Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najlepší Seat Ibiza všetkých čias

Začiatkom kalendárneho roka prišiel na slovenský trh nový Seat Ibiza. Ten je doslova nabitý najmodernejšími technologickými prvkami, pričom má pôsobivo zväčšený vnútorný priestor. Najdôležitejší model španielskej značky má úplne nový dizajn, ktorý zhmotňuje mladistvého a športového ducha.

Svieži dizajn reflektuje najnovší výrazný charakter značky Seat nadväzujúc na DNA značky, no s ostrejším a športovejším výrazom, založeným na výraznejšie modelovaných povrchoch a celkovom aerodynamickom tvare karosérie. Seat Ibiza piatej generácie bude mať svetovú výstavnú premiéru na ženevskom autosalóne v marci a predávať sa začne v júni 2017.

Nový Seat Ibiza je úplne nový model, vytvorený s veľmi ambicióznym cieľom: urobiť veľký krok vpred v oblasti bezpečnosti, výkonnosti a komfortu. Tento veľký pokrok sa podarilo dosiahnuť vďaka aplikácii modulárnej stavebnice komponentov s priečne uloženým motorom MQB A0 koncernu Volkswagen. Nový Seat Ibiza je prvým modelom koncernu Volkswagen využívajúcim túto konštrukčnú bázu, čo zvýrazňuje význam značky Seat v rámci koncernu a prináša množstvo výhod.

 

Model Ibiza, prvý raz uvedený na trh v roku 1984, sa stal ikonou značky Seat. Je najdlhšie vyrábaným modelom v histórii značky a s celkovým počtom vyše 5,4 milióna kusov aj jej najpredávanejším modelom. Ibiza je jedným z troch pilierov značky, spolu s modelovým radom Leon a novým modelom Ateca. Na týchto pilieroch chce Seat pokračovať v budovaní úspechu značky v budúcnosti.

Kompaktnejší, priestrannejší, efektívnejší

Nový Seat Ibiza má pôsobivo zväčšený vnútorný priestor kabíny aj batožinový priestor, je robustnejší ako predchodca a samozrejme, aj bezpečnejší. Šírka karosérie je väčšia až o nápadných 87 mm, pričom dĺžka je menšia o 2 mm a výška o 1 mm oproti predchodcovi. Tieto zmenené rozmery automobilu dodávajú energický vzhľad a vizuálne ho pritláčajú k ceste. Kľúčom k novým proporciám je nová modulárna stavebnica komponentov MQB A0.

Seat Ibiza novej generácie má oproti predchodcovi o 60 mm väčší rozchod predných kolies a o 48 mm väčší rozchod zadných kolies. Rázvor narástol až o 95 mm na hodnotu 2.564 mm. Výsledkom je výrazne väčší vnútorný priestor. Napríklad priestor na nohy vzadu je väčší o 35 mm, výška stropu nad sedadlom vpredu je väčšia o 24 mm a vzadu o 17 mm. Zväčšená šírka karosérie umožnila použiť o 42 mm širšie sedadlá, čím sa nový Seat Ibiza zaraďuje medzi najlepšie automobily vo svojej triede. Základný objem batožinového priestoru vzrástol o 63 litrov na pôsobivých 355 litrov, čo je najlepšia hodnota v triede. Popri tom konštruktéri znížili výšku nakladacej hrany, čo dokazuje ako Seat vie kombinovať dizajn a funkčnosť.

Všetky motory montované do nového modelu Seat Ibiza spĺňajú emisnú normu Euro6 a vyznačujú sa vysokým výkonom v kombinácii s priaznivou spotrebou paliva. Motory majú celohliníkovú konštrukciu, priame vstrekovanie paliva a prepĺňanie turbokompresorom. Základnou pohonnou jednotkou je benzínový trojvalec 1.0 TSI v dvoch verziách s výkonom 70 kW (95 k) a 85 kW (115 k). Koncom roka 2017 v ponuke pribudne úplne nový štvorvalec 1.5 TSI s výkonom 110 kW (150 k). Úsporný štvorvalcový turbodiesel 1.6 TDI bude na výber v troch výkonových modifikáciách s 59, 70 a 85 kW (80, 95 a 115 k).

Stavebnica MQB A0 umožnila použiť aj motor na stlačený zemný plyn CNG. Nový prepĺňaný trojvalec 1.0 TSI CNG dosahuje výkon 66 kW (90 k). Seat je prvým automobilovým výrobcom, ktorý ponúka takýto moderný ekologický motor v triede malých automobilov. Motory do výkonu 70 kW (95 k) vrátane majú štandardne 5-stupňovú manuálnu prevodovku, pri výkonnejších agregátoch sa montuje 6-stupňová manuálna prevodovka. Na želanie bude pre vybrané motory k dispozícii 7-stupňová prevodovka DSG s dvoma spojkami.

Vďaka o 30 % väčšej torznej pevnosti karosérie má automobil výnimočné dynamické jazdné vlastnosti v spojení s vysokým komfortom pruženia. Nový Seat Ibiza sa bude vyrábať výlučne s 5-dverovou karosériou, ktorá má funkčné prednosti. Nový dizajn zároveň zaručuje natoľko športový vzhľad, že 3-dverová verzia nebude potrebná. Kvalitatívny skok v oblasti celkového akustického komfortu spôsobuje, že nový Seat Ibiza poskytuje pocit z jazdy v automobile o triedu vyššie. Kombinuje agilitu v meste a vysokú dynamika na kľukatých cestách s vynikajúcim komfortom pri jazdách na dlhé trasy.

Štyri verzie vybavenia

Nový Seat Ibiza sa bude predávať v štyroch líniách vybavenia. Základná má opäť označenie Reference a prostredná Style. Najvyššie verzie majú označenie FR a Xcellence. Verzia FR ma tradične výrazne športový charakter. Prvky vybavenia sú zamerané na zvýšenie jazdnej dynamiky a pôžitku z jazdy. K tomu pristupujú exkluzívne prvky dizajnu ako špeciálny predný nárazník, difúzor v zadnom nárazníku a čierny dizajnový komplet (black pack) na karosérii.

Nové verzia vybavenia Xcellence má osloviť zákazníkov hľadajúcich sofistikovanejší a exkluzívnejší dizajn v kombinácii s komfortnejším a inovatívnejším funkčným vybavením. Obidve verzie vybavenia majú rovnakú cenu a poskytujú najlepšie prvky vybavenia pre rozličné skupiny zákazníkov: FR pre športovo založených a Xcellence pre zákazníkov orientovaných na komfort, eleganciu a technológie.

Vnútorné náladové osvetlenie z LED pri verziách FR a Xcellence má dve farby, červenú a bielu. Použitie technológie LED v interiéri a pri vonkajšom osvetlení vozidla nie je iba estetickým prvkom. Reflektory a zadné skupinové svetlá z LED poskytujú oveľa vyššiu kvalitu osvetlenia a pritom majú menšiu spotrebu elektrickej energie, čím prispievajú k zníženiu spotreby paliva. Reflektory full LED v kombinácii so zadnými skupinovými svetlami z LED, vrátane koncových svetiel do hmly, ako aj kompletným osvetlením interiéru z LED sú novinkou v tejto triede.

 

Verzia FR má športový podvozok s prepínateľnou charakteristikou tlmičov pruženia v dvoch režimoch Normal a Sport, umožňujúce optimálne prispôsobiť jazdné vlastnosti preferenciám vodiča alebo cestným podmienkam. Neskôr budú tlmiče s reguláciou charakteristiky s komfortnejším vyladením k dispozícii aj pre verziu Xcellence. Asistenčné systémy, montované do modelu Ibiza novej generácie, zahŕňajú prvky už použité v modeloch Leon a Ateca, ktoré sú v tejto triede nezvyčajné.

Nový Seat Ibiza môže mať bezpečnostný systém Front Assist, asistenčný systém pre jazdu v dopravnej zápche Traffic Jam Assist, radarový tempomat Adaptive Cruise Control, systém na odomykanie bez kľúča Keyless Entry s tlačidlom na štartovanie motora, novú generáciu predných a zadných parkovacích senzorov a cúvacia kameru s vyššou kvalitou. Obraz cúvacej kamery sa zobrazuje na dotykovom displeji s uhlopriečkou 20,3 cm (8 palcov). Tento veľký dotykový displej so skleneným povrchom poskytuje najlepšiu technológiu bez negatívneho ovplyvnenia harmónie dizajnu interiéru.

V interiéri patrí k atraktívnym prvkom priehradka na smartfón s bezkontaktným indukčným nabíjaním a bezdrôtovým pripojením telefónu na vonkajšiu anténu vozidla so zosilňovačom signálu GSM. Z hľadiska konektivity je Seat Ibiza jedným z mála automobilov, poskytujúcim 100-percentnú konektivitu vďaka trom spôsobom pripojenia smartfónu k systému infotainmentu: Apple Car Play, Android Auto a Mirror Link. Seat má ambíciu stať sa priekopníkom v oblasti automobilovej konektivity a vo vývoji nových riešení mobility, kde digitálne pripojený automobil posilňuje zážitok používateľa. Nový Seat Ibiza prezentuje partnerstvo s kultovou značkou Beats Audio špeciálnym ozvučovacím systémom, ktorý využíva 8-kanálový zosilňovač s celkovým výkonom 300 W, doplnený digitálnym akustickým procesorom (DSP), napájajúci sústavu 7. špeciálnych reproduktorov vrátane subwoofera.

Stavebnica komponentov MQB A0

Modulárna stavebnica komponentov s priečne uloženým motorom koncernu Volkswagen MQB (Modularer Querbaukasten) poskytuje vysokú konštrukčnú flexibilitu a implementáciu rozličných technológií pohonu. Stavebnica umožňuje vytvárať rozličné modely a typy karosérií s identickou mechanikou, pričom rázvor a ostatné základné rozmery podlahovej plošiny sa môžu meniť podľa potreby. Investície značky Seat do nových výrobných zariadení v ostatných rokoch boli zamerané aj na adaptáciu výrobnej linky 1 v závode Martorell pre stavebnicu MQB A0, určenú pre malé automobily. Seat je prvou značkou koncernu Volkswagen, ktorá prichádza s modelom skonštruovaným na tejto báze.

Pri konštrukcii novej karosérie sa oproti predchádzajúcej generácii zvýšil počet dielov vytvorených technológiou tepelného tvárnenia, čo prispelo k zníženiu hmotnosti pri súčasnom zvýšení pevnosti karosérie. Ľahšia a pevnejšia karoséria spolu s hmotnostne optimalizovanými komponentmi pohonu a podvozka má pozitívny vplyv na zlepšenie jazdnej dynamiky a zníženie spotreby paliva. Pri výrobe karosérie sa využíva 900 robotov, ktoré s maximálnou presnosťou vytvárajú vyše 4000 bodových zvarov, zaručujúcich vysokú robustnosť vozidla. Okrem toho sa pri výrobe karosérie využíva aj laserové zváranie, prispievajúce k extrémnej štrukturálnej pevnosti ľahkej karosérie.

Originálny dizajn

Vďaka vyše trom desaťročiam histórie a svojmu významu ako hlavný pilier značky Seat bol dizajn piatej generácie modelu Ibiza veľkou výzvou. Musí byť svieži a mladý a pritom súčasne zrelý a harmonický. Na to má nový Seat Ibiza perfektné proporcie. Charakteristické línie Seat boli nielen zachované ale posunuté na novú úroveň, čím nastala evolúcia DNA dizajnu značky Seat. Stačí jediný pohľad na nový automobil a je zrejmé, že je to najlepší dizajn v kategórii malých automobilov (A0).

Na prednej časti karosérie trojuholníkové reflektory Full LED s typickou grafikou denných svetiel robia nový Seat okamžite rozpoznateľný. Logo značky je nielen hrdo vystavené na maske chladiča ale ho dopĺňajú dve pozdĺžne charakteristické línie na prednej kapote. Dizajn v profile písmena x, vytvorený lomenými lamelami v nárazníku, dodáva prednej časti karosérie veľkú dynamiku a vizuálnu stabilitu.

Predný a zadný previs karosérie sú veľmi krátke, kolesá sú posunuté do rohov vozidla, čo robí vozidlo stabilným, dynamickým a športovým. Dlhší rázvor a grafika okien akcentujú formát nového modelu Ibiza, pričom dve pozdĺžne trojrozmerné hrany (blistre) na bokoch, ktoré sú typickým prvkom automobilov Seat, dodávajú karosérii expresívnejší, trojrozmerný vzhľad. Karoséria je precízne vymodelovaná, kombinujúc ostré línie a mäkké povrchy. Disky z ľahkej zliatiny v novom dizajne až do formátu 18 palcov, ktoré sú na výber aj v dvojfarebnom vyhotovení, dodávajú vozidlu elegantný akcent.

 

Zadná časť karoséria je tiež typická pre model Ibiza. Zadné skupinové svetlá podlhovastého tvaru zasahujú až na boky karosérie, kde nadväzujú na zadné blistre. Výrazné horizontálne línie dverí batožinového priestoru a zadného nárazníka vizuálne zväčšujú šírku automobilu a dodávajú mu monolitický vzhľad. Nízko položené odrazové sklá opticky priťahujú automobil bližšie k ceste. Pri verzii FR špeciálny zadný nárazník okrem difúzora obsahuje aj koncovky výfuku na obidvoch stranách.

Verzia Xcellence má na karosérii chrómované detaily, podporujúce vycibrený vzhľad. Pri dizajne interiéru sa uplatnil rovnaký prístup ako v modeloch SeatT Leon a Ateca, no s aplikáciou nových výrazových prostriedkov. Prístrojový panel vyžaruje viac napätia, na pohľad je technickejší. Precízne línie a odľahčené proporcie vytvárajú vyššiu úroveň vnímanej kvality, pričom nové materiály zachovávajú mladistvý a dynamický charakter interiéru. Kokpit má horizontálne proporcie, ktoré ho členia na rozličné funkčné oblasti, vrátane zvýšenej stredovej konzoly, zlepšujúcej ergonómiu a bezpečnosť. Cieľom dizajnérov bolo vytvoriť perfektné proporcie a výrazný dojem veľkého priestoru a komfortu.

Všetky ovládacie prvky a prístroje sú situované okolo vodiča v najvyššej polohe aby musel iba minimálne odpútať pohľad od premávky pred sebou. Rovnako ako v nových modeloch Leon a Ateca je tlačidlo na štartovanie motora, imitujúce tlkot srdca, umiestnené na ľavej strane stredového tunela. Aj táto poloha je v záujme ľahkého ovládania čo najvyššia. Každý detail interiéru nového modelu Seat Ibiza má špičkovú kvalitu a mnohé prvky môžu konkurovať modelom vyšších kategórií – počínajúc nespočetnými možnosťami individualizácie cez možnosť voľby farby vnútorného osvetlenia z LED až po systém infotainmentu s veľkým dotykovým displejom a konektivitou Full Link. Vzduch privádzaný do kabíny prechádza cez filter Air Care, ktorý chráni posádku od všetkých typov alergénov a vytvára úplne čisté prostredie.

Vzrušujúci dizajn, dynamické jazdné vlastnosti, stabilná karoséria, osvedčená spoľahlivá technika, výrazne zvýšená kvalita interiéru a priestranná kabína v kombinácii s bezpečnými a ľahko používateľnými technológiami vytvárajú z modelu Seat Ibiza novej generácie veľmi atraktívnu ponuku za tradične výhodnú cenu.

Seat.sk, -jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov