Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Oživenie a reinkarnácia modelu Chevrolet Monza SS

Keď sa povie Monza, tak drvivá väčšina motoristických fanúšikov ožije. Inak tomu nie je ani v prípade americkej automobilky Chevrolet, ktorá svojho času predstavila model Monza SS. O jeho modernú verziu v podobe atraktívneho a futuristického konceptu sa teraz postaral mladý dizajnér Utsav Shah.

 

Slovíčko „Monza“ je vo svete automobilových nadšencov takmer posvätné. To hlavne vďaka slávnemu pretekárskemu okruhu ležiacemu v strednej časti Talianska, ktorý často nesie prezývku „katedrála rýchlosti“. Názov tejto slávnej trate v minulosti radi využívali aj automobilky, pripomeňme napríklad známy Opel Monza.

 

Meno Monza nieslo v histórii General Motors spomínané kupé od Chevroletu. Vyrábalo sa v rokoch 1974–1980 s radovými štvorvalcami aj motormi V6 a V8 od 2,3 do 5,7 l. Použil ho tiež Opel pre veľké kupé na základe Senatoru (1978–1986), pričom ho naposledy vzkriesil pred štyrmi rokmi pre koncept hybridného fastbacku s trojvalcom na zemný plyn.

 

Modernú Monzu v podobe športového vozu navrhol spomínaný dizajnér Utsav Shah, ktorý je študentom Akadémie umenia na univerzite v San Franciscu. Jeho digitálnou víziou je dvojmiestny karbónový roadster, ktorý by mohol byť doma hlavne na okruhoch. Od pôvodného 4,5 m dlhého vozu je však na hony vzdialený.

 

Ambiciózny dizajnér Shah hľadal inšpiráciu pre design vozu u rozličných modelov, Mazdou MX-5 počnúc a Toyotou Prius končiac. Ďalšou silnou inšpiráciou boli aj koncepčné vozy s označením Vision GT, ktoré sa v minulosti objavovali v sériách pretekárskych hier Gran Turismo. Nestraní pozorovatelia však možno zaznamenajú aj podobné črty s roadsterom Beast od americkej malosériovej automobilky Razvani.

 

Shah predstavuje svoje dielo v niekoľkých rôznych farebných kombináciách. Dva pruhy na pravom prednom blatníku vzdávajú hold Corvette. Zrodenie konceptu sponzorovala samotná firma GM, takže okrem renderov už existuje aj maketa v merítku 1:3, ktorú dizajnér predstavil na jar na Academy of Art University Spring Show. So sériovou výrobou sa však prirodzene aspoň zatiaľ nepočíta.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov