Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mat'o Homola potešil výhrou v Spa

V pretekoch seriálu TCR Beneluxu v Spa-Francorchamps získal Maťo Homola pre Opel pole position aj víťazstvo v Sprint Race 3 pred Sheldonom van der Linde na Audi a Rob Huffom na Volkswagene.

Náš úspešný automobilový pretekár Maťo Homola reprezentoval Slovensko v úvodnom kole seriálu TCR Benelux. Ide o belgicko-holandskú národnú verziu novej a stále populárnejšej technickej verzie cestovných automobilov pod označením TCR (Touring Car Racer).

    

Preteky sa konali na svetoznámej trati Spa-Francorchamps, ktorú samotný Maťo Homola považuje za svoju najobľúbenejšiu. Circuit de Spa-Francorchamps je slávny okruh, na ktorom sa jazdia preteky Veľkej ceny Belgicka Formuly 1 a vytrvalostné preteky 24 hodín Spa. Okruh navyše obsahuje jednu z najslávnejších a najnebezpečnejších zákrut zo všetkých tratí motoristického sveta, pasáž Eau Rouge.

Mladý slovenský  jazdec belgického tímu DG Sport Compétition má za sebou dve podujatia TCR International Series. S modelom Opel Astra TCR sa zoznámil až tesne pred prvým podujatím v Gruzínsku a aj v druhom kole v Bahrajne ešte odstraňovali na novom vozidle detské choroby v podobe porúch a nedostatkov v nastavení. Napriek začiatočným problémom si vyjazdil pole position na preteoch v Bahrajne.

Nechýbali hviezdy

Počas  veľkonočného víkendu na pretekoch TCR BENELUX v Spa-Francorchamps štartovali hviezdy pretekov seriálu TCR. Nechýbali Rob Huff, Stefano Comini, Jean-Karl Vernay, Tom Coronel, či Maťo Homola, Frédérico Caprasse a Stefano Comini. To sú mená, ktoré rozžiarili otvorenie podujatia TCR Benelux. Na tento víkend bolo zapísaných šesť automobilových značiek: Audi, Honda, Opel, Peugeot, SEAT a Volkswagen.

Promotér tohto seriálu v osobe Taliana Marcela Lottiho tak umožnil Maťovi Homolovi štart v TCR Benelux, ktorý slúžil ako testovanie a hľadanie optimálneho nastavenia automobilu pre ďalšie kolá TCR International Series.

To sa inžinierom tímu DG Sport Compétition v spolupráci s Kissling Motorsport (dvorný úpravca pretekárskych špeciálov pre Opel Motorsport) aj podarilo a Maťo Homola patril počas víkendu k najrýchlejším jazdcom. Vyhral kvalifikáciu Dlhých pretekov, ktoré v sobotu otvorili dianie na legendárnom okruhu Spa-Francorchamps. V nich sa mu síce veľmi nedarilo, pretože porucha elektriky ho spomalila a vyradila z boja o víťazstvo. No po jej odstránení zajazdil najrýchejšie kolo pretekov. A podľa tohto času získal aj pole position pre dvoje šprintových pretekov v nedeľu.

Očakávané prvenstvo

V tých prvých odštartoval skvele a okamžite sa vzdialil prenasledovateľom, medzi ktorými boli aj mená ako Rob Huff (majster sveta WTCC) a Sheldon van der Linde (vychádzajúca hviezda pretekov cestovných vozidiel).

V druhých pretekoch jeho Astra TCR trochu strácala výkon motora a v súboji o 1. miesto po kontakte s Robom Huffom dostal defekt. Preteky tak nedokončil, no z Belgicka odchádzal spokojný. V tretích pretekoch Homola porazil smolu a nepusrtil nikoho pred seba až po šachovnicovú zástavu. Prvý raz získal víťazstvo so svojím Opelom, s ktorým sa ujal vedenia z pole position. V záverečných kolách však musel tvrdo bojovať, aby udržal za sebou van der Lindeho a Huffa.

„V Spa to boli super preteky a zvádzal som krásne súboje s Van der Lindem a s Huffom.  Pole position aj víťazstvo potešili,“ povedal Maťo Homola po návrate na Sloensko. „Bol to výborný test,“ dodal. „S inžiniermi sme sa snažili nájsť správne nastavenie a celkom sa nám to podarilo. Zlepšilo sa aj BoP (balance of performance), ubrali nám 20 kg z celkovej hmotnosti, takže celkovo sme trochu zrýchlili. Uvidíme, ako sa to prejaví v seriáli TCR, veď už o dva týždne štartujeme na tomto istom okruhu.“

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov