Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2017: nová ŠKODA Citigo

ŠKODA Citigo sa na jar 2017 predstaví s rozsiahlou modernizáciou dizajnu exteriéru a prepracovaným interiérom.

Nové tvary má kapota, maska chladiča a nárazníky, rovnako ako hmlové svetlomety s voliteľnou Corner funkciou. Nový vzhľad dopĺňajú špeciálne navrhnuté a pre výbavu Style voliteľne dodávané pätnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin. Najmenšie vozidlo značky ŠKODA presvedčí svojou veľkorysou ponukou priestoru, skvelú prehľadnosťou, vysokou úrovňou bezpečnosti a radom Simply Clever riešenia. Ponuku tohto mestského vozidla dopĺňa pre vozidlá značky ŠKODA typicky výhodný pomer ceny a výkonu. Premiéru bude mať ŠKODA Citigo na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve (7. – 19. marca 2017).

      

ŠKODA Citigo narástla o 34 mm do dĺžky na 3 597 mm, zatiaľ čo ďalšie vonkajšie rozmery – šírka 1 645 mm (pre 5-dverový variant), výška 1 478 mm – zostali nezmenené. Vďaka veľkorysému rázvoru 2 420 mm vytvorili konštruktéri interiér, ktorý ponúka dostatok priestoru aj cestujúcim na zadných sedadlách. ŠKODA Citigo je dôkazom toho, že aj veľmi malé vozidlá môžu byť vnútri priestranné. Objem batožinového priestoru 251 litrov patrí k najväčším v triede, po sklopení zadných sedadiel objem narastie až na 951 litrov.

ŠKODA Citigo je dokonalým vozidlom pre mestskú mobilitu: je kompaktné a napriek tomu priestranné, hospodárne a súčasne agilné, atraktívne, bezpečné a vybavené radom Simply Clever detailov.

ŠKODU Citigo dostať vo výbavách Active, Ambition a Style. Navyše sú k dispozícii aj varianty ŠKODA Citigo MONTE CARLO a akčná ponuka ŠKODA Citigo FRESH.

Dizajn typický pre značku a nový predok.

Predná časť modelu ŠKODA Citigo bola dôkladne prepracovaná: nová kapota, nová maska chladiča v typickom dizajne značky ŠKODA, upravený nárazník a pozmenené hmlové svetlá dodávajú vozidlu nový svieži vzhľad. Zatmavené zadné skupinové svetlá sú teraz k dispozícii aj pre výbavu Ambition. Pre výbavu Style je k dispozícii ColourConcept so strechou a krytmi spätných zrkadiel v bielej alebo čiernej farbe.

Predné svetlomety sú vybavené LED-svetlom pre denné svietenie a hmlové svetlá môžu byť voliteľne vybavené Corner funkciou, s ktorej pomocou si vozidlo na križovatkách osvieti priestor, do ktorého vodič mieri tak, že pri rýchlostiach do 40 km/h pri odbočovaní zapne automaticky pravé alebo ľavé hmlové svetlo.

Ponuku možností individualizácie vozidla dopĺňajú nová pätnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin v striebornej a antracitovej kombináciu pre výbavu Style a nový odtieň vrchného laku zelená Kiwi.

Malé vozidlo – veľká bezpečnosť

Vysokú úroveň bezpečnosti zabezpečia – okrem celého radu ďalších prvkov aktívnej bezpečnosti – aj automatický asistent City Safe Drive. Voliteľná funkcia núdzovej brzdy pomáha zabraňovať kolíziám v mestskej prevádzke. Asistent sa aktivuje automaticky pri rýchlostiach od 5 do 30 km/h. Laserový senzor v čelnom okne skenuje oblasť desiatich metrov pred autom. V prípade hroziacej kolízie – ak vodič nezareaguje – sa pripraví brzdová sústava a zvýši sa citlivosť hydraulického brzdového asistenta. V prípade potreby systém naplno zabrzdí až do zastavenia vozidla alebo – ak vodič nebrzdí s dostatočnou intenzitou – ho podporí plným brzdným účinkom. City Safe Drive tak v závislosti na rýchlosti a konkrétnej situácie môže kolízii zabrániť alebo aspoň podstatne zmierniť jej intenzitu.

Výbava

Interiér vozidla ŠKODA Citigo zaujme svojím jasným a prehľadným usporiadaním palubných prístrojov. Po prepracovaní je interiér modelu ŠKODA Citigo v ešte kvalitnejšie a funkčnejšej podobe. Združený prístrojový panel s tachometrom, otáčkomerom a ukazovateľom stavu paliva má nový dizajn a je k dispozícii v dvoch rôznych verziách. Sedadlá s integrovanou opierkou hlavy zaisťujú dobré bočné vedenie a na voliteľne dodávanom kožou obšitým multifunkčným volantom možno ovládať aj rádio a telefón bez toho,aby bolo nutné pustiť volant z rúk.

Automatická klimatizácia kedykoľvek zaistí príjemnú teplotu vo vozidle. Na želanie sa dodáva aj displej Maxi DOT s vysokým rozlíšením, aj svetelný a dažďový senzor.

Rádiá Blues a Swing ponúkajú veľa možností pripojenia – od AUX-IN cez slot na SD-karty až po USB-konektor. Swing ponúka farebný displej, šesť reproduktorov a Bluetooth přripojenie. Systém možno spojiť s chytrým telefónom, ktorý je možné uložiť do špeciálneho držiaka na palubnej doske. Aplikácia Move & Fun, bežiaca na telefónoch v operačných systémoch iOS a Android, slúži k navigácii, zobrazenie jazdných dát, , handsfree telefonovanie, sledovanie jazdných parametrov aj počúvanie reprodukovanej hudby a rádia.

Funkčnosť mestského vozidla podčiarkuje rad praktických riešení v interiéri. odkladacie priestory v stredovej konzole a v schránke pred sedadlom spolujazdca, držiaky fliaš (až s objemom jedného litra) a držiaky nápojových pohárikov sú rovnako praktické, ako držiaky multimediálnych zariadení v stredovom paneli. Sieťky v batožinovom priestore a praktické sieťové vrecká na opierkach predných sedadiel ponúkajú rad možnosti na uloženie rôznych drobností.

Move & Fun

Aplikácia Move & Fun, ktorá je k dispozícii pre inteligentné telefóny s operačným systémom iOS a Android, ponúka ďalšie možnosti pre využitie dodatočných funkcií. Mobilný telefón sa najskôr upevní do držiaka a tým sa nadviaže spojenie so systémom infotainmentu na báze Bluetooth. Následne sa užívateľ prostredníctvom ovládacieho systému vozidla dostane aj na kontakty a playlisty, uložené v telefóne.

Palubný počítač poskytuje údaje o spotrebe paliva a ďalšie užitočné informácie. Funkcia DriveGreen aplikácie Move & Fun vodičovi pomáha v dosiahnutí hospodárneho štýlu jazdy. Neoddeliteľnou súčasťou aplikácie Move & Fun je tiež navigácia.

Simply Clever riešenia

Medzi početnými Simply Clever ‘ detailami je teraz dáždnik pod sedadlom spolujazdca, rad odkladacích a úložných priestorov, držiak na nápoje alebo chytrý telefón, háčik na tašku v priehradke pred sedadlom spolujazdca aj praktický sieťový program v batožinovom priestoru.

Ponuka motorov

Paletu pohonných jednotiek modelu ŠKODA Citigo tvoria tri moderné trojvalcové motory – dva benzínové a jeden s úpravou pre prevádzku na zemný plyn alebo benzín. Agregáty s objemom 1,0 litra, uložené vpredu naprieč, poháňajú predné kolesá. Motory sa aj napriek malému zdvihovému objemu vyznačujú vysokým krútiacim momentom pri nízkej hladine hluku.

Základným agregátom je motor 1,0 MPI s výkonom 44 kW (60 k) a krútiacim momentom 95 Nm pri 3.000 min-1. ŠKODA Citigo s ním z 0 na 100 km/h akceleruje za 14,4 s a dosahuje maximálnu rýchlosť 162 km/h.

Pri motore 1,0 MPI s výkonom 55 kW (75 k) je k dispozícii zhodné maximum krútiaceho momentu (95 Nm pri 3.000 min-1). ŠKODA Citigo s touto motorizáciou dosiahne rýchlosť 100 km/h z pokoja za 13,5 s a dosahuje najvyššiu rýchlosť 173 km/h.

K dispozícii je tiež motor poháňaný zemným plynom alebo benzínom – variant 1,0 GTEC. Trojvalec upravený pre plynový pohon má výkon 50 kW (68 k). S ním trvá vozidlu ŠKODA Citigo zrýchlenie z 0 na 100 km/h 16,3 s, maximálna rýchlosť je 165 km/h a priemerná spotreba len 4,5 m3 zemného plynu na 100 km. Emisie CO2 na kilometer jazdy pritom sú len 82 gramov.

Skoda media services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov