatkom tohto roka. Fisker a UCLA Nanotech sú popredným svetovým výrobcom solárnych článkov. Bolo by to teda jedna z prvých automobilových aplikácií tejto technológie.

Fisker plánuje odovzdať EMOTION svojim prvým zákazníkom niekedy v roku 2019.

Spoločnosť tiež uviedla, že sériová výrobou veľkého množstva eko-elektrických áut chce prekonať svojho hlavného konkurenta: Teslu. Dostupná sériová verzia elektromobilu EMOTION je naplánovaná na rok 2020 a údajne bude stáť iba 34 000 dolárov, tvrdí sám Fisker.

Nové detaily o pripravovanom vozidle EMOTION

Správy však nie sú nevyhnutne tie najlepšie, aké by mohli fanúšikovia a obhajcovia elektrického auta dúfať.

Technológia batérií graphene, ktorú spoločnosť Fisker uprednostňovala počas uplynulého roka, sa pri spustení systému EMOTION nepoužije. Fisker je vcelku presvedčený, že lítium-iónové batérie typu nikel-mangán-kobalt umožnia 400-míľový (vyše 643 km) dojazd na jedno nabitie elektrického pohonu luxusného sedanu. Fisker povedal, že jeho nabíjací systém Ultracharger – pravdepodobne odpoveď na Teslov kompresor – je schopný pridať 100 míľ (160,4244 km) do dojazdu len za 9 minút nabíjania.

Model EMotion sľubuje veľa unikátnych vlastností. Elektrické vozidlo bude vybavené všetkými potrebnými autonómnymi technológiami, vrátane modulu Lidar a fotoaparátmi, ktoré mu v budúcnosti umožnia autonómne jazdné vlastnosti. Bude mať aj elektrochromatické sklo na streche a na zadných bočných oknách.

Fisker je presvedčený, že vďaka systému EMOTION  bude výroba ekologických elektrických vozidiel cenovo dostupnejšia.

GreenCarReports (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov