Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda KodiaQ pre FIA MS v rally

K úspešnému modelu Fabia R5 sa pridá KodiaQ WRC určený pre novú súťažnú kategóriu WRC SUV v automobilových súťažiach.

Továrenský tím ŠKODA Motorsport bude v budúcom ročníku FIA Majstrovstiev sveta v rally štartovať prvýkrát v dvoch kategóriách. Vedľa kategórie WRC 2, v ktorej dosiahla úspechy Škoda Fabia R5, obsadí aj novú kategóriu WRC SUV. Tú organizátor šampionátu zriadil kvôli stále rastúcej popularite vozidiel kategórie SUV. Od budúceho súťažného ročníka preto popri existujúcich kategórií WRC a WRC 2 pribudne nová trieda súťažných vozidiel – WRC SUV. Určená je výhradne pre vozidlá vychádzajúce zo sériovo vyrábaných SUV modelov. ŠKODA AUTO do novej kategórie vyšle svojho zástupcu v podobe upraveného modelu KodiaQ.

Nové veľké SUV práve vstupuje na medzinárodný trh a už teraz sa teší veľkej obľube. Po technickej stránke spĺňa KodiaQ WRC všetky požiadavky. Predpisy FIA mu prikazujú turbomotor s objemom 2,0 litra a minimálnu hmotnosť 1 650 kilogramov. V pretekárskom špeciáli sú tiež dva elektronické asistenčné systémy zo sériového modelu. Driver Alert rozpozná únavu vodiča a Blind Spot Detect ho upozorní na vozidlo v slepom uhle jeho spätného zrkadla. Vozidlo Škoda KodiaQ WRC vzniká s využitím skúseností tímu, ktorý s vozidlom Škoda Fabia R5 siahol na titul svetových šampiónov v kategórii WRC 2. A vo skvelých výkonoch pokračuje ŠKODA Motorsport aj naďalej. Fabia R5 zvíťazila v 13 z posledných 14 pretekov tohtoročnej a minuloročnej sezóny. Naposledy Pontus Tidemand zvíťazil v marcovej Rally Guanjanato Mexiko.

Tím ŠKODA Motorsport sa teší na novú výzvu a chce s modelom KodiaQ WRC nadviazať na úspechy modelu Fabia R5. Management tímu, konštruktérov i mechanikov čaká ešte veľa práce, ale všetci veria, že všetko zvládnu a nový automobil bude na špičkovej úrovni a výborne pripravený na preteky.

Škoda KodiaQ WRC sa na pretekárskej trati predstaví prvý raz v januári 2018 naRally Monte Carlo. Mená pilotov a navigátorov, ktorí do dvoch súťažných vozidlách KodiaQ WRC zasadnú, oznámi tím ŠKODA Motorsport v septembri.

ŠKODA Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov