Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Luxus par excellence: ŠKODA SUPERB 4000 s motorom 4.0 V8

ŠKODA na zámku Loučeň: Unikátny prototyp aj prvorepubliková klasika na súťaži elegancie.

Vozidlá zo ŠKODA Múzea sa zúčastnia prestížnej prehliadky historických vozidiel na zámku Loučeň zo 17. storočia neďaleko od dialničného spojenia Prahy s Mladou Boleslavou.

Farby spoločnosti ŠKODA AUTO na štvrtom ročníku prestížnej Chateau Loučeň Concours d’Elegance obhajuje trojica automobilov zo ŠKODA Múzeá: prúdnicový prototyp ŠKODA 935 DYNAMIC, impozantný ŠKODA SUPERB 4000 s vidlicovým osemvalcom a úspešný automobil strednej triedy z polovice 30. rokov ŠKODA RAPID. V dňoch 3. a 4. júna prebehne v zámockom parku súťaž elegancie viac ako 80 výberových historických vozidiel, spojená s bohatým sprievodným programom.

Chateau Loučeň Concours d’Elegance má ku značke ŠKODA veľmi blízko, k historicky najvýznamnejším majiteľom stredočeskej pamiatky, v ktorej areáli prestížnu súťaž prebieha, patril knieža Erich Thurn-Taxis. Významný podporovateľ priekopníkov mobility Václava Laurina a Václava Klementa stál v roku 1907 na čele správnej rady akciovej spoločnosti Laurin & Klement a významne sa podieľal na dynamickom rozvoji poprednej automobilky vtedajšieho Rakúsko-Uhorska.

ŠKODA Múzeum poslala na tohtoročnú akciu trojicou významných vozidiel, ktoré reprezentujú produkciu 30. rokov. Od premiéry aerodynamického prúdnicového prototypu ŠKODA 935 DYNAMIC na Pražskom autosalóne 1935 tento rok uplynulo 82 rokov. Na domácu obnovenú premiéru sa môžu tešiť práve návštevníci Chateau Loučeň Concours d’Elegance. Automobil s unikátnou koncepciou s dvojlitrovým motorom pred zadnou nápravou, poháňanou prostredníctvom elektromagneticky radenej prevodovky Cotal, bol od štyridsiatych rokov používaný v bežnej prevádzke. Jeho súčasná podoba, v maximálnej miere verná pôvodnému vyhotoveniu, predstavuje výsledok dlhoročnej starostlivej práce reštaurátorských dielní ŠKODA Múzeá a špičkových českých špecialistov. Široká verejnosť bude môcť tento jedinečný automobil obdivovať v expozícii ŠKODA Múzeá od 1. júla 2017.

Sedan ŠKODA RAPID z roku 1935 dokladá, že aj sériová produkcia ponúkala okrem vysokej úžitkovej hodnoty aj veľkú dávku elegancie a uplatnil sa v nej celý rad moderných konštrukčných riešenie. S prototypom ŠKODA 935 Dynamic ju spája napríklad nezávislé zavesenie všetkých kolies či centrálny rúrkový nosník, nahrádzajúci konvenčný rám podvozku. Aj záujemcovia o moderné vozidlo RAPID mali – na želanie – k dispozícii užívateľsky komfortnú poloautomatickú prevodovku Cotal.

S prémiovým modelom ŠKODA SUPERB sa motoristi stretávali od roku 1934, vývojový rad predvojnovej generácie vyvrcholil na prelome 30. a 40. rokov reprezentatívnym vozidlom ŠKODA SUPERB 4000 s impozantnými vonkajšími rozmermi 5700 x 1800 x 1750 mm. Ide o prvý automobil s vidlicovým osemvalcom značky ŠKODA, ktorý pri objeme 3991 cm3 disponoval výkonom 96 koní (71 kW) a opulentnú limuzínu zrýchlil až na 135 km/h. Skutočne neprehliadnuteľný exponát ŠKODA Múzea je pravdepodobne jediným dochovaným vozidlom tohto typu.

Súťaž Chateau Loučeň Concours d’Elegance na zámku Loučeň okúzluje návštevníkov okrem iného svojím anglickým parkom o rozlohe 20 hektárov. V tomto atraktívnom prostredí bude prestížne podujatie tentoraz hostiť viac než 80 historicky významných vozidiel. K hviezdam prvej veľkosti sa tradične radia zástupcovia značiek, ktoré patria ku genofondu súčasného koncernu Volkswagen: Bugatti, Horch aj ŠKODA.

Skoda Media Services (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov