Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európsky automobilový priemysel na dobrej ceste

Registrácia automobilov na európskom trhu zaznamenali od roku 2007 najvyšší celkový objem predaja v prvom polroku 2017. Zaregistrovaných bolo 8,4 milióna vozidiel, čo znamená, že Európa je regiónom, ktorý pomáha stimulovať rast z hľadiska predaja automobilov.

Európsky automobilový priemysel v júni 2017 naďalej rástol a nové registrácie za mesiac predstavovali 1,5 milióna vozidiel, čo je nárast o 1,9 percenta v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Z hľadiska objemu to predstavuje najvyšší celkový objem za jún v poslednom desaťročí a za rekordným celkovým počtom z júna 2007, zaostal iba o 22 000 jednotiek. Tento výsledok uzavrel najsilnejšiu prvý polrok s celkovým počtom 8,4 miliónov registrácií, čo je nárast o 4,3 % oproti prvému polroku 2016. Rast predaja v regióne sa však po mimoriadnom raste v posledných rokoch spomalil; V porovnaní s rokom 2016 došlo k nárastu len o 9,1% oproti predchádzajúcemu roku.

Na štyroch z piatich najväčších európskych trhoch – Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko – zaznamenali rast predaja, pričom ich kolektívne registrácie v prvom polroku vzrástli o 4,7 % na 4,7 milióna kusov. To možno vo veľkej miere pripísať zdravému hospodárskemu rastu Nemecka a zvyšovaniu stability a hospodárskej obnove Talianska. Európsky región prispieva k rastu v oblasti registrácií automobilov, pre porovnanie v USA zaznamenali v tom istom období pokles predajov automobilov o 2,1%, kým Čína zaznamenala nárast počtu registrácií o 2,6 %.

Spojené kráľovstvo bolo jedným z piatich veľkých trhov, kde zaznamenali pokles počtu registrácií za prvý polrok roku 2017 o 1,3 % v porovnaní s prvým polrokom 2016. Tento pokles sa prejavil po piatich po sebe idúcich obdobiach rastu. Negatívny výsledok dokazuje, že Brexit začal mať vplyv aj na automobilový trh a spotrebitelia odďaľujú nákup v rámci ekonomickej neistoty.

„Celkovo sa trh v Európe javí zdravý. Konkrétne trhy strednej a východnej Európy v tomto roku výrazne rástli a niektoré z nich zaznamenali rekordné úrovne. Je však pozoruhodné, že v Spojenom kráľovstve dochádza k spomaleniu registrácií, čo možno pripísať neistote v súvislosti s odchodom krajiny z EÚ. Kým nebude jasné, ako bude Brexit fungovať, trh Spojeného kráľovstva môže naďalej klesať, zatiaľ čo zvyšok Európy naďalej rastie,“ povedal Felipe Munoz, globálny automobilový analytik spoločnosti JATO Dynamics.

Na Slovensku bolo v prvom polroku zaregistrovaných 48 588 osobných automobilov oproti 43 711 v prvom polroku 2016, čo predstavuje rast o 11 percent. Dobre sa darilo aj predaju nových osobných áut v mesiaci jún 2017, kedy bolo zaregistrovaných 9 543 vozidiel. Oproti mesiacu jún 2016, kedy bolo zaregistrovaných 8 302 nových vozidiel, to predstavuje nárast o 14,9 percenta.

Podiel spoločnosti VW Group na trhu klesol z 23,7 % v prvom polroku 2016 na 23,3 % v prvom polroku roku 2017. Len PSA zaznamenal väčší pokles, pričom jeho podiel na trhu klesol o 0,6 %.

Celkový  rast predaja v EÚ pokračoval aj vďaka modelom SUV, akými sú VW Tiguan a Peugeot 3008. V kompaktnom segmente VW Golf vedie, ale jeho objem za 1. polrok 2017 poklesol o 11,6%, zatiaľ čo predaj modelu Renault Megane zaznamenal nárast o 32,7%.

JATO Dynamics (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov