Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Budúcnosť F1? Mestské okruhy, tvrdí Hamilton

Trojnásobný majster sveta v pretekoch F1 Lewis Hamilton v tom má jasno. Podľa pilota stajne Mercedes musí nový vlastník „efjednotky“, ktorým je spoločnosť Liberty Media, zamerať svoju pozornosť na mestské preteky.

Kalendár formule 1 zaznamenal v posledných pätnástich rokoch veľkého množstva zmien. Kolotoč F1 zavítal do nových krajín ako India alebo Kórejská republika, kde sa však uskutočnilo len niekoľko pretekov. Podľa Hamiltona by formula 1 mala z pohľadu nových podujatí pod novým vedením zmeniť svoj prístup. Britský pilot by pritom uvítal ešte ďalšie preteky v Spojených štátoch amerických.

 

„Nie som úplne veľký fanúšik množstva nových okruhov, ktoré pribudli do kalendára,“ povedal Hamilton. „Niektoré z nich sú veľmi ďaleko za mestom a ľudia tam musia dlho cestovať. Tak napríklad v Číne, je to skvelé mesto s množstvom ľudí, ale cesta na okruh trvá dlho. Je to úžasná trať, neviem ale, prečo ju postavili tak ďaleko. Myslím, že budúcnosť F1 patrí mestským okruhom. Dúfam, že nové vedenie prinesie viac mestských tratí. Napríklad New York by bol úžasný. Spojené štáty sú tak veľkou časťou sveta a je tam len jedna veľká cena,“ dodal Hamilton, ktorý v tejto sezóne vyhral z ôsmich veľkých cien tri – v Číne, Španielsku a Kanade.

 

Podľa Hamiltona by Liberty Media mala formulu 1 viac priblížiť ľuďom. Doterajší charakter veľkých cien pritom považuje za problematický. „Najväčším problémom F1 a motoršportu všeobecne je, že si k nemu ľudia ťažko hľadajú cestu. Pokiaľ sa chcete ako Messi, tak skrátka idete do obchodu, kúpite si futbalovú loptu a na ihrisku do nej kopete, alebo idete a hráte v tíme. To čo však robím ja, si nemôžete len tak jednoducho vyskúšať. Je nás na svete len 22, nemôžete urobiť v podstate nič, čo by vás priblížilo k tomu, čo robím ja. Pre ľudí je obtiažne si vôbec predstaviť, aká je to skúsenosť.

 

Hamilton však nezabudol dodať, že sú aj preteky v seriáli F1, na ktorých nebývajú takmer žiadni fanúšikovia. „Máme preteky na miestach, kde nie sú žiadni fanúšikovia. Prečo máme preteky na takých miestach? Sú to fanúšikovia, ktorí robia ten súťažný víkend. Keď idete na Silverstone, tak je to jeden z najlepších pretekov v roku, robia ho fanúšikovia, je to udalosť. Osobne by som napríklad privítal ešte jednu Grand Prix na území USA,“ uzavrel 32-ročný Hamilton.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov