Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Jeep Compass určený aj pre Európu ozdobou Milano Design Week

Jednou z najväčších atrakcií aprílovej akcie Milano Design Week bol aj úplne nový Jeep® Compass. Tento model ponúka bezkonkurenčnú kombináciu legendárnych schopností 4×4, moderného a originálneho dizajnu Jeep, vynikajúcich jazdných vlastností na ceste, slobodu pri jazde s otvoreným nebom nad hlavou a celú radu pokročilých a užívateľsky prístupných technológií pripojenia a bezpečnosti.

 

 

Nový voz vstupuje do segmentu kompaktných SUV, ktorý predstavuje veľmi dôležitý celosvetový segment s nepretržitým rastom. V roku 2020 je v tomto segmentu očakávaný nárast o 20 percent na celkových 7,5 milióna vozidiel. Úplne nový Compass predstavuje kľúčový prírastok v portfóliu značky Jeep, ktorý jej umožní ovládnuť najväčší európsky segment SUV.

 

„Úplne nový Jeep Compass bude súťažiť vo veľkom segmente kompaktných SUV, ktorý už dlhšiu dobu prekračuje hranicu 6,3 milióna predaných vozidiel ročne. Len v Európe sa pri tomto segmente očakáva v roku 2020 predaj viac než 2 miliónov vozidiel,“ vysvetlil Mike Manley, riaditeľ značky Jeep skupiny FCA. „S bezkonkurenčnou radou schopností zahŕňajúcich prvotriedne vlastnosti v teréne, špičkovou jazdnou dynamikou, osobitým designom Jeep a pokročilými technológiami a bezpečnostnými prvkami, bude Jeep Compass nepochybne merítkom celého segmentu a ďalším príkladom našej neustálej snahy o rast na celosvetovom trhu.”

 

Compass, ktorý je určený rôznorodej skupine zákazníkov celého regiónu EMEA (pozn. Európa, Blízky Východ a Afrika), bude ponúkaný s dvoma zážihovými a vznetovými motormi a ponúkne celkovo osem rôznych kombinácií pohonného ústroja a štyri stupne výbavy – Sport, Longitude, Limited – vrcholný stupeň výbavy v rámci rady v zmysle originality, štandardnej ponuky technológií a výbavy – a tiež Trailhawk. Posledne menovaná verzia ponúka nedostižné schopnosti v teréne na úrovni Trail Rated, a to prostredníctvom špecifických prvkov, ktoré boli navrhnuté pre zákazníkov hľadajúcich to najlepšie v zmysle off-roadových schopností.

 

„S modelom Compass značka Jeep doplňuje svoju ponuku na európskom trhu. Dnes tak pokrýva každý segment SUV a vytvára veľmi pozitívny obraz v celej Európe,“ poznamenal Dante Zilli, riaditeľ značky Jeep v Európe, na Blízkom Východe a v Afrike skupiny Fiat Chrysler Automobiles. „Compass nepochybne osloví množstvo nových zákazníkov prostredníctvom legendárnych off-roadových schopností Jeep, osobitého designu a širokej rady užívateľsky dostupných technológií, ktoré zaručujú bezpečnosť, komfort a konektivitu v každodennej prevádzke,“ dodal.

 

Úplne nový Jeep Compass sa u predajcov Jeep objaví tento rok v lete a na vybraných trhoch bude začínať na cene 25.000 eur. Nový Jeep Compass má veľmi výrazný, moderný a vysoko vkusný design s širokým postojom a vynikajúcimi proporciami. Nové kompaktné SUV je okamžite rozoznateľné vďaka tradičným štylistickým prvkom značky Jeep, ako sú motorová maska chladiča a lichobežníkové blatníky kolies. Dizajnéri značky Jeep dodali legendárnej motorovej maske nový a svieži vzhľad prostredníctvom chrómovaných otvorov a lesklo čierneho okolia. Rámčeky svetlometov sú čierne, čo novému modelu dodáva ďalší dotyk originality.

 

Interiér nového modelu Jeep Compass využíva dômyselné a výberové materiály a detaily. Lichobežníková stredová konzola má charakteristický tvar značky Jeep a z hľadiska farebného riešenia dokonale korešponduje so zvyškom interiéru. Stredová konzola disponuje 5.0-, 7.0- alebo 8.4-palcovou dotykovou obrazovku systému UConnect. Stredový tunel vkusne integruje viacero ovládacích prvkov vozu vrátane voliča prevodovky, ovládača systému Selec-Terrain, elektronickej parkovacej brzdy, štartovacieho tlačítka ESS, ovládača klimatizácie a hlasitosti audio systému. Dobre dostupné sú aj zásuvky pre dobíjanie mediálnych zariadení s priľahlým odkladacím priestorom.

 

Najlepšie schopnosti v teréne v danej triede zaisťujú dva pokročilé a inteligentné systémy trvalého pohonu všetkých kolies – Jeep Active Drive a the Jeep Active Drive Low. Druhý z nich ponúka rovnako plazivý prevod s pomerom 20:1. Oba potom dokážu v prípade potreby prenášať na ktorékoľvek koleso až 100 percent dostupného krútiaceho momentu. Oba rovnako zahŕňajú systém kontroly trakcie Jeep Selec-Terrain, ktorý ponúka až päť režimov (Auto, Snow, Sand a Mud, plus exkluzívny režim Rock pre model Trailhawk).

 

Compass využíva tiež odpojiteľný pohon zadnej nápravy a odpojenie rozdeľovacej prevodovky, vďaka čomu modely s pohonom všetkých kolies môžu dosiahnuť výrazne lepšej spotreby paliva. Systémy Jeep Active Drive a Active Drive Low 4×4 priebežne spínajú pohon všetkých kolies podľa okamžitej potreby. Model Trailhawk je charakteristický vyššou svetlou výškou (o 2,5 cm), ochrannými krytmi podvozku, zadnými červenými ťažnými okami, špecifickou prednou a zadnu časťou pre dosiahnutie úctyhodného nájazdového uhlu 29,1 stupňov, prechodového uhlu 23,7 stupňov a uhlu zjazdu 33,1 stupňa. K ďalším rysom patrí 17-palcové off-roadové pneumatiky a svetlá výška 22,9 cm. Pre ešte lepšie off-roadové schopnosti modelu Trailhawk na úrovni Trail Rated systém Selec-Terrain obsahuje podsystém Selec-Speed Control s funkciou Hill-descent Control. V Európe ponúkne Compass možnosť voľby jedného zážihového a dvoch vznetových motorov.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov