Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Špičková bezpečnosť škodoviek potvrdená

ŠKODA KODIAQ získala päť hviezd od European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) za bezpečnosť a najväčší počet piatich hviezd v testoch bočného nárazu.

Škoda Kodiaq dosiahla maximálny počet 5 hviezd v hodnotení bezpečnosti organizácie European New Car Assessment Programme (Euro NCAP). Nezávislé testy potvrdili, že Škoda Kodiaq ponúka optimálnu ochranu pre všetkých členov posádky. Euro NCAP na základe vlastných, nezávislých testov hodnotí úroveň bezpečnosti v štyroch kategóriách: ochrana dospelých, detí, chodcov a aktívnu bezpečnosť. Po modeloch Octavia, Fabia, Rapid, Citigo, Yeti A Superb je Kodiaq siedmym modelom českej automobilky, ktorý získal maximálne hodnotenie za bezpečnosť v čase uvedenia na trh.

    

„Euro NCAP je jedným z najnáročnejších bezpečnostných testov. Sme hrdí na to, že sa nám podarilo dosiahnuť najlepšie možné hodnotenie,” hovorí Christian Strube, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO zodpovedný za oblasť technického vývoja. „Zoznam inovatívnych technológií a inteligentných riešení, ktorými Škoda Kodiaq disponuje je dlhý. Zvýšili sme pasívnu bezpečnosť, aj keď už samotný tvar karosérie k bezpečnosti prispieva veľkou mierou. Navyše sme rozšírili predovšetkým progresívne asistenčné systémy, aby sme vo väčšej miere úplne predišli nehodám,” dodáva Strube.

     

Vozidlo Škoda Kodiaq získalo od Euro NCAP vynikajúce 92-percentné hodnotenie ochrany dospelých cestujúcich. V testoch bočného nárazu do prekážky dosiahlo dokonca plný počet bodov za dobrú ochranu všetkých citlivých častí tela. Dobre bola tiež hodnotená ochrana oblasti krčnej chrbtice pri náraze zozadu. Organizácia Euro NCAP ocenila aj funkciu sériovo dodávaného systému núdzového brzdenia. Pri testoch tento systém dobre fungoval ako v nízkych rýchlostiach, typických pre jazdu po meste, tak zamedzil takmer všetkým kolíziám pri jazde po diaľnici. Škoda Kodiaq okrem posádky chráni aj chodcov. Maximálny počet bodov udelila organizácia Euro NCAP za ochranu nôh chodcov v oblasti nárazníka. Priaznivo hodnotili aj ochranu bedier a ako dobrá alebo adekvátna bola vyhodnotená ochrana hlavy.

Bezpečnostná výbava

Posádku v prípade nehody chráni tuhá karoséria a celkom deväť airbagov: airbag vodiča a spolujazdca, hlavové airbagy, kolenný airbag vodiča, bočné airbagy vpredu a vzadu. Súčasťou sériovej výbavy je popri výškovo nastaviteľných trojbodových bezpečnostných pásoch s napínačmi a systémom Isofix pre detské sedačky na zadných sedadlách taktiež automatická aktivácia varovných kontroliek pri prudkom zabrzdení. V prípade nehody dôjde k automatickému odomknutiu dverí, aktivácii varovných smeroviek a prerušeniu prívodu paliva. Ak hrozí kolízia, systém proaktívnej ochrany cestujúcich (Crew Protect Assist) okrem toho privrie bočné okná aj strešné okno a pritiahne bezpečnostné pásy na predných sedadlách. Pokiaľ dôjde k nehode, multikolízna brzda zasa zamedzí nekontrolovanému pohybu vozidla.

Škoda Kodiaq je vybavený kamerami a celým radom radarových či senzorických systémov. Sledovanie odstupu od vpredu idúceho vozidla (Front Assist) vrátane funkcie núdzovej brzdy City a ochrany chodcov (Pedestriant Monitor) pomáha eliminovať kolíziám s chodcami. Panoramatický kamerový systém (Area View) zase ukazuje, čo sa deje v bezprostrednom okolí SUV. Parkovací asistent s automatickým brzdením (Manoeuvre Assist) a Rear trafffic Alert pomáhajú pri obmedzenom výhľade a varujú pred skrytým nebezpečenstvom.

Adaptívny tempomat (Adaptive Cruise Control), systém pre udržiavanie auta v jazdnom pruhu (Lane Assist), stráženie mŕtveho uhla (Blind Spot Detect), asistent jazdy v dopravnej zápche (Traffic Jam Assist), identifikácia dopravných značiek (Traffic Sign Recognition) a Emergency assist patria medzi ďalšie bezpečnostné systémy, ktoré KODIAQ ponúka. K dispozícii je aj asistent rozpoznania únavy vodiča (Driver Alert), ktorý obmedzuje riziko krízovej situácie spôsobenej únavou.

SaS (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov