Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA OCTAVIA RS 245: Nový športovo ladený vrchol modelového radu

Prichádza najsilnejšia ŠKODA OCTAVIA v histórii.

Nová ŠKODA OCTAVIA RS 245 má výkon 180 kW (245 k) – to je o 11 kW (15 k) viac ako mala doteraz najsilnejšej verzie RS 230. Silný motor a inovatívna technika podvozku vrátane elektrohydraulicky ovládanej uzávierky predného diferenciálu (VAQ) zaručujú skvelý zážitok z jazdy. Tento silák je v ponuke v karosárskych verziách liftback aj kombi a svoju premiéru bude mať na 87. Medzinárodnom autosalóne v Ženeve. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, z 0 na 100 km/h zrýchľuje kompaktný športovec za púhych 6,6 s (OCTAVIA COMBI RS 245: 6,7 s). Ako je obvyklé, interiér aj batožinový priestor ponúkajú dostatok miesta. Okrem toho sú  pre verziu ŠKODA OCTAVIA RS 245 v ponuke najnovšie asistenčné systémy. S Infotainmentom môžu byť cestujúci vďaka WLAN-hotspotu a modulu LTE na želanie nepretržite online. Praktické prednosti tohto silného kompaktného vozidla dopĺňa aj rad ‘Simply Clever’ riešení.

     

Multitalent v športovom dizajne

Lesklé čierne detaily a výrazný športový zvuk modelu ŠKODA OCTAVIA RS 245 je nositeľom novej tváre značky so zvláštnymi športovými detailmi. Úplne nová predná časť so širokou maskou chladiča a širokými otvormi pre vstup chladiaceho vzduchu s voštinovou štruktúrou v novo tvarovanom nárazníku prepožičiavajú vozidlám ŠKODA OCTAVIA RS 245 maskulínny a dynamický vzhľad. Ako rebrá masky chladiča, tak aj jej rámik sú zhotovené v lesklom čiernom laku. Novo štruktúrované svetlomety kryštalického vzhľadu sú sériovo vybavené Full-LED technológiou a funkciou adaptívnych svetlometov AFS. Aj hmlové svetlomety, zadné skupinové svetlá a osvetlenie registračnej značky sú v kryštalickej optike a vybavené prvkami LED. Čierne sú aj kryty vonkajších spätných zrkadiel a lichobežníkové koncovky výfuku. Na maske chladiča a na piatych dverách je umiestnené logo RS s lesklým čiernym písmenom “V” (z anglického “Victory”). Detaily – ako spojler na zadnej časti liftbacku, resp. na hrane strechy u verzie kombi sú ďalšie znaky emocionálneho a športového dizajnu. S výrazným zvukom zo športového výfuku sa ŠKODA OCTAVIA RS 245 aj akusticky predvádza čoby špičkový športovec.

Športové sedadlá a hliníkové prvky v interiéri

Športový štýl dominuje aj prevažne čiernemu interiéru – od stropu až po podlahu a kryty pedálov z ušľachtilej ocele. Športové sedadlá s poťahom z materiálu Alcantara so zvýšenými bočnicami a integrovanými hlavovými opierkami dobre držia telo pri rýchlom prejazd zákrut. Predné sedačky zdobí – rovnako ako predné prahové lišty – logo RS. S dynamickým prostredím ladia športový multifunkčný volant s vencom potiahnutým perforovanou kožou a integrovanými páčkami radenia pre voliteľnú prevodovku DSG. Ambientné LED osvetlenie v dekoračných lištách v typickom dizajne RS 245 ponorí interiér do desiatich individuálne voliteľných farieb. Do prístrojového panelu je integrovaný farebný Maxi DOT displej.

Veľká sila, nízka spotreba

Pod kapotou špičkového modelu rady ŠKODA OCTAVIA pracuje štvorvalcový benzínový motor TSI s výkonom 180 kW (245 k) – to je o 11 kW (15 k) viac ako u doteraz najsilnejšieho variantu tohto modelu. Maximálny krútiaci moment 370 Nm je k dispozícii v rozsahu od 1 600 do 4 300 min-1. Zákazník môže voliť medzi šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo novou sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Liftback zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 6,6 s, kombi za 6,7 ​​s. Mimoriadne pôsobivé sú tiež hodnoty pružného zrýchlenia. Sprint zo 60 na 100 km/h na piatom prevodovom stupeni zvláda ŠKODA OCTAVIA RS 245 s manuálnou prevodovkou za púhych 6,4 s (OCTAVIA COMBI RS 245: 6,5 s), na zrýchlenie z 80 na 120 km/h stačí len 6 , 6 s (OCTAVIA COMBI RS 245: 6,8 s).

Športový podvozok a mechanicky obmedzený preklz

Vďaka športovému podvozku je svetlá výška vozidla ŠKODA OCTAVIA RS 245 oproti bežným modelom tohto modelového radu o 14 milimetrov nižšie. Rozchod kolies zadnej nápravy je o 38 milimetrov širší ako u predchádzajúcej verzie. Sériová kolesá z ľahkých zliatin v čiernom dizajne sú devätnásťpalcové. Súčasťou sériovej výbavy je aj stabilizačný program ESC so športovým režimom a elektrohydraulicky ovládaný samosvorný predný diferenciál VAQ.

Táto funkcia diferenciálu umožňuje mimoriadne dynamickú akceleráciu pri výjazde zo zákruty. Obmedzuje preklz na jednom z predných kolies a optimalizuje prenos hnacieho momentu na vozovku. Elektrohydraulická uzávierka diferenciálu VAQ je v ponuke výhradne pre vrcholný model RS 245.

Voľba jazdného profilu

Performance Mode Select a Performance Sound Generator umožňujú individuálne nastavenie funkcií pohonu, riadenia, športového zvuku a komfortných funkcií podľa priania vodiča. Dynamický charakter vozidla ŠKODA OCTAVIA RS 245 ďalej zvýrazňuje aj progresívne riadenie a voliteľne dodávaná adaptívna regulácia podvozku Dynamic Chassis Control (DCC).

WLAN-hotspot a navigácia v reálnom čase

ŠKODA Connect ponúka progresívny mobilné online-služby v dvoch kategóriách – Infotainment Online (informácie / zábava) a Care Connect (asistencia vodiča). Nová generácia infotainmentu systémov Bolero, Amundsen a Columbus dostali sklenený dizajn a kapacitné displeje reagujúce už na ľahký dotyk.Vrcholný navigačný systém Columbus ponúka obrazovku s uhlopriečkou 9,2 palca, WLAN-hotspot a LTE-modul pre superrýchly prenos dát. Medzi mimoriadne užitočné služby patria okrem toho Dopravné informácie online, ktoré v prípade dopravnej zápchy odporučia obchádzkovú trasu. V systéme Columbus možno hľadané miesta s POI (Point of interest) zadávať hlasom. Systém okrem toho poskytuje správy a informácie o počasí, o čerpacích staniciach na trase (vrátane cien pohonných hmôt) alebo o parkoviskách a ich aktuálnej obsadenosti. Phonebox umožní indukčné nabíjanie smartphonov. Care Connect umožňuje núdzové volanie (automaticky v prípade nehody, pri ktorej budú aktivované zádržné systémy), systém po stlačení tlačidla zalarmuje asistenčnú službu alebo nadviaže spojenie s odborníkmi, ktorí odpovedia na otázky, týkajúce sa napríklad jednotlivých funkcií vozidla. Ďalšie online-služby ponúka aplikácia ŠKODA Connect App s pomocou inteligentného telefónu. Okrem iného ide o vzdialený prístup k vozidlu (Remote Access), umožňujúci kontrolu okien, dverí, strešného okna, osvetlenie, stavu palivovej nádrže alebo zobrazenie pozície vozidla.

Asistenčné systémy ako vo vozidlách vyšších tried

Elektronické asistenčné systémy výrazne prekonávajú úroveň bežnú v triede kompaktných vozidiel. Novinkami v programe sú asistent pre cúvanie s prívesom, prediktívna ochrana chodcov (brzdí pri hroziacej kolízii s chodcami) ako súčasť systému Front Assist, Blind Spot Detect (varuje pred vozidlami v mŕtvom uhle spätných zrkadiel), Rear Traffic Alert (senzory vzadu varujú pri vycúvaní z parkoviska pred vozidlami, ktoré sa približujú z boku), Manoevre Assist (pri parkovacích manévroch brzdí vozidlo pri jazde vpred aj pri cúvaní, ak senzor rozpozná prekážku) a Crew Protect Assist (pri hroziacej nehode zavrie okná a strešné okno a predopne bezpečnostné pásy vodiča a spolujazdca). Crew Protect Assist spolupracuje so systémom Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy City. Osvedčený adaptívny tempomat Adaptive Cruise Control (ACC – pri zadanej rýchlosti udržuje požadovaný odstup od vozidla pred sebou) je vo vozidle ŠKODA OCTAVIA RS 245 aktívny až do rýchlosti 210 km/h.

,Simply Clever ‘riešenie na palube

Medzi početné ,Simply Clever’ detaily nového vozidla ŠKODA OCTAVIA RS 245 patria okrem iného držiaky fliaš v stredovom paneli (umožňujúce otváranie PET-fliaš jednou rukou), vyhrievaný volant, dva USB-konektory pre cestujúcich na zadných sedadlách, kľúč s možnosťou personalizácie (až traja užívatelia si môžu uložiť individuálne nastavenie klimatizácie, sedačiek, hlasitosti audiosystému a voľbu jazdného profilu) a vyberateľné LED-svietidlo v batožinovom priestore verzie kombi, ktorého akumulátor sa za jazdy automaticky nabíja.

Skratka RS pre najšportovejší modely značky ŠKODA

Skratku RS použila ŠKODA prvý raz v roku 1974 v motoristickom športe. V roku 2000 sa táto skratka ako synonymum športového charakteru objavila aj v modelovej palete značky ŠKODA. To bol začiatok úspešnej histórie. Doteraz bolo predaných 200 000 vozidiel vo vyhotovení RS – z toho 100 000 od roku 2013 v tretej generácii modelu OCTAVIA.

SKODA media services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov