Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ADAC: Test letných pneumatík 2017

Intenzívne skúšky pneumatík pracovníkmi nemeckého autoklubu ADAC na suchej i mokrej vozovke neúprosne odhaľujú, aké pneumatiky sú odporúčania hodné a ktoré nie. V tabuľke uvádza ADAC aj orientačné ceny testovaných pneumatík.

Pneumatiky musia plniť veľmi náročné požiadavky na nosnosť, bočnú stabilitu, vysokú rýchlosť a krátku brzdnú dráhu. Musia mať vysokú stabilitu pri prechádzaní cez kombinácie zákrut a poskytovať istotu aj pri jazde na hranici ich priľnavosti k povrchu vozovky. Prechádzajú kontinuálnym vývojom, aby čoraz väčšmi uspokojili potreby automobilového priemyslu a všetkých tých, ktorí na vozidlách jazdia.

Test letných pneumatík 195/65 R15 V

Technici autoklubu ADAC dôkladne otestovali 16 letných pneumatík rozmeru 195/65 R 15 91 V, ktoré sa najviac používajú pre vozidlá nižšej strednej triedy, .  pre  Škodu Octavia, VW Golf, Renault Mégane, Seat Leon, Peugeot 308, Citroën Berlingo, Opel Astra, Ford Focus, Toyotu Auris či Prius.

Päť modelov pneumatík odporúča ADAC ako “dobré”. Široký stred desiatich testovaných kandidátov s viac či menej výraznými nedostatkami a viacerých slabých postihol rozsudok “uspokojivé”. Posledný model z testovacích letných  plášťov s najvýraznejšími slabšími vlastnosťami skončil v teste letných pneumatík ADAC s verdiktom “dostatočné”.

Test letných pneumatík 215/65 R 16 H

Ďalších 15 letných pneumatík najmä pre malé automobily kategórie SUV s rozmerom 215/65 R16 H testovali skúšobní technici autoklubuADAC aj tento rok. Dva veľmi dobre vyvážené modely pneumatík ohodnotili rozsudkom “dobré”, jedenásť modelov malo mierne alebo závažné nedostatky v jednom alebo viacerých kritériách, preto dostali rozsudok “uspokojivé”. Predposledný model v tabuľke hodnotil ADAC z dôvodu nadmernej slabosti v kritériu mokro ako  “uspokojivú”. A najslabšie obstála pneumatika Yokohama Geolandar SUV pre slabšie brzdné a trakčné vlastnosti v testovaní na mokrej vozovke.

Rozmer plášťov 215/65  R 16 je stále viac rozšírený nielen na vozidlách strednej, ale aj nižšej strednej triedy a hlavne na crossoveroch. Tento rozmer najčastejšie používajú majitelia vozidiel VW Tiguan, Ford Kuga, Hyundai Tuscson, Kia Sportage, Nissan Qashqai, hodia sa napríklad aj pre Subaru Forester či Jeep Renegade.

Často ich dostať už ako základnú výbavu, takže rastie ich význam. Intenzívne jazdné skúšky nielen na skúšobných areáloch ukázali, ktoré možno odporúčať, a ktoré nie.

 

+ +   veľmi dobré

+  dobré

o   uspokojivé

/ dostatočné

– vadné

ADAC (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov