Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2017: Renault TREZOR najkrajšou štúdiou

Renault Trezor získal v Ženeve ocenenie Concept Car of the Year v súťaži Car Design Awards od 20-člennej poroty zloženej z popredných svetových automobilových dizajnérov.

Renault Trezor je dvojmiestne elektrické GT, ktoré stelesňuje dizajnové prvky a technológie nastavené na funkcie pripravovaných modelov Renault.

      

Futuristický koncept Trezor spočíva na priestorovom ráme z vysokopevnostnej ocele a uhlíkových vlákien a z rovnakého materiálu je aj jeho 4 700 mm dlhá, 2 180 mm široká a len 1 080 mm nízka karosérie. Zaujme nielen rozmermi, ale aj prísne aerodynamickým tvarom, vyváženými proporciami, červeno tónovanými oknami a v neposlednom rade aj zaujímavou textúrou na povrchu.

Zaujímavosťou je okrem iného aj absencia bočných dverí. Do interiéru sa nastupuje strechou, ktorá sa otvára nahor spolu s mohutnou kapotou a panoramatickým čelným oknom. Za pozornosť stoja tiež svetlomety, ktoré zdôrazňujú šírku vozidla. Vpredu sú združené diódové svetlá v tvare písmena C, vzadu vodorovne umiestnené svetlá tvorené z optických vlákien, ktoré sa rozsvecujú v závislosti na intenzite brzdenia.

Nemenej nápaditý je tiež červený interiér, ktorý kontrastuje so striebornou. Dvojmiestny kokpit zaujme nielen minimalistickým dizajnom, ale aj modernými funkciami. Neobvyklý je aj batožinový priestor pozostávajúci z dvojice vyberateľnej batožiny, umiestnenej v priestore pred prístrojovou doskou.

Porotcovia ocenili dramatické vonkajšie rozmery francúzskeho EV konceptu elektrického vozidla, jeho vnútornú atmosféru, výber použitých materiálov a silné spojenie medzi dizajnom exteriéru aj interiéru. „Celý TREZOR je triumfom tvorivého dizajnu a vhodným laureátom ocenenia Concept Car Design of the Year,“ zdôraznili členovia poroty.

Členmi tohtoročne poroty boli šéfovia dizajnu svetových automobilových značiek, okrem iných Peter Schreyer, šéf dizajnu Hyundai Motor Group; Mamoru Aoki, výkonný riaditeľ pre dizajn Nissanu, Gorden Wagener, šéf dizajnu spoločnosti Daimler a Ralph Gilles, vedúci dizajnu Fiat Chrysler. Členmi poroty boli aj dizajnoví riaditelia Nio (Kris Tomasson) a Lynk & Co (Andreas Nilsson) a predstavitelia niektorých hlavných dodávateľov pre automobilový priemysel a profesori svetových univerzít.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov