Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MPV alebo SUV? Koncept Mitsubishi XM vzbudil veľký ohlas aj v Európe

Vlani v V Indonézii predstavila japonská automobilka Mitsubishi koncept crossoveru, ktorý má spojiť výhody SUV a MPV. Model auta, ktorý dostal pomenovanie Mitsubishi XM, okamžite vzbudil pozornosť motoristickej verejnosti a to tak vďaka exteriéru, ako aj futuristickému interiéru.

 

Firma Mitsubishi minulý rok príliš veľa noviniek nepredstavila, takže tento crossover, ktorý má ísť tento rok do výroby, je skôr výnimkou. Zatiaľ ide teda len o koncept malého crossoveru, ktorý by mal konkurovať Honde HR-V, Mazde CX-3, Fordu Ecosport či Nissanu Juke. Jeho premiéra prebehla vlani autosalóne Gaikindo Indonesia International Auto Show. Už teraz je však jasné, že s výrobou sa začne v Indonézii v októbri roku 2017. Zatiaľ však nie je úplne zrejmé, či sa toto atraktívne vyzerajúci auto dostane aj na európsky trh.

 

Malé SUV nadväzujúce na štúdiu eX a pripomínajúcu tak trochu zdvihnutý minivan s vybrúsenými hranami má podľa dostupných informácií ponúknuť v kabíne až sedem sedadiel, pričom jeho najväčším konkurentom má byť na ázijských trhoch podobne koncipovaná ďalšia Honda – typ BR-V, prípadne tiež Toyota Avanza Xenia.

 

Technické detaily zatiaľ známe nie sú, domáce média však špekulujú, že by mohla okrem varianty s malým preplňovaným benzínovým motorom doraziť tiež verzia s hybridnou technikou, prípadne čiste elektrinou poháňané prevedenie. Pochopiteľne v hre je rovnako atmosférická benzínová osemnásťstovka, prípadne si môžete pod kapotou predstaviť aj diesel.

 

V interiéri by mala nájsť spomínaná sedemmiestna posádka priestor porovnateľný s kompaktným vanom, teda triedou MPV, pričom usporiadanie sedadiel bude v klasickej schéme 2 + 3 +2. Interiér má ťažiť z plochých bokov kabíny, ktoré vytvoria dostatok rezervy na ramená. Mitsubishi sľubuje bohatú variabilitu vďaka posuvným, sklopným a demontovateľným sedadlám. Palubná doska má mať vodorovné línie. Zároveň dodáva, že ochrana podvozku zabezpečí bezproblémovú prevádzku počas tropických búrok.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov