Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Úplne nové BMW radu 5 stále udáva štandard

BMW radu 5 je stelesnením moderného prémiového sedanu vyššej strednej triedy.

Vďaka svojmu dynamickému a zároveň elegantnému vzhľadu presvedčivo spĺňa predpoklady, ktoré sa dnes kladú na vozidlá jeho kategórie: atletická estetika a radosť z jazdy s najmodernejšou technológiou. Siedmá generácia päťkového radu z Mnichova nastupuje s evolučnýím dizajnom a novou technikou.

BMW po rade upútaviek kompletne predstavuje siedmu generáciu radu 5 s interným označením G30. Dizajn je jasnou evolúciou šiestej generácie a samotná automobilka uvádza, že jej novinka má vyžarovať športový charakter, eleganciu a štýl.

V otázkach vonkajších rozmerov je novinka mierne väčšia než predchádzajúce generacie. Nový sedan BMW radu 5 je dlhší ako predchádzajúci model (meria 4 936 mm, predchodca mal o 29 milimetrov menej), je o 6 mm širší (1 868 mm) a o dva milimetre vyšší (1 466 mm) a rázvor kolies má hodnotu 2 975 mm (+7 mm).

Z nárastu vonkajších rozmerov majú ťažiť predovšetkým cestujúci, ktorí majú mať k dispozícii viac miesta pre hlavu a nohy na zadných sedadlách. Zväčšenia sa dočkal aj batožinový priestor, ktorý má teraz v sedane objem 530 litrov.

Odhlučnenie interiéru obsahuje tlmiaeci vrstvy integrované do čalúnenia stropu a akustické vrstvy v čelnom skle. Elektrické nastavovanie sedadiel využíva senzory, ktoré sú citlivé na dotyk. Voliteľné multifunkčné sedadlo s 20 vzduchovými komorami ponúka osem masážnych programov.

Najnovšia päťka je postavená na modulárnej platforme CLAR a vďaka konštrukcii BMW Efficient Lightweight, ktorá využíva kombinácie ľahkých materiálov, ako je hliník, pevnostná oceľ a horčík, sa podarilo dosiahnuť zníženie hmotnosti proti predchodcovi až o 100 kg pri zvýšení pevnosti karosérie a torznej tuhosti.

BMW v súvislosti s modelom radu 5 znížilo aj súčiniteľ odporu vzduchu cx = 0,22, ktorý má stanovovať nové merítka v kategórii trojpriestorových sedanov a zároveň je vďaka nemu rad 5 aerodynamicky najúčinnejším modelom v ponuke značky.

LED svetlá pre denné svietenie a LED diaľkové a stretávacie svetlomety sú súčasťou štandardnej výbavy. Adaptívne LED svetlomety s variabilnou distribúciou svetelného kužeľa a neoslňujúcim asistentom diaľkových svetiel BMW Selective Beam so svetelným dosahom až 500 metrov sú súčasťou voliteľnej výbavy.

Paleta pohonných jednotiek zahŕňať štvoricu zážihových a vznetových štvorvalcov a šesťvalcov s pohonom zadnej nápravy alebo inteligentným pohonom všetkých kolies BMW xDrive. Systém SCR je štandardom pri všetkých dieselových verziách.

Všetky modely okrem BMW 520d, u ktorého je základom šesťstupňový manuál, prenášajú výkon štandardne cez osemstupňovú samočinnú prevodovku Steptronic so zmenšeným vnútorným.

Rad 5 zaujme nielen svojou najmodernejšou technológiou, ale aj tým, že je autom, ktoré je je vo všetkých ohľadoch brilantné. Okrem vynikajúceho nového modelového radu Mercedes-Benz Triedy E sa v tomto segmente k nemu nikto neblíži.

BMW (šr)

.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov