Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najžiadanejšie zánovné vozidlá

Čoraz viac motoristov objavuje výhody zánovných automobilov. Medzi kompaktmi jazdenkami vedie Golf, z malých automobilov je najžiadanejšia Fabia.

Nízky vek, málo najazdených kilometrov, výhodná cena a možnosť odísť s automobilom ihneď sú kľúčovými faktormi, ktoré záujemcov o automobily vedú k voľbe zánovného auta nielen v autobazároch. Na základe predajných štatistík Mototechny sme zisťovali, ktoré modely sú najžiadanejšie a čo záujemcov vedie k ich kúpe.

     

Kompaktné vozidlá

Volkswagen Golf je žiadaný buď ako rodinný kombík alebo ako kompaktný hatchback, ktorý je najčastejšie vybavený motormi 1,2 TS, 1,4 TSI a 1,6 TDI. Práve posledná motorizácia sa vyznačuje veľmi nízkou spotrebou paliva. Najbežnejšou úrovňou výbavy je  Comfortline, ktorá obsahuje všetky nevyhnutné a zároveň i väčšinu luxusných prvkov výbavy, ako je napríklad stabilizačný systém ESP, dostatočný počet airbagov či automatická klimatizácia. Aktuálna generácia Golfu je na trhu od roku 2012 a nedávno prešla modernizáciou.

Golf je auto kombinujúce perfektné jazdné vlastnosti s výborným dielenským spracovaním. Je spoľahlivým ťahúňom, ktorý získal v crashtestoch EuroNCAP maximálny počet päť hviezd.

Rodinné a manažérske vozidlá

V tejto kategórii vedie Škoda Octavia a Volkswagen Passat. Najčastejšou motorizáciou Octavie je 1,6 TDI a 2,0 TDI, pri Passate dominuje motor 2,0 TDI. Hlavne motorizácia 2,0 TDI dodáva vozidlu nadpriemernú dynamiku pri nízkej spotrebe paliva. Dostatočne výkonný a zároveň mimoriadne úsporný je u Octavie i motor 1,6 TDI. Obe vozidlá sú k dispozícii tiež ako combi, s automatickou prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies. Hlavne u Passatu sa vo výbave objavuje napríklad adaptívny tempomat či svetlomety s full-LED technológiou.

Octavia je v aktuálnej generácii na trhu od roku 2013 a tento rok prešla faceliftom. Najnovší Passat sa predáva od roku 2014. Sú vhodné na dlhé cesty, sú dostatočne tiché, pohodlné a stabilné vo vysokých rýchlostiach. Všetky ovládacie prvky nájdu motoristi presne tam, kde ich očakávajú. Perfektne zladené sú aj sily potrebné na ovládanie jednotlivých prvkov, na jazdu s Octaviou aj Passatom si majitelia zvyknú behom prvých pár metrov.

     

Kategória SUV

Najžiadanejším zánovným vozidlom v kategórii SUV je cenovo výhodná Dacia Duster. Je robustným automobilom s vysokým podvozkom aj posedom. V ponuke je s benzínovými motormi 1,2 TCe a 1,6 SCe a dieselovým 1,5 dCi. Motoristi si môžu vybrať  pohon všetkých 4 kolies alebo iba tých predných.

Zo skúseností vyplýva, že Duster je jednoduchý, spoľahlivý a bezproblémový automobil. Jeho jazdné vlastnosti sú ideálne do mesta, je z neho dobre vidieť a ľahko zdolá typické mestské prekážky, ako sú napríklad vyššie obrubníky. Hodí sa i na cesty mimo mesta, do ľahšieho terénu, do lesa či na poľnú cestu.

Malé a mini vozidlá

Kategóriu malých a mini vozidiel vedie Škoda Fabia. K dispozícii je ako hatchback aj ako praktické kombi. Najčastejšia je s benzínovými motormi 1,2 TSI. Onedlho si vodiči budú môcť istotne zaobstarať aj novo vyrábanú motorizáciu 1,0 TSI. Najžiadanejšími úrovňami výbav sú stredné Ambition Plus a vrcholná Style. Aktuálna generácia sa vyrába od jesene 2014. Fabia je kvalitne vyrobené vozidlo s bezpečnými jazdnými vlastnosťami, dostatočne výkonnými a úspornými motormi a veľmi dobrým dielenským spracovaním. Hodí sa hlavne do mesta, ale nestratí sa ani na dlhých diaľničných cestách. Ako praktické kombi s veľkým 530 litrovým batožinovým priestorom zastane tiež úlohu rodinného vozidla.

PR Clinic (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov