Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Menej zrozumiteľné: Audi mení označovanie modelov

V posledných rokoch sa označenie automobilov čoraz viac odvíja od toho, čo je vlastne pod kapotou. Spoločnosť Audi teraz úplne mení tento spôsob.

V ponuke Audi sme sa mohli dostatočne ľahko pohybovať. Jednotlivé autá boli odlišné vo vzhľade, veľkosti a značke, po ktorých nasledovalo obchodné označenie ich motorov. Ak si to teda majitelia vyložene nepriali, ozdobil zadnú kapotu odkaz na pohonnú jednotku – napríklad 2,0 TSI znamenalo benzínový dvojliter, alebo 3,0 TDI zas trojlitrový turbodiesel. Jednoduché a jasné, na rozdiel od najbližšieho konkurenta: BMW 330i má teraz dva litre, štvorlitrový Mercedes je C 63 AMG.

Pravdepodobne kvôli tomuto vnímaniu sa spoločnosť Audi rozhodla radikálne zmeniť svoju nomenklatúru s dvojmiestnym odkazom na výkon pohonného systému. Označenie modelov A1 alebo Q7 zostáva platné, avšak odkaz na objem pohonnej jednotky zmizne. Zachová sa iba rozdiel medzi benzínom, naftou, hybridnými alebo elektrickými pohonnými jednotkami.

V rámci rodín modelov nahradia globálne dvojciferné numerické kombinácie predtým odlišné názvy typov. Nové označenie odráža špecifický výkon pohonu a vzťahuje sa na autá so spaľovacími motormi, ako aj modely e-tron s hybridným a elektrickým pohonom.

Audi rozdeľuje svoju modelovú paletu do výkonových úrovní – zobrazené dvojcifernými číselnými kombináciami. Kombinácia čísel “30” teda bude na zadnej strane tých modelov, ktoré mobilizujú výkon od 81 kW/110 k do 96 kW/130 k. “45” bude pre oblasť výkonu od 169 kW/230 k do 185 kW/252 k. Vrchol modelového programu Audi predstavuje výkonová trieda nad 400 kW/544 k, pre korú je určená kombinácia čísel “70”. Číslice na zadnej kapote budú  doplnené informáciou o technológii motora – TFSI, TDI, g-tron alebo e-tron.

Prvým vozidlom so zmenou nomenklatúry bude nová generácia Audi A8. Táto limuzína bude k dispozícii na predaj na jeseň, pričom model A8 50 TDI bude vybavený trojlitrovým preplňovaným motorom, vyladeným na 210 kW/286 koní. Ak sa však rozhodnete pre trojlitrový benzín, ktorý má výkon 250 kW/340 k, uvidíte na zadnej kapote A8 55 TFSI. Za predpokladu, že nechcete tento údaj zo svojho vozidla odstrániť.

Podľa Dr. Dietmara Voggenreiter, vedúceho oddelenia predaja a marketingu spoločnosti Audi, sa objem pohonnej jednotky stáva čoraz menej dôležitým faktorom pre zákazníkov Audi. Rozhodujúce slovo začína mať výkon, takže výrobca automobilov tomu bude venovať pozornosť. Pritom dodáva, že označenie bude odstupňované v piatich krokoch (30, 35, 40 …) a celé portfólio sa mu prispôsobí od leta 2018.

Novú generáciu označenia svojich áut začne Audi A8 na jeseň roku 2017. Model so šesťvalcovým motorom 3,0 TDI s výkonom 210 kW/285 k bude mať na zadnej kapote označenie 50 TDI, model s výkoným motorom 3,0 TFSI (250 kW/340 k) zas 55 TFSI.

Všetky nové modely Audi budú k dispozícii v najbližších mesiacoch od začiatku predaja. Spoločnosť Audi bude pokračovať v implementácii ostatných modelov aktuálneho sortimentu výrobkov až do zmeny modelového roku v lete roku 2018.

Audi (šr)

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov