Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ecclestone ako šéf „efjednotky“ skončil

Po 40 rokov oficiálne opustil post šéfa formule 1 Bernie Ecclestone. Americký mediálny koncern Liberty Media skompletizoval kúpu majoritného podielu v prestížnom motoristickom športe a na post riaditeľa vymenoval Chasea Careyho.

F1 Grand Prix of Singapore - Previews  Ecclestone_F1

„Som hrdý na to, čo som za 40 rokov vybudoval v F1. Chcel by som sa poďakovať všetkým promotérom, tímom, sponzorom a televíznym spoločnostiam, ktoré so mnou pracovali. Som šťastný, že biznis prevzal Liberty s cieľom investovať do budúcnosti F1. Som si istý, že Chase bude vykonávať svoju funkciu tak, že z toho bude tento šport profitovať,“ povedal dosluhujúci šéf F1.

Ecclestone_05  Ecclestone_04

Svetová motoristická rada FIA minulý týždeň schválila transakciu, ktorou sa väčšinovým majiteľom F1 stala Liberty Media. K dokončeniu celej investície chýbali už len menšie detaily. Podľa agentúry AP zaplatil koncern za podiel 4,4 miliardy amerických dolárov. Spoločnosť magnáta Johna Malonea už v septembri odkúpila od doterajšieho vlastníka, investičnej spoločnosti CVC Capital Partners, prvú časť podielu vo výške 18,7 percenta a teraz celý obchod dokončili.

Ecclestone_06  Ecclestone__07

Liberty Media dohromady získala 35,3 percenta a celkovo ju to stálo osem miliárd USD. Zvyšných približne 65 percent dokopy vlastnia napríklad americká firma Waddell & Reed (cca 20,9 percenta), Ecclestone (5,3) a firma jeho rodiny Bambino Trust (8,5) či FIA (1,0).

Bernie Ecclestone  Ecclestone_02

„F1 je tým, čím je, vďaka Berniemu a jeho talentovanému tímu pracovníkov, ktorých viedol. Vždy zostane členom rodiny F1,“ citovali médiá Careyho. Ecclestone zostane podľa Liberty po svojom odchode čestný predseda a poradca F1.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov