Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2017: ŠKODA KodiaQ SCOUT v premiére

Robustný vzhľad podčiarkuje jazdné vlastnosti aj v teréne a špecifické prvky výbavy zdôrazňujú robustný charakter vozidla.

ŠKODA pokračuje vo svojej ofenzíve v segmente SUV. Na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve (7. – 19. marca 2017) predstaví česká automobilka vozidlo ŠKODA KodiaQ SCOUT, modelový variant s dizajnovými a technickými úpravami pre jazdu mimo spevnenej cesty. Jeho drsný a robustný vzhľad podčiarkujú strieborné dizajnové prvky, vrátane výrazných líšt vpredu a vzadu. K výnimočnému vzhľadu prispievajú aj špeciálne pre model ŠKODA KodiaQ SCOUT navrhnuté devätnásťpalcové kolesá z ľahkých zliatin. Pre nový variant tohto modelu sú k dispozícii dva benzínové a dva naftové motory, ktoré sa vždy kombinujú s pohonom všetkých kolies 4 × 4.

Kodiaq_Scout_011

S dĺžkou 4,70 metra, až siedmimi miestami na sedenie a najväčším interiérom i batožinovým priestorom vo svojej triede oslávi ŠKODA KodiaQ SCOUT svoju ostro sledovanú svetovú premiéru. Dizajn odráža výtvarnú identitu značky a predstavuje zmes emocionality i racionality. ŠKODA KodiaQ SCOUT so svojimi svojbytným identifikačnými znakmi vyžaruje robustnosť a silu.

Dizajn – strieborná farba ako výraz silného charakteru

Popri špecifických ochranných prvkov na oboch nárazníkoch je ŠKODA KodiaQ SCOUT vybavená sklami s vyšším stupňom tónovania od stĺpika B dozadu. strieborné prvky zvýrazňujú mohutný vzhľad a robustný charakter nového veľkého SUV českej automobilky. Sebavedomý dizajn vozidla podčiarkujú tiež štandardne dodávané Full LED predné vetlomety a hmlovky. Maska chladiča je zasadená do strieborného rámčeka. V rovnakom odtieni sú aj strešné nosiče, kryty vonkajších spätných zrkadiel, rámčeky okolo bočných okien a predné i zadné ochranné prvky pod nárazníkmi, opticky rozdelené na tri časti. Pre bočnú siluetu vozidla ŠKODA KodiaQ sú charakteristické krátke previsy, rýchlo klesajúce a kontúrou D-stĺpiku opticky predĺžená línia strechy a ustupujúci zadok. ŠKODA KodiaQ SCOUT je okrem toho vybavená deväťnásťpalcovými kolesami, špeciálne navrhnutými pre tento variant. Na predných blatníkoch a na veku odkladacej schránky pred sedadlom spolujazdca je plaketa s označením modelu.

Výbava

Aj výbava, vychádzajúca z výbavového stupňa Ambition, a usporiadanie interiéru sú strihnuté na mieru robustnému charakteru vozidla. ŠKODA KodiaQ SCOUT má v sériovej výbave funkciu Offroad, ktorá stlačením tlačidla mení režim fungovania pohonu 4 × 4, ďalej paket pre zlé cesty s ochranou motora a ďalších dôležitých súčastí pod podlahou vozidla a parkovacie senzory vpredu aj vzadu. Veľkorysá sériová výbava zahŕňa štandardne tiež voľbu jazdného profilu (Normal, Sport, Eco, Comfort, Individual, Snow), ovplyvňujúce reakcia motora, automatickej prevodovky, posilňovača riadenia, klimatizácia a prípadne adaptívneho podvozku DCC. Režim Snow prispôsobuje funkciu systémov ABS, ASR, ACC (ak je súčasťou výbavy) a riadiacu jednotku motora podľa konkrétnych podmienok zasneženej alebo klzkej vozovky.

V interiéri je automobil vybavený multifunkčným volantom, ambientným LED-osvetlením v desiatich odtieňoch, infotainment Bolero s ôsmimi reproduktormi a sedadlami, ktoré sú potiahnuté materiálom Alcantara s logom KodiaQ, výplňami dverí v dekore Alcantara, pedále z ušľachtilej ocele, textilnými koberčekmi a logom KodiaQ na predných prahových lištách. Komfort posádky vylepšuje elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča, bezkľúčový systém KESSY, prehľadný farebný MaxiDOT displej a parkovacia Rear View Camera.

Ponuka motorov

Ako pohonné jednotky sú v ponuke dva benzínové a dva naftové motory:

1,4 TSI / 110 kW (150 k) 4 × 4, maximálna rýchlosť 197 km / h, 0-100 km / h za 9,8 s, kombinovaná spotreba 6,8 l / 100 km, 153 g CO2 / km

2,0 TSI / 132 kW (180 k) 4 × 4, maximálna rýchlosť 207 km / h, 0-100 km / h za 8,0 s, kombinovaná spotreba 7,3 l / 100 km, 168 g CO2 / km

2,0 TDI / 110 kW (150 k) 4 × 4, maximálna rýchlosť 197 km / h, 0-100 km / h za 9,5 s, kombinovaná spotreba 5,3 l / 100 km, 139 g CO2 / km

2,0 TDI / 140 kW (190 k) 4 × 4, maximálna rýchlosť 210 km / h, 0-100 km / h za 8,9 s, kombinovaná spotreba 5,7 l / 100 km, 150 g CO2 / km

Pohon 4 × 4

Srdcom pohonu 4 × 4 je elektronicky riadená lamelová spojka, ktorá je v záujme optimálneho rozloženie hmotnosti umiestnená bezprostredne pred zadným diferenciálom, teda na konci kardanového hriadeľa. Systém pohonu všetkých kolies pracuje rýchlo a inteligentne, jeho riadiaca jednotka permanentne prepočítava optimálny hnací moment pre zadnú nápravu. Počas normálnej prevádzky, najmä pri nízkom zaťažení alebo pri brzdení motorom, posiela riadiaca jednotka maximum hnacieho momentu na kolesá prednej nápravy, čím znižuje spotrebu paliva.

Jazdné vlastnosti v teréne

ŠKODA KodiaQ SCOUT sa aj mimo spevnenej cesty cíti ako doma. So svetlou výškou 194 mm dobre prekonáva aj väčšie nerovnosti. Jej prechodový uhol je 19,7 stupňa, vďaka krátkym previsom vykazujú hodnoty predného a zadného nájazdového uhla 22,0, resp. 23,1 stupňa. Sériovo dodávaný paket pre zlé cesty chráni pred poškodením motor, podlahu a rôzne pod ňou uložené vedenia a káble.

Tam, kde cesta končí, môže vodič jednoduchým stlačením tlačidla navoliť režim Offroad. Na želanie dodávané tlmiče DCC príslušne upravujú charakteristiku a mierne sa spomalí reakcia plynového pedála. Protiblokovací systém ABS sa nastaví tak, aby využil tzv. Klinový efekt, tj. dlhším blokovaním brzdeného kola si pred sebou nahrnie materiál a tým vytvorí klin. Pre zlepšenie trakcie v režime Offroad dovoľuje systém ASR určitý preklz a elektronická uzávierka diferenciálu EDS reaguje rýchlejšie. V prípade potreby sa aktivuje asistent pre rozjazd do kopca, resp. asistent pre zjazd zo svahu, ktorý samočinne udržiava konštantnú rýchlosť vozidla, zvolenú vodičom.

Asistenčné systémy

So širokou ponukou asistenčných systémov definujú všetky varianty modelu ŠKODA KodiaQ nové meradlá vo svojej triede. K novinkám patrí asistent pre cúvanie s prívesom, Blind Spot Detect (varuje pred vozidlami v mŕtvom uhle) a Rear Traffic Alert (sleduje napr. pri cúvaní z parkovacieho miesta prevádzku za vozidlom a vedľa neho). Crew Protect Assist (pri hrozbe nehody zavrie okná a strešné okno a predopne bezpečnostné pásy na predných sedadlách) je prepojený s vylepšeným systémom Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy City a prediktívnej ochrany chodcov. Funkcie parkovacieho asistenta boli zdokonalené. Novinkou pre značku ŠKODA je tiež systém Area View: Vďaka širokouhlým objektívom kamier, integrovaných do prednej aj zadnej časti vozidla a v krytoch vonkajších spätných zrkadiel, sa na palubnom monitore zobrazuje rad záberov na bezprostredné okolie vozidla. Je medzi nimi aj virtuálny pohľad zhora a 180-stupňové zábery. To všetko uľahčuje riadenie vozidla v neprehľadných situáciách, alebo v náročnejšom teréne.

Infotainment a ŠKODA Connect

Na palube vozidla ŠKODA KodiaQ SCOUT nájdeme všetky moderné systémy infotainmentu nového veľkého SUV. Kapacitné dotykové displeje sú zhotovené v Glass dizajne. Vrcholný infotainmentový a navigačný systém Columbus disponuje displejom s uhlopriečkou 9,2 palca, k dispozícii je WLAN-Hotspot a LTE-modul. Súčasťou sériovej výbavy je ŠKODA Connect – Care Connect, ktorého súčasťou je okrem proaktívneho servisu tiež automatické tiesňové volania eCall. Moderný infotainment s navigáciami potom ideálne dopĺňajú online mobilné služby ŠKODA Connect – Infotainment Online. Služby ŠKODA Connect tak definujú nové meradlá v oblasti navigácie, zábavy i asistencie a možno ich konfigurovať dokonca pomocou domáceho počítača alebo mobilnej aplikácie.

Svoj debut bude mať ŠKODA KodiaQ SCOUT na Medzinárodnom autosalóne v Ženeve Najvýznamnejšou svetový autosalón bude pre verejnosť otvorený od 9. do 19. marca ŠKODA predstaví nový modelový variant svojho veľkého SUV a aj celý rad ďalších noviniek.

ŠKODA Media Services (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov