Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi Q8 príde z Bratislavy

Nemecká automobilka Audi bude od budúceho roka vyrábať v bratislavskom závode Volkswagen úplne nový model pre vyššiu triedu Audi Q8.

Predseda predstavenstva pre výrobu a logistiku Prof. Dr. Hubert Waltl oznámil, že Audi rozšíri svoje modelové portfólio pre vyššiu konkurencieschopnosť v dôležitom segmente SUV o dva nové Q-modely a potvrdil, že v roku 2018 začne výroba crossoveru- SUV Audi Q8 exkluzívne v bratislavskom závode Volkswagen. V roku 2019 potom začne schádzať z výrobnej linky automobilky Audi Hungaria v Győri model Audi Q4.

       

Štúdia nového SUV Audi Q8 Concept predstavili v januári tohto roka na autosalóne v severoamerickom Detroite. Ďalší pohľad na vozidlo ponúkol Audi Q8 Sport Concept, ktorý mal premiéru na ženevskom autosalóne. Zároveň priniesol už konkrétny výhľad na sériové auto. Autorom dizajnu svetovej novinky Audi Q8 je šéfdizajnér značky Audi Marc Lichte.

 

Moderná technika

S modelom Audi Q8 zakladá značka so štyrmi kruhmi nový segment vo vyššej triede. Prémiové SUV kupé kombinuje veľkorysý priestor s emocionálnym dizajnom a ponúkne najnovšie techniku v oblastiach asistenčných, informačných a zábavných systémov.

Športové SUVAudi Q8 je postavené na platforme MLB Evo, tak ako Audi Q7. Podobné sú aj rozmery: dĺžka 5 020 mm, šírka 2 040 mm, výška 1 700 mm, rázvor osí náprav 2 994 mm. Batožinový priestor má objem 630 litrov.

Na pohon bude slúžiť vidlicový 6-valec 3,0 TFSI s výkonom 245 kW/333 k a elektromotor s výkonom 94 až 100 kW, umiestnený v 8-stupňovej automatickej prevodovke Tiptornic. Energiu mu dodáva li-ion akumulátor umiestnený pod podlahou batožinového priestoru s kapacitou 16,9 kWh. Celkový výkon pohoýnnch jednotiek je  330 kW/450 k, ktoré vyvinú až 700 Nm krútiaceho momentu. Dojazd s batériou je 60 km. Spotreba podľa výrobcu je iba 2,3 l/100 km. Samozrejmosťou je stály pohon oboch náprav s vektorovaním krútiaceho momentu.Podľa údajov výrobcu má Audi Q8 zrýchliť za 5,4 s na 100 km/h a najvyššia rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.

Svet spoznáva Slovensko

V Bratislave už od roku 2005 vyrábajú model Audi Q7, ktorý bol doteraz vrcholom ponuky značky v segmente športovo-úžitkových áut. V súčasnosti sa vyrába už druhá generácia, vrátane športovej varianty S a hybridnej verzie Q7 e-tron s možnosťou vonkajšieho nabíjania.

Pod jednou strechou bratislavského závodu Volkswagen v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vyrábajú modely piatiach značiek: Audi Q7, od budúceho roku Audi Q8, Porsche Cayenne, Seat Mii, Škoda Citigo, VW Tuareg a VW Up!

Audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov