Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeve 2017: Nová Panamera Sport Turismo

Porsche rozširuje rodinu Panamera pridaním novej luxusnej verzie Panamera Sport Turismo.

 

Svoju svetovú premiéru oslávi na autosalóne v Ženeve päť nových rôznych verzií: Panamera 4, Panamera 4S, Panamera 4S Diesel, Panamera 4 E-Hybrid a Panamera Turbo. Nová verzia na báze úspešného športového sedanu zaujme v luxusnom segmente svojím nezameniteľným dizajnom. Sport Turismo (výkon až do 404 kW/550 koní), má viac funkcií, než akýkoľvek iný model v tejto triede. S veľkým piatimi dverami, nízkou nakladacou hranou, zvýšeným objemom batožinového priestoru a interiérom 4 + 1 ponúka nový model Panamera perfektnú kombináciu každodennej použiteľnosti a maximálnu flexibilitu. „Pre Porsche Panamera Sport Turismo ide o krok vpred do nového segmentu, ale zachováva si všetky hodnoty a atribúty, ktoré sú charakteristické pre Porsche,“ zdôraznil Michael Mauer, riaditeľ dizajnu Porsche.

Z technologického hľadiska Sport Turismo využíva všetky inovácie, ktoré zaviedli úplne nové modelové rady Panamera už vlani. Medzi ne patria priekopnícke asistenčné systémy, ako je Porsche InnoDrive, vrátane kontroly adaptívnym tempomatom, systém riadenia zadnej nápravy, Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC Sport a výkonné pohonné jednotky. Okrem toho sú všetky vozidlá Panamera Sport Turismo vybavené systémom Porsche Traction Management (PTM) – aktívny pohon všetkých kolies s elektronicky riadenou lamelovou spojkou – ako štandard. Adaptívne vzduchové odpruženie s trojkomorová technológia je tiež dodávaný ako štandard mre modely S.

Všestranný športový automobil

Rovnako ako kupé modelu Panamera aj športový sedan Sport Turismo sa vyznačuje veľmi dynamickými proporciami. Vozidlo je 5 049 milimetrov dlhé, 1 428 mm vysoké a 1 937 mm široké, veľký rázvor sa klenie nad 2 950 milimetrov. Silueta sa ďalej vyznačuje krátkymi prevismi a veľkými kolesami s rozmerom až 21 palcov.

V hornej časti vozidla zasahuje strecha do adaptívneho spojlera. Uhol strešného spojlera je stanovený v troch etapách v závislosti na jazdnej situácii a vybraného nastavenia auta, a vytvára dodatočný prítlak až 50 kg na zadnej náprave. Až do rýchlosti 170 km/h zostáva vo svojej zatiahnutej polohe s uhlom mínus sedem stupňov, ktorý znižuje odpor vzduchu a tým optimalizuje spotrebu paliva. Nad 170 km/h sa strešný spojler sa automaticky presunie do polohy s uhlom plus jeden stupeň, čím sa zvyšuje jazdná stabilita a bočná dynamika. Spojler pomáha minimalizovať aerodynamický hluk.

Tri sedadlá v zadnej časti

Nový Sport Turismo je prvá Panamera, ktorá má vzadu tri sedadlá. Obidve vonkajšie majú podobu samostatných sedadiel a medzi nimi sa vytvorí konfigurácia 2 + 1. Panamera Sport Turismo je k dispozícii aj v konfigurácii ako štvormiestna s dvomi elektricky nastaviteľnými jednotlivými sedadlami vzadu. Operadlá troch zadných sedadiel možno sklopiť spoločne alebo jednotlivo (40:20:40) a možno ich sklopiť elektricky z batožinového priestoru.

Zvýšená línia strechy modelu Sport Turismo umožňuje jednoduchší vstup a výstup do zadnej časti vozidla a zabezpečuje väčší priestor pre hlavy cestujúcich. Veko batožinového priestoru sa  ako štandard otvára elektricky, a výška nakladacej hrany je iba 628 milimetrov. Jeho objem po hornú hranu zadných sedadiel je až 520 litrov u modelu Sport Turismo (Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo: 425 litrov). Po úroveň strechy a po sklopení zadných sedadiel objem batožinového priestoru narastie o okolo 50 litrov. Keď sú všetky operadlá zadných sedadiel sklopené, je ložná plocha prakticky vo vodorovnej polohe. V tomto prípade je objem ložnej plochy až 1 390 litrov (Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo: 1 295 litrov).Voliteľný 230-V elektrická zásuvka je tiež v batožinovom priestore.

Porsche (šr)

 

Nové Porsche Panamera Sport Turismo bude k dispozícii s piatimi motormi, ktoré sú už použité v športovom sedane:

Panamera 4 Sport Turismo (243 kW/330 k)

Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo (340 kW/462 k)

Panamera 4S Sport Turismo (324 kW/440 k),

Panamera 4S Diesel Sport Turismo (310 kW/422 k)

Panamera Turbo Sport Turismo (404 kW/ 50 koní

Spotreba paliva / emisie

Panamera 4 Sport Turismo: Spotreba paliva kombinovaná 7,9 – 7,8 l / 100 km; emisie CO2 180 – 178 g / km

Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo: Spotreba paliva kombinovaná 2,5 l / 100 km: emisie CO2 56 g / km; Spotreba elektrickej energie (kombinácia) 15,9 kWh / 100 km

Panamera 4S Sport Turismo: Spotreba paliva kombinovaná 8,3 až 8,2 l / 100 km; emisie CO2 189 až 187 g / km

Panamera 4S Diesel Sport Turismo: Spotreba paliva kombinovaná 6,8 – 6,7l / 100 km; emisie CO2 178 až 176 g / km

Panamera Turbo Sport Turismo: Spotreba paliva kombinovaná 9,5 až 9,4 l / 100 km; emisie CO2 217 – 215 g / km

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov