Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Detroit 2017: dorazili aj Číňania

Čínsky GAC ​​predstavil na Detroit Auto Show 2017 mestské auto na elektrický pohon, koncept plug-in a hybridný crossover .

Čína je dnes najväčším svetovým trhom na nové autá, ale zatiaľ  čínski výrobcovia predávajú svoje osobné automobily prevážne iba v Ázii. Ale nie je tajomstvom, že sa chcú presadiť aj mimo svoju domovinu.

A aspoň jeden z čínskych výrobcov je prinajmenšom oddhodlaný vstúpiť aj na  trh USA so svojim „Trumpom”. Čínská automobilka GAC Motor, zvaná aj Trumpchi, sa objavila s tromi vozidlami v detroitskom  Cobo Center na tohtoročnej Auto Show.

Aktuálne nie je automobilka GAC Motor (Guangzhou Automobile Group Motor), sídliaca v meste Kanton, ktorá bola založená v roku 1997,  mimo Čínu príliš známa. Už však predáva svoje vozidlá v 14 krajinách a minulý rok vyrobila do 380-tisíc áut.Ako väčšina čínskych automobiliek aj GAC má spoločné podniky so poprednými automobilovými firmami vo svojej domovskej krajine. Spolupracuje s Fiatom, Hondou, Chryslerom,Toyotou či Mitsubishi, pre ktoré vyrába autá určené na čínsky trh. Okrem tohto ponúka vlastné vozidlá a jeho Trumpchi GA5 sa objavilo dokonca v Top Gear. Aktuálne zdôrazňuje kvalitu svojich áut, čo potvrdili aj úspechy vo výskume kvality J. D. Power Asia Pacific.

trumpchi-ge3-2017-detroit-auto-show       trumpchi-enspirit-concept-2017-detroit-auto-show

Pozrime sa na jednotlivé modely, ktoré v Detroitu predstavili Čínania. Pozornosť vzbudil elektrický automobil, koncept kompaktného hatchbacku GE3, postavený na novej platforme GAC, určenej špeciálne pre elektromobily.  Je to vôbec prvý elektromobil tohto výrobcu

Ide o crossover, korý kombinuje prvky šporotvých sedanov, SUV a kabrioletov. Na pohon slúži plug-in hybridná technika. Jeho lítium-iónová batéria s kapacitou 47-kilowatt hodín dodá elektromotoru výkon 120 kW/163 k a 214 Nm krútiaceho momentu. ktorý zrýchli GE3 z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy, a dosahuje najvyššiu rýchlosť 170 km/h. A GE3  zvládne až 320 km na jedno nabitie,  hoci to pravdepodobne merali v čínskom skúšobnom cykle.

Druhým  „zeleným“ automobilom  je hybrid EnSpirit plug-in. Má hybridný pohon všetkých kolies. Zdá sa, že by mal  nasledovať súčasný trend “crossover kupé”, ktorý začali  uvádzať do praxe výrobcovia nemeckých luxusných automobilov. Má vysoké športové vysokého telo SUV, ale nízku strechu ako kupé. Jeho hnacím ústrojenstvom je 1,5 litrový 4-valecový motor a jeden elektromotor. GAC tvrdí, že na čistý elektrický pohon prejde 80 kkilometrov.

Okrem konceptu GE3 a EnSpirit, GAC predstavil malé SUV GS7. Jeho predaj by mal byť spustený v USA v roku 2018, ale neponúkol detaily modelu ani budúce ceny.

Ďalším je model GS7, päťmiestne SUV strednej veľkosti, ktorý poháňa preplňovaný dvouliter s výkonom 145 kW/198 k. Na čínskom trhu by model Trumpchi GS7, hranatý automobil s mohutnou maskou chladiča, mali začať predávať už v tomt roku, začiatok predaja v USA je naplánovaný na budúci rok.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov