Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Svetová premiéra nového Volkswagena up! GTI

Nový up! GTI je prináša genetické dedičstvo prvého modelu Golf GTI (110 k).

Kruh sa uzavrel 41 rokov po debute prvého modelu Golf GTI: na tohtoročnom stretnutí GTI pri jazere Wörthersee (24. až 27. mája) predstavil Volkswagen kompaktné, športové auto v duchu pôvodného GTI – up! GTI. Koncept a výkon motora 85 kW/115 k up! sú v podstate v súlade s Golfom GTI MkI, predstaveným v roku 1976, ktorého motor mal výkon 81 kW/110 k. Automobil má kompaktné rozmery, nízku hmotnosť, výkonný motor, športový podvozok a typické prvky GTI (vrátane červených pruhov v mriežke chladiča, poťahy sedadiel v “clark” tartane pattern).

    

Malé športové vozidlo určite prinesie novú dimenziu jazdnej zábavy do kompaktnej triedy. Typickým prvkom GTI je sofistikovaný športový podvozok. Dáva vozu agilitu podobnú ako u moderných motokár, ale ponúka aj vysokú úroveň komfortu.

Výrobná verzia up! GTI s maximálnou rýchlosťou 197 km/h up! príde na trh začiatkom roka 2018.

Nový up! GTI a prvý Golf GTI

Modelom up! GTI, spoločnosť Volkswagen vytvára most, ktorý spája štyri desaťročia, keď prvý model VW GTI začal v 70-tych rokoch demokratizovať prístup na rýchle cesty po celom svete – najmä na nemeckých diaľnicich. Tam, kde veľké a drahé športové vozidlá predtým nastavili tempo, sa náhle rozbehol nový kompaktný automobil Volkswagenu. Červený pruh v mriežke chladiča, čierne dvojité pruhy cez bočné prahy a čierny pruh na dverách batožinového priestoru okamžite pomohol identifikovať tento Volkswagen ako vozidlo kategórie  GTI. Jeho motor s výkonom 81 kW/110 k poháňal pohotovostnú hmotnosť len 810 kg a zrýchlil ju na 100 km/h za 9,0 sekundy. Najvyššia rýchlosť: 182 km/h.

Nový up! GTI pokračuje vo vývoji ľahkého športového vozidla kompaktných tvarov. Zvonka aj zvnútra sa podobá na pôvodné GTI. Jeho turbodúchadlom preplňovaný 1,0-litrový trojvalcový benzínový motor (TSI) s priamym vstrekovaním má pomere vysoký krútiaci moment 230 Nm medzi 2000 a 3500 otáčkami za minútu.

Kľúčové dáta sa naozaj čítajú ako Golf GTI MkI prenesené do súčasnosti. Hmotnosť: 997 kg, Vmax: 197 km/h, 0-100 km/h: 8,8 sekundy.

Najsilnejší up!

Je okamžite rozpoznateľný svojimi typickými znakmi GTI. Na prednej strane je napríklad červený pruh cez mriežku chladiča s plástovým vzorom. Nad ním je integrované logo GTI up! Krytka vonkajších spätných zrkadiel je v čiernej farbe; 17-palcové disky z ľahkej zliatiny boli úplne prepracované a majú obzvlášť elegantný vzhľad. up! GTI má športový podvozok, nižšiu svetlú výšku o 15 mm. Väčší spojler na okraji strechy zabezpečuje väčšiu prítlačnú silu na zadnú nápravu pre optimálnu manipuláciu pri vyšších rýchlostiach. Interiér zahŕňa prvky ako športový kožou potiahnutý volant, GTI radiacu páku a legendárny vzor sedadla “clark”. Faktom je, že tento GTI nevyzerá len ako prvý – aj jazdí ako prvý. Nový originál.

VW (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov