Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


O rok bude Aston Martin Rapide ekologický

Aston Martin Rapide: luxusný sedan bude elektrický; zbohom, V-12!

Mnohé automobilky plánujú vyrábať nové luxusné autá na elektrický pohon, a to nielen ako úsilie splniť budúce emisné predpisy, ale aj v reakcii na úspech automobilov Tesla.

        

Zatiaľ však žiadna automobilka  nedeklarovala priamo, že nahradí modely s vnútorným spaľovaním s plne elektrickým pohonom. Ale to môže byť presne to, čo plánuje Aston Martin s jeho elegantným sedanom Rapide.

Od svojho uvedenia na trh v roku 2010 bol Rapide ponúknutý iba s motorom V-12, ale CEO Aston Andy Palmer nedávno povedal austrálskej webovej stránke, kgtorá sa venuje auto-motorizmu, že jeho inkarnácia nastane v roku 2018, kedy Aston skončí s montážou vidlicového 12-valca do modelu  Rapide a začne predávať jeho plne elektrickú verziu.

Palmer je hlavným podporovateľom automobilov na elektrický pohon. Pred časom viedol vývoj produktov pre Nissan, ktorý zahŕňal aj dohľad na rozvoji modelu Nissan Leaf, zďaleka najpredávanejšieho plne elektrického automobilu v histórii.

Aktuálny koncept Rapide, modifikovaný s elektrickou pohonnou jednotkou, bol vyvinutý v súčinnosti s Williams Advanced Engineering – inžinierskou odnožom tímu Williams F-1. Koncept má mať motor s výkonom 600 kilowattov (810 konských síl) a dojazd na jedno nabitie vyše 300 kilometrov.

Projekt elektrického modelu Rapide je financovaný zčasti čínskou investičnou skupinou ChinaEquity a čínska spoločnosť LeEco a jej zakladateľ miliardár Jia Yueting sú tiež hlavnými podporovateľmi elektrických automobilov Faraday Future. Predpokladá sa, že má väzby aj na Lucid Motors.

Elektrický Rapide bude vystupovať ako výrazne britská alternatívu k početným nemeckým a čínskym luxusným autám na elektrický pohon.

Car News, šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov