Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2017: Na európsku scénu prichádza elektromobil Jaguar i-Pace

Na automobilových fanúšikov čaká v Ženeve ďalšia motoristická lahoda. Koncept elektromobilu Jaguar i-Pace sa síce objavil už koncom minulého roka na autosalóne v Los Angeles, ale európsku premiéru absolvuje práve pri Ženevskom jazere.

 

Prvé úplne elektrické auto značky Jaguar má prísť na trh už v budúcom roku. Ponúkne reálny dojazd okolo 350 km (500 km NEDC), dva elektromotory s celkovým výkonom 295 kW (400 koní) a pohon všetkých štyroch kolies. Zrýchliť z 0 na 100 km/h zvládne za štyri sekundy. Kvapalinou chladená batéria má mať kapacitu 90 kWh, články dodá LG Chem. Aerodynamický koeficient 0.29, rýchlonabíjania minimálne 50 kW CCS Combo. Päťmiestne SUV má vynikať predovšetkým rekuperáciou s výkonom až 150 kW.

 

Na dramatickom vzhľade konceptu I-Pace má podiel aerodynamické nasávanie na prednej kapote, zapustenie kľučiek dverí a výrazné vzduchové kanály, čo maximalizuje dojazd elektromobilu. Elektromobily nepotrebujú priestor pre spaľovací motor alebo tunel prevodovky. Priestranný interiér a dlhší rázvor koncepčného vozidla I-Pace ponúkajú luxusný priestor na nohy pre piatich dospelých a dostatočné, inovatívne riešenia na uloženie batožiny a iných osobných vecí.

 

 

Päťmiestna kabína konceptu I-Pace, ktorá je luxusná a zároveň športová vďaka vynikajúcim materiálom a vyspelým technológiám, poskytuje jedinečné zážitky. Plávajúca stredová konzola a panoramatická strecha vytvárajú ľahký a vzdušný interiér, ktorý zvýrazňuje výnimočné spracovanie.

 

Jaguar i-Pace je jedným z množstva pripravovaných plne elektrických CUV/SUV, ktoré majú primárne konkurovať automobilke Tesla a jej Tesla Model X. Ďalšie také SUV chystá Mercedes pod značkou EQ, Audi i BMW. „Úlohou bolo navrhnúť a postaviť elektromobil, ktorý je jednoznačne a nezamenitelne Jaguar – vozidlo, ktoré bude demonštrovať, že elektromobil môže byť autom orientovaným na vodiča a zároveň pôsobí na jeho zmysly,“ skonštatoval Ian Callum, šéfdizajnér Jaguar.

Jaguar.sk, -jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov