Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2017: Rinspeed "Oasis" – predzáhradka na kolesách

Európska premiéra: Rinspeed ukáže mestské vozidlo “Oasis” na autosalóne v Ženeve 2017.

Jednou z najviac progresívnych firiem v automobilovom priemysle je švajčiarska vizionárska spoločnosť Rinspeed, ktorá je tiež odborníkom na obnoviteľné zdroje energie a ekológiu. Jednou z domén švajčiarskej firmy sú futuristické koncepty a kreácie automobilov. Najnovšou je model Oasis, ktorý smelo možno nazvať pojazdnou mobilnou predzáhradkou. Podľa švajčiarskeho automobilového vizionára Franka M. Rinderknechta nepotrebujeme vo vybetónovanej mestskej džugli vozidlá SUV pre každodenné prežitie. Jeho protinávrh: agilné vozidlo s integrovanou malou záhradou za čelným sklom.

      

Oasis je malý elektrický robotický automobil pre dve osoby, ktorý plne využíva výhody elektrického pohonu a automatického riadenia. Je určený pre mestské posúvanie alebo pre jazdu do prímestských oblastí. V prednej časti za veľkým displejom je rovná plocha, z ktorej sa stal mini skleník. V ňom možno pestovať bylinky, bonsaje alebo ozdobnú zeleň. To však nie je ani zďaleka jediná extravagancia na tomto koncepte. Vďaka natacaniu predných a zadných kolies získal Oasis výnimočné manévrovacie schopnosti. Oasis je v prvom rade určený pre autonómne jazdu – prevziať kontrolu nad vozidlom bude ale možné aj pomocou sklápacieho volantu. V autonómnom režime sa premení na malú pracovnú plochu s integrovanou klávesnicou.
Ozvučenie je tiež nadštandardné – o dokonalý priestorový zvuk sa stará 24 zabudovaných reproduktorov high-endového audiosystému Harman Kardon. Zadné okno je tiež atypické. Spoločnosť Techniplas ho vytvorila tak, že je multifunkčné a môže sa premeniť na dotykový obslužný displej pre zadnú integrovanú diaľkovo ovládanú schránku. V tejto podobe môže napríklad doručovať tovar.

     

Samozrejmosťou je zabudovaná televízia a internet so špeciálnym dôrazom na sociálne siete. Ak sa rozhodnete ísť napríklad do novej reštaurácie, môžete jednoducho pozvať kamarátov s podobnými chuťami, ktorí online potvrdia alebo odmietnu účasť a stôl sa automaticky rezervuje podľa ich počtu.
K ďalším zaujímavostiam auta patria kamery namiesto vonkajších spätných zrkadiel a elektromotory zabudované v kolesách, ktoré možno natáčať tak, že sa Oasis dokáže otočiť takmer namieste. Majiteľ si bude môcť auto privolať pomocou smartfónovej aplikácie a naopak – aplikáciou v aute bude môcť na diaľku kontrolovať a ovládať svoju inteligentnú domácnosť. Spätosť s prírodou podčiarkuje aj drevená podlaha.

Oasis možno využiť na prepravu osôb aj tovaru.

Kto bude vlastniť automobil, na čo homožno použiť? Vďaka kompaktnému a flexibilnému elektrickému pohonu má Oasis veľmi priestranný interiér s rovnou podlahou. Dvojicu kresiel možno ľahko vymeniť za iné. Šéf Rinspeedu Rinderknecht vozidlo projektoval a vybavil tak, že “Oasis” môže slúžiť ako ranný Nákupný košík, popoludní ako Postbox pre balíkové služby a večer ako Pizza-Taxi.

Vodič s autom komunikuje pomocou veľkého LCD displeja na minimalistické palubnej doske. Rinspeed Oasis má tiež veľký priehľadový displej na čelnom skle, ktorý možno využiť na premietanie jazdných údajov alebo multimediálneho obsahu. “Digitálne” čelné sklo sa dá využiť aj pre rozšírenú realitu – šikovný software auta pomocou kamier rozpozná jednotlivé objekty (autá, budovy, cesty, krajinné prvky, atď.) okolo vozidla a v uhle pohľadu vodiča na skle vykreslí /vypíše k objektom najrôznejšie digitálne údaje .

Rinspeed sa chváli spoluprácu na vozidle Oasis s celým radom firiem. Medzí takmer tridsiatimi spolupracujúcimi firmami nájdeme Siemens AG, MHP (vo vlastníctve Porsche) alebo Osram. Vďaka zapojeniu významných firiem môžeme dúfať, že niektoré technologické vychytávky konceptu Oasis uvidíme v budúcnosti aj u bežných automobilov.

Predzáhradka na kolesách ako nový trend? Trochu bláznovstvo? Možno. Ako vždy je však výtvor Švajčiara Franka M. Rinderknechta na inak pomerne rozsiahlej automobilovej pustatine útočiskom pre inšpiráciu – uvidíme, aký ohlas bude mať na autosalóne v Ženeve od 9. do 19. marca 2017.

Rinspeed (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov