Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA Citigo: malá, obratná a šarmantná

Najmenšia škodovka prešla po šiestich rokoch faceliftom. Dostala novú kapotu, masku chladiča, nárazníky, hmlové svetlomety a zadné svetlá. Pod kapotou ostali atmosférické jednolitrové trojvalce.

Inovované Citigo prichádza v trojdverovom a päťdverovom vyhotovení s radom noviniek v oblasti dizajnu, techniky a výbavy. Na prvý pohľad ide o atraktívny, moderný a praktický mestský automobil. Auto Škoda vyrába Citigo s jeho dvojčatami Seat Mii a Volkswagen UP! v bratislavskom závode koncernu Volkswagen.

   

Kompaktný, napriek tomu priestranný

S dĺžkou 3 597 mm, šírkou 1 645 mm a výškou 1 478 mm (päťdverová verzia) patrí model Škoda Citigo k najkompaktnejším a zároveň najpriestrannejším vozidlám vo svojom segmente. Na výber sú tri stupne výbavy: Active, Ambition a Style. Okrem toho je v ponuke špeciálny model Škoda Citigo Monte Carlo a akčný model Škoda Citigo Fresh. univerzálny automobil do mesta.

     

Škoda Citigo je ľahko ovládateľný aj prehľadne usporiadaný. V ponuke sú 14-, 15- a 16-palcové kolesá. Novo sú ponúkaná pätnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny “Conan” s lešteným povrchom v striebornom či antracitovom byhotovení (na želanie vovýbave Style). Osem lúčov pripomína svojím tvarom turbínu. Vo výbave Style sú novo na želanie ponúkaná šestnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny “Scorpius” v lesklo čiernej farbe. Vo farbách karosérie je metalický odtieň zelená Spring nahradený žiarivým nemetalickým odtieňom zelená Kiwi.

Veľkorysý interiér, typický pre značku ŠKODA

Ponúka šírku vo výške lakťov vpredu 1 369 mm (päťdverový variant) a batožinový priestor s objemom 251 litrov, ktorý sklopením operadiel zadných sedadiel narastá u trojdverového variantu na 951 l a u päťdverového variantu na 959 l. Dlhý rázvor 2 420 mm vytvára dostatok miesta vzadu, čo poskytuje priestor pre pohodlné cestovanie štyrom osobám. Funkcia Easy Entry u trojdverového modelu (štandardne dodávaná od výbavového stupňa Ambition) uľahčuje nastupovanie na zadné sedadlá.

Priestor pre hlavu cestujúcich nad zadnými sedadlami je veľkorysých 947 mm, nad prednými 993 mm. Aj vnútorná šírka vo výške lakťov vzadu 1 389 mm u trojdverového modeli (1 388 mm u päťdverového modelu) je, vzhľadom na vonkajšie rozmery automobilu, veľkorysá.

Multifunkčný kožený volant a Climatronic

Prístrojová doska vozidla Škoda Citigo je usporiadaná jasne a prehľadne. Združený panel prístrojov s tachometrom, otáčkomerom a ukazovateľom stavu paliva má nový dizajn a je k dostaniu v dvoch rôznych verziách. Všetky modely Citigo majú trojramenný volant s logom ŠKODA. Na želanie je teraz dodávaný tiež multifunkčný kožený volant. S ním možno ovládať telefón a rádio. Na želanie je dodávaná, automatická, elektronicky regulovaná klimatizácia Climatronic, ktorá udfžuje vo vozidle stále príjemnú teplotu bez ohľadu na okolité prostredie.

Tri trojvalcové motory

ŠKODA Citigo môže byť vybavená jedným z troch moderných trojvalcových motorov so zdvihovým objemom 999 cm3. Agregáty poháňajú predné kolesá, sú uložené vpredu naprieč, majú výkon44 kW (60 k), 50 kW (68 k, pohon na zemný plyn alebo benzín) a 55 kW (75 k). Napriek malému zdvihovému objemu sa litrový motor vyznačuje vo všetkých výkonových verziách vysokým krútiacim momentem, nízkou hladinou hluku a vysokou účinnosťou. Všetky motory plnia prísne požadavkyemisnej normy EÚ 6.

Základným variantom je litrový zážihový motor s výkonom 44 kW (60 k). Maximálny krútiaci moment 95 Nm je dostupný pri 3 000 min-1. Vozidlo ŠKODA Citigo zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 14,4 s. Jeho najvyššia rychlosť je 162 km/h. V kombinácii s päťstupňovou manuálnou prevodovkou spotrebuje priemerne 4,4 l/100 km, emisné hodnoty CO2 sú 101 g / km.Silnější variant motora vozidla ŠKODA Citigo dáva najvyšší výkon 55 kW (75 k). Maximálny krútiaci moment 95 Nm sa dosiahne pri 3 000 min-1. Maximálna rýchlosť je 173 km/h (s manuálnou prevodovkou), zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 13,5 s. Priemerná spotreba s manuálnou prevodovkou je iba 4,4 l/100 km, hodnota emisií CO2 je 101 g/km.

Ekologická alternativa vozidla  

Škoda Citigo 1,0 G-TEC s pohonom na zemný plyn disponuje v štandardnej výbave automatickým systémom Start-Stop a rekuperáciou brzdnej energie. Poháňa ho litrový trojvalcový agregát, ktorý bol špeciálne upravený pre prevádzku na zemný plyn a benzín . Má výkon 50 kW (68 k). Model Škoda Citigo G-TEC si vystačí s iba 4,5 kg/100 km zemného plynu. Vypúšťa pritom len 82 g CO2/km a z hľadiska energetickej úspornosti je v triede A. Krátké previsy, veľký rázvor náprav a tuhá štruktúra karosérie vytvárajú solídny základ pre starostlivé vyladenie podvozku a tým aj dobrú jazdnú dynamiku. Manuálna alebo automatizovaná prevodovka spolu s inteligentným riadením sa starajú o zníženie spotreby paliva. Motor je spriahnutý s päťstupňovou manuálnou prevodovku alebo päťstupňovým automatom. Automatizovaná prevodovka znižuje spotrebu benzínu v porovnaní s manuálnou prevodovkou až o 0,1 l/100 km. V päťdverovej verzii sa nachádza aj celkom 16 Simply Clever prvkov .

Škoda Citigo Monte Carlo,

Škoda Citigo Monte Carlo je športovo ladený model s radom atraktívnych detailov. Medzi charakteristické prvky patrí športový podvozok znížený o 15 mm, predný a zadný spojler a príťažlivý dizajn, vychádzajúci z prvkov využívaných v motoršporte. Tiež interiér budí pozornosť vďaka poťahom sedadiel vo farebnom prevedení Monte Carlo s červenými prvkami, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre tento model. Vozidlo Škoda Citigo Monte Carlo je ponúkaný v trojdverovom či päťdveřovom vyhotovení a vychádza z výbavového stupňa Ambition..

Škoda Citigo Fresh

Atraktivnu sadu štandardnej výbavy prinša akčný model Škoda Citigo Fresh. Do jeho štandardnej výbavy patria zatmavené združené zadné svetlá, predné hmlové svetlomety, farebné prvky v interiéri, elektricky ovládané a vyhrievané vonkajšie zrkadlá, trojramenný multifunkčný kožený volant, štrnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny “Apus”, kožené madlo ručnej brzdy, kožená hlavica radiacej páky, zadné parkovacie senzory a vyhrievanie predných sedadiel.

Škoda Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov